Slimste Mens finaleweek II: Razende stieren, de Coolsingel en de broertjes Spock

29 augustus 2017 20:27 | amusement | Door Televizier

© Screenshot NPO2

De slimste mens is toe aan haar finaleweek. Reden genoeg voor een uitgebreid verslag van de ultieme krachtmeting tussen pientere sterren en brainy BN'ers.

Terugkerend finalist Marjan van den Berg onthulde dat ze flink had geoefend met de app en dat ze in elk geval thuis aan de keukentafel al gewonnen had: dochter Merel Westrik had het vorig seizoen niet tot de finaleweek geschopt en had haar moeder een doosje wijn beloofd als het haar wel zou lukken. Die wijn liet nog op zich wachten, maar Marjan had er desondanks zin in. Toch bleek ze een tikkie roestig door slechts tien bonusseconden te vergaren in het opwarmrondje 3-6-9. Spelveteranen Sander Kok en Bob Fosko sprokkelden er ieder twintig bijeen.

Afbeelding

Open deur

In ronde twee wordt een blik BN'ers opengetrokken en ditmaal stelden Robèrt van Beckhoven, Anniko van Santen en Ad Visser de vragen. De meesterpatissier wilde van Marjan weten wat ze nog van de reformatie kon reproduceren. Sander koos voor Anniko die zich via de DDR afvroeg wat hij van protestbeweging Pegida wist. Tot slot moest Bob van Mr. Toppop z'n licht laten schijnen over de conditiemetende Coopertest. Na de drie BN'er bezoeken stond Marjan ineens op een aardige voorsprong.

Afbeelding

Puzzel

Bob beet zijn tanden en heel wat seconden stuk op z'n puzzel en gaf slechts één goed antwoord. Sander vulde de ontbrekende twee in. Marjan wist ook maar één antwoord te geven, Bob vulde er eentje aan en beiden keken toe hoe Sander met relatief weinig moeite zijn antwoorden gaf en daarmee op grote voorsprong kwam.

Afbeelding

Galerij

Fosko diepte uit zijn geheugen filmrollen van Robert DeNiro op met wissselend succes. Marjan paste tactisch, Sander prees Raging Bull aan maar kon zich de titel niet herinneren. Over stieren gesproken, Marjan liep vast op haar galerij vol runderen. Waterbuffel, jak, wisent en oeros, het was niet aan haar besteed. Sander had weinig moeite met het spotten van ontkrachtte conspiracy theories en knalde dankzij die parate kennis naar een comfortabele eerste plek.

Afbeelding

Collectief geheugen

Marjan mocht beginnen en kreeg een fragment van Sean Spicer, de voormalige perschef van het Witte Huis voorlichter gepresenteerd waar ze volledig op vastliep. Bob kwam met de eerste twee goede antwoorden, maar ook Sander bleef de naam van de voorlichter verschuldigd. Bob wist in zijn beurt twee goede antwoorden over het Michael Boogerd doping schandaal, twee meer dan zijn tegenstanders. Tot slot verzekerde slimme schemer Sander zich wederom van de dagoverwinning door de Eminem persiflage van Arjen Lubach thuis te brengen.

Afbeelding

Finale

Met 81 seconden voor Marjan en 131 voor Bob was de gevarenzone al vóór de eerste vraag bereikt. Van den Berg moest een boom opzetten over nagels in de anatomische zin en gaf drie goede antwoorden waardoor ze met 51 seconden op haar klok die van Bob naar 67 bracht. Ze wist daarna dat de Coolsingel in Rotterdam lag, maar liep toen vast op 35 seconden. Bob maakte de tactische fout door te passen op 39 seconden, waardoor de beurt bij Marjan bleef. Het leed leek al geleden toen Marjan twee goede antwoorden moest geven over Mr. Spock. Ze wist alleen dat hij uit Star Trek kwam, Bob verwarde de puntorige Vulcan met de gelijknamige pedagoog en paste met 17 seconden. Marjan had er echter 14 en mocht daarom beginnen met spuien over scheidsrechters. Het feitje dat ze een fluitje hebben was genoeg om Bob naar huis te sturen. Fosko wijtte een moment van onoplettendheid aan zijn verlies, maar toonde zich sportief. 

Morgen nemen Marjan en Sander het op tegen schrijver Thomas Olde Heuvelt.

Afbeelding

Meer over