De lat ligt hoog voor presentator Patrick Lodiers

Spaanders: nieuwe satire op de zaterdagavond

11 september 2021 06:00 | amusement | Door Redactie Televizier

© Tom Cornelissen
‘Een sfeervol zaterdagavondprogramma in een prachtige traditie’, zo omschrijft presentator Patrick Lodiers het nieuwe satirische programma Spaanders. Hij is licht nerveus: ‘Zaterdagavond half negen op NPO 1, da’s niet niks.’

Wat gaan we zien?

“We bouwen een gezellig zaterdagavondcafé na in de studio waarin we op licht humoristische wijze de actualiteit van afgelopen week belichten door gesprekken met bekende en onbekende gasten. Er is een band, cabaret, een spel. En publiek, dat was een must. Alle puzzelstukjes vallen waarschijnlijk pas op het laatst op zijn plek. Ik merkte in de aanloop dat waar gehakt wordt, echt spaanders vallen. We hebben een aantal pilots gemaakt. Soms denk je vooraf: dit wordt te gek, maar dan werkt het niet. Tv-maken is geen wiskunde waarbij je vanzelf de juiste uitkomst krijgt als je de regels volgt. Het is vallen en opstaan. Kopspijkers’ oude eindredacteur Hans Riemens is betrokken, maar er zijn ook veel nieuwe mensen.”

Een programma ‘in de geest van Kopspijkers.’ De lat ligt dus meteen hoog.

“Absoluut, dat zijn hele grote schoenen om te vullen. Kopspijkers was fenomenaal, met vaart en creativiteit. Er gebeurde op vrijdag iets in de actualiteit en zaterdag zat er al een typetje bij Kopspijkers. Typetjes als VVD- politicus Frank de Grave of Sanne Wallis de Vries als koningin Beatrix zijn klassiekers geworden. Spaanders zal diezelfde sfeer hebben, maar ik ga me in geen geval vergelijken met de grote Jack Spijkerman.”

Jullie voorganger op de zaterdag, ‘Even tot hier’, is van uitzonderlijk niveau. Maakt dat je zenuwachtig?

“Ik ben er zeker gespannen over. Zaterdagavond, half negen op NPO 1, da’s niet niks. Even tot hier is van de creatieve buitencategorie. Maar BNNVARA is van het lef tonen, daarom zeg ik graag ja. Er is ook genoeg te melden. Soms kijk ik de laatste tijd naar het nieuws en denk ik, is dit nu satire of is het echt?”

 

Spaanders is te zien vanaf zaterdag 11 september om 20.30 uur op NPO 1

Meer over