Slimste Mens finaleweek V: En de grande finale winnaar is...

1 september 2017 20:29 | amusement | Door Televizier

© Screenshot NPO2

De zomereditie van De slimste mens zit er op. Met twee vrouwen in de finale kon het bijna niet anders dan dat het een damesfinale zou worden. Maar wie er met de winst vandoor gaat?

Angela de Jong gaf toe voor de laatste keer net zo nerveus te zijn als de eerste. Mischa Blok vergeleek haar zenuwen met een paard waar je niet op moest zitten en Thomas Olde Heuvelt vond het prima als een vrouw zou winnen... vanaf volgend jaar. De ronde 3-6-9 werd gedomineerd door Angela die tussen de bedrijven door kans zag zowel haar drie kinderen te noemen én toe e geven zelf K3 erg leuk te vinden. Het deed niets af aan de kwaliteit van haar spel: van de Lullo's tot de witte bonen in blote billetjes in het glas, ze kreeg alle 15 vragen gesteld en bleef van slechts twee het antwoord verschuldigd.

Afbeelding

Open deur

Rico Verhoeven, Antoinette Hertsenberg en Mark Rutte waren de drie prominenten in de finale. Thomas koos voor de minister president die wilde weten wat de kandidaten wisten over Johan de de Witt. Mischa was de enige die twee goede antwoorden wist. Toen ze zelf de beurt had, ging ze voor Antoinette die vroeg los te gaan over de Matthäus-Passion. Blok liep vast na 1 goed antwoord, Angela voegde daar twee antwoorden aan toe. Zelf kreeg ze Rico die wilde weten wat ze wist van de MRI-scan. Na één goed antwoord paste ze, haar tegenstanders wisten niets. De Jong breidde haar voorsprong uit.

Afbeelding

Puzzelronde

Thomas haalde zijn erbarmelijke score op met 2 goede puzzelantwoorden, Mischa gaf de derde en racete daarna haar drie antwoorden bij elkaar. Angela zette haar bril op en kwam na enig gezoek op haar trio. Voor de stand maakte het weinig uit, behalve dat Thomas' achterstand iets groter werd.

Afbeelding

Galerij

Met het minste aantal seconden kreeg Thomas de eerste galerij en wist zes van de acht skylines van Amerikaanse steden te noemen. Mischa gaf de zevende, Philip Freriks vulde Las Vegas aan. Angela kreeg een reeks buizen te zien en wist ze op één na thuis te brengen, de spreekbuis. Mischa was de hekkesluiter met een galerij familieleden van Donald Trump. Ze wist er slechts drie, Thomas vulde er drie aan, alleen Eric Trump bleef ongeliefd en ongeraden.

Afbeelding

Collectief geheugen

Thomas mocht losgaan op een fragment van Neelie Kroes in Zomergasten, maar kon alleen de minister zelf noemen. Angela scoorde ruim 70 punten toen ze de beurt kreeg en stootte door naar 333 tegen 171 voor Thomas en 205 voor Mischa. Blok kreeg Upside Down van Vanessa voorgeschoteld, maar wist slechts voor 10 punten de naam van de artiest. Angela vulde de rest aan en had 450+ punten én de beurt. Ze wist twee goede antwoorden over het clipje van de schilderijendief Okkie. Daarmee was de finale bekend: Mischa tegen Angela met Thomas die na tien keer als derde eindigde.

Afbeelding

Finale

Met hoorbare opwinding in zijn stem kondigde Philip dat een vrouw hoe dan ook ging winnen: "Mooier kan het niet!". Met 220 voor Mischa en 457 voor Angela was Blok de underdog, maar volgens Freriks was alles nog niet verkeken. De Franse president Macron, psycho-analyse en Arianne Grande brachten de stand op 300 voor Angela, 144 voor Mischa. Vragen over zink en de rups brachten Mischa naar 66 punten, met Angela op 217 punten. Diep in de gevarenzone kreeg ze een vraag over Vitesse, wat de stand op 44 tegen 184 bracht. Syfillis volgde, wat Bloks' score naar 19 seconden bracht. Peter Pan gaf de doorslag: met Neverland bracht Angela haar tegenstander op nul en was haar winst een feit.

Afbeelding

Zwaar

Angela ontving de troffee uit handen van wintereditie winnaar Klaas Dijkhoff en merkte direct op dat het kostbaar kleinood zwaar was. De staatssecretaris sprak mooie woorden en waarschuwde De Jong dat het leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Daarop verklaarde Angela in haar dankwoord het echt niet verwacht te hebben, sprakeloos te zijn en 't een eer te vinden. Ze begon immers aan het avontuur met het idee dat ze minstens één aflevering moest winnen.

Meer over