Slimste Mens finaleweek IV: Krabben, Corry Konings en Nazi kopstukken

31 augustus 2017 20:27 | amusement | Door Televizier

© Screenshot NPO 2

De slimste mens zit in haar finaleweek. Een verslag van de halve finale waarin terugkerend finalist Mischa Blok twee ervaren heren als tegenstander trof.

Opwarmronde 3-6-9 werd wederom gekenmerkt door uiterst uiteenlopende vragen. Van de Fast & the furious filmcyclus naar het hele aparte gevoel dat Corry Konings van binnen kreeg als ze werd aangekeken, het kwam allemaal voorbij. Supermodel Sander Kok wist alles van de eisprong en kon de meest populaire vibrator thuisbrengen en sprokkelde daamee behoorlijk wat bonuspunten binnen. Schrijver Thomas Olde Heuvelt pikte ook een graantje mee, terwijl Mischa traag uit de startblokken kwam en geen seconde extra scoorde.

Open deur

Drie BN'ers stelden de vragen in de tweede ronde: NOS-kopstuk Gerri Eickhof, Barry Hay en Anniko van Santen. Mischa koos voor Eickhof die benieuwd was wat de spelers van slakken wisten. Ze koos escargots voor haar geld en gaf de beurt aan de anderen die alles behalve toehapten. Sander ging voor de immer bezonnebrilde Barry Hay die alles over de IRT-affaire wilde weten. Kok kon er geen kant mee op, maar zijn twee tegenstanders ook niet. Daarop kreeg Thomas te maken met Anniko die oren had naar de kunstenaar Gaudi. Olde Heuvelt kwam met drie goede antwoorden op de proppen en Blok gaf het vierde.  

Puzzel

Sander ging de derde ronde in met 110 seconden en mocht als eerste aan de puzzel beginnen. Hij spotte ze alle drie. Mischa ging met 90 seconden aan de slag en wist ook een trio te scoren. Thomas verspeelde veel van zijn 157 seconden en wist er maar twee, zodat Sander de derde kon noemen. Daarmee was de stand na ronde 3 als volgt.

Afbeelding

Galerij

Mischa moest Nazi-kopstukken zien te identificeren en bleek daar verrassend goed in. Ze wist er 6 waarna Sander zijn hersens kraakte om op nazileider Reinhard Heydrich te komen. Daarna liep Sander volledig vast op vroege foto's van popgroepen die hij amper herkende omdat het scherm klein was en hij zijn bril niet op had. Met drie goede antwoorden ging de beurt naar Thomas die er twee bij deed, Mischa paste meteen. Thomas waagde zich daarna aan Latijnse uitdrukkingen, maar wist er, mea culpa, slechts drie. Mischa stond na deze ronde ineens aardig op kop.

Afbeelding

Collectief geheugen

Thomas kreeg het eerste fragment: een clipje over de LPF, Mat Herben en een olifantritje. Hij wist drie antwoorden voordat hij paste, Mischa pakte er 40 bij door de JSF te noemen. Sander zag in zijn beeldfragment hoe prinses Beatrix haar schip De Groene Draeck doopte. Hij kwam niet verder dan Beatrix terwijl z'n seconden wegtikten. Ook Mischa en Thomas gaven het snel op. Mischa stond met 210 seconden al op ruime voorsprong toen ze ook nog eens twee goede antwoorden noemden over De beste singer songwriter. Haar tegenstanders pasten strategisch en daarmee was Blok met 250 punten zowel de slimste van de dag als verzekerd van een plek in de finale. Daarmee stuurde ze Sander en Thomas met respectievelijk 140 en 197 seconden naar de eindstrijd.

Finale

Beiden zaten ze al negen keer in de show, dus van enige ervaring was wel sprake. Philip Freriks verspilde dan ook weinig tijd en vroeg direct aan Sander wat hij van de krab wist. Dat bleek niet veel te zijn, maar hij verspeelde wel veel tijd met het zoeken naar juiste antwoorden. Daarna liep Sander volledig vast op de vraag wie Erik Dijkstra was. Thomas wist wel dat Erik uit Twente kwam en een voormalige Jakhals was, waardoor de stand ineens 56 versus 151 in het nadeel van Sander was. "Het begint te nijpen", merkte Freriks droogjes op. Sander behield de beurt en riep twee correcte kenmerken van Malta, maar Thomas wist er ook twee waardoor het lot van Kok bezegeld was. Met nog drie seconden over probeerde Sander voor de vorm nog wat zinnigs te roepen over speerwerpen, maar zijn Slimste mens loopbaan was al vakkundig geharpoeneerd. 

Morgen treffen Thomas en Mischa terugkerend finalist Angela de Jong voor de grote finale.

Afbeelding

Meer over