Slimste Mens finaleweek I: Vijgen, Alzheimer en hese topmodellen

28 augustus 2017 20:36 | amusement | Door Televizier

© Screenshot NPO2

De slimste mens is toe aan haar finaleweek. Reden genoeg voor een uitgebreid verslag van de ultieme krachtmeting tussen pientere sterren en brainy BN'ers.

Terugkerend finalist Sander Kok moest er weer even inkomen. Hij sloot de 3-6-9 ronde af zonder bonuspunten, maar gaf tussen neus en lippen wel toe dat er soms met hem geflirt werd en dat hij dat vooral waardeerde als hij niet chagrijnig was of als z'n vriendin er niet bij was. Bob Fosko beklaagde zich over het geven van geld aan zwervers: met een kwartje kunnen ze immers zo weinig en je kunt ook al niet bij ze pinnen. CPNB-directeur Eppo van Nispen hield zich op de vlakte en sprokkelde 20 seconden binnen. 

Afbeelding

Open deur

Rico Verhoeven, Patty Brard en Mark Rutte stelden in deze aflevering de vragen. Sander ging voor de minister-president en kreeg een vraag over de beroemde Schilders van BZN waar hij bijzonder weinig van wist. Bob Fosko lepelde drie goede antwoorden op, Eppo had de vierde en koos voor Patty Brard. Zij wilde weten wat ze wisten van churros. Eppo kwam niet verder dan het weetje dat 't een gefrituurde lekkernij betrof, Sander en Bob konden er helemaal geen chocola van maken. Tot slot kreeg Fosko van Verhoeven een vraag over de dubbelspion Mata Hari en dat leidde tot de volgende tussenstand.

Afbeelding 

Puzzelronde

Sander lostte zijn puzzel met gemak op, Eppo wist er maar één te vinden en zijn twee tegenstanders bleven de goede antwoorden eveneens verschuldigd. Bob kwam er ook niet lekker uit en nadat Eppo het lastig kreeg kon Sander toeslaan. Na het eind van de ronde stond het standaard schorre model op ruime voorsprong.

Afbeelding

Galerij

Eppo had de minste punten en kreeg als eerste de beurt. Hij kreeg in de ronde galerij een serie album covers in ministek te zien en wist ongeveer de helft. Bob Fosko moest daarna fossielen van boombladeren zien te determineren maar kwam niet verder dan drie goede antwoorden. Na heel wat gepas wist alleen Eppo de dennenaald nog als toevoeging te noemen. Sander beet vervolgens zijn tanden stuk op een galerij vol bijzondere sporten.

Afbeelding

Collectief geheugen

De beeldfragmenten logen er niet om. Eppo mocht wederom beginnen en kwam niet op Rasti Rostelli. Daarop bleek Bob behoorlijk wat feiten te kennen van de Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu. Hij kwam daardoor op lichte voorsprong. Maar toen kreeg Sander zijn fragment: de haperende Patti Smith tijdens de uitreiking van de Nobelprijs voor de literatuur. Dat leverde hem 70 punten en uiteindelijk zelfs zijn allereerste dagwinst op. De finale ging daardoor tussen Bob en Eppo.

Finale

Met 241 punten voor Bob en 172 voor Eppo was het volgens Philip Freriks geen enorm ongelijk verschil. De eerste vraag over de film Elle bracht de stand op 194 voor Bob, 162 voor Eppo. De vraag over emoticons bracht de stand op 130 om 149. Eppo's kennis over de anjerrevolutie bleek minimaal, Bob wist 1 antwoord over de geweldloze Portugeese staatsgreep. Met 143 om 108 ging de vraag over missverkiezingen. Bob eindigde door drie goede antwoorden op 83 punten en kreeg de beurt. Fosko verwarde vijgen met truffels en zag zijn secondes wegtikken. Eppo wachtte keurig af tot hij net onder de 54 seconden van Bob zat. Door dit tactisch spel ging de beurt naar de gulzig water drinkende Van Nispen. Hij wist echter te weinig over Martin Garrix, waarna Fosko de genadeslag uitdeelde toen hij zich genoeg kenmerken kon herinneren van dementie. 

Morgen nemen Bob en Sander het op tegen columniste Marjan van den Berg.

Afbeelding

 

Meer over