Opstandelingen

Sophie Hilbrand: 'Laat op tijd je stem horen!'

19 juni 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© BNNVARA
Je huis uit gezet worden of een ingrijpend bestemmingsplan voor je buurt: het kan zorgen voor een conflict met je gemeente. In Opstandelingen bezoekt Sophie Hilbrand mensen die in opstand komen tegen hun gemeente.

Tekst: Carlijn Schepers

Opstandelingen draait om mensen die in opstand komen tegen de gemeente. Waar moeten we dan aan denken?
“Bijvoorbeeld iemand die in een voormalige kippenschuur woonde en uit zijn huis is gezet of omwonenden die strijden tegen nieuwe plannen voor de Oostelijke Vechtplassen, waarbij ze niet betrokken zijn. We laten met gevarieerde verhalen uit Duindorp, Veere, Bergen en Loosdrecht zien hoe dit soort conflicten met de gemeente eruitzien.”

Waarom maken jullie dit programma?
“Er is niet veel controle op wat de gemeente doet. En raadsleden hebben vaak weinig tijd en geld. Soms gaan dingen dan mis en komen burgers in opstand. Ze voelen zich niet gehoord, worden niet betrokken, worden gepest of tegengewerkt. En de lokale journalistiek heeft niet altijd genoeg geld en middelen om achter deze zaken aan te gaan.”

Kun je een van de zaken eruit lichten?
“Neem de persoon die in een kippenschuur woonde en daaruit moest. Daarbij had de gemeente Bergen net de verkeerde te pakken. Deze man dacht: dan zal ik weleens uitzoeken wat de ambtenaren allemaal verkeerd doen. Zo ontdekte hij dat een wethouder zijn huis illegaal verhuurde en gebruikte hij dat weer tegen de gemeente. Uit zijn verhaal blijkt de willekeurigheid van handhaving. De gemeente wil uitstralen dat ze open zijn en in gesprek gaan. Maar in realiteit worden mensen vaak naar de rechter gestuurd. En zelfs als de Raad van State de burger gelijkstelt kan de gemeente een actie alsnog uitvoeren.”

Wat is jouw rol?
“Ik breng het probleem in kaart. Hoe heeft iets zo ver kunnen komen? Het is niet mijn doel het op te lossen. Soms hebben mensen blinde vlekken. Ze herinneren zich dingen verkeerd of anders dan de ander. Dat vind ik een leuk psychologisch aspect aan dit programma. Vaak is het toch woord tegen woord. Ik vind het dan interessant beide kanten van zo’n verhaal aan te horen.”

Heb jij zelf weleens een conflict met de gemeente gehad?
“Eigenlijk niet. Ik kan me wel herinneren dat ik als student in een Amsterdamse gezinsbuurt kwam wonen. Een paar ras-Amsterdamse vrouwen vroegen: ‘Waar komen jullie vandaan?’ Dus mijn vriendin en ik zeiden: ‘Uit Nuenen.’ ‘Waarom ben je niet daar gebleven dan?’, reageerden ze. Ik begrijp wel dat bewoners het vervelend vinden als door een plan van de gemeente hun buurt wordt ‘overgenomen’ door nieuwelingen. Veel mensen willen niet dat hun wijk verandert.”

Heb jij tips voor mensen die opstaan tegen hun gemeente?
“Het bestuur plaatst vaak in het lokale sufferdje waar het mee bezig is. Dat leest niet iedereen. Soms is dat ook strategie. Dus als burger is het slim je te verdiepen in de bestemmingsplannen van je buurt. Dan kun je op tijd je stem laten horen. En mijn advies voor de gemeente is om bewoners serieus te nemen en niet als obstakel te behandelen voor een plan dat toch wel doorgaat.”

Opstandelingen | woensdag | NPO 2 | BNNVARA | 20.25

Meer over