SPLNTR!

Splinter Chabot trekt zich niets aan van talkshowmoeheid

17 oktober 2021 10:00 | amusement | Door Redactie Televizier

© Ruud Baan

Splinter Chabot is terug met zijn talkshow SPLNTR! Het leven raast in sneltreinvaart voorbij aan de presentator en bestsellerauteur. ‘Soms trek ik even aan de handrem.’

Tekst: Bram de Graaf

Het leven lacht Splinter Chabot (25) toe. Door tijdschrift Esquire uitgeroepen tot Nederlands best geklede man, met zijn rappe tong een graag geziene gast in televisieprogramma’s en een succesvol romandebuut met Confettiregen, over zijn coming-out. En ook zijn talkshow SPLNTR! scoorde, zodat een nieuw seizoen volgt. Er gebeurt zo veel in zijn leven, dat hij vaak nauwelijks beseft wat. “De tijd vliegt als een straaljager voorbij”, zegt hij. “Soms trek ik even aan de handrem om te kijken wat er allemaal is gebeurd.” Nu zijn talkshow van start gaat, zal de drukte alleen maar toenemen. Hij heeft er ontzettend veel zin, zegt hij. En trekt zich niets aan van de ‘talkshowmoeheid’ waarmee Nederland zou kampen. “Het gaat in SPLNTR! niet over het dagelijks nieuws, zoals bij die andere. Op mijn bank zitten geen politici, maar bijzondere mensen die uitblinken in hun vak, maar niet altijd in de schijnwerpers staan. Het heeft ook iets feestelijks. Omdat we op de zondagavond zitten, heeft iedereen zich mooi aangekleed en mag het spontaan en gezellig zijn.”

Wie zijn je voorbeelden als talkshowhost?

“Ik ben groot fan van Jools Holland op de BBC, als muzikant treedt hij op met zijn gasten en presenteert uit de losse pols. Daarnaast Graham Norton en Ellen DeGeneres, en natuurlijk Matthijs van Nieuwkerk. Ik mocht een paar keer aanschuiven in DWDD. Ik bewonder hun vakmanschap. Ze inspireren me en ik geef daaraan mijn eigen draai.”

Is het je ambitie om net zo groot te worden?

“Ik heb geen uitgestippeld carrièrepad. Het is mijn overtuiging dat je gecontroleerd verdwaald moet raken in het leven. Dingen overkomen je. Je kunt ze niet beïnvloeden, maar ze wel proberen een beetje naar je hand te zetten. Ik vind het nu fantastisch om te doen. Maar over twintig jaar?”

‘Confettiregen’ heeft veel losgemaakt, ook bij je thuis. Je bent daarin heel open over de worsteling in je jeugd. Hoe kijk je daarop terug?

“Met het boek wilde ik een uitgestoken hand bieden aan jongeren en hun ouders. Dat kon alleen als ik zelf eerlijk en kwetsbaar durfde te zijn. Het was thuis geen geheim dat ik op jongens viel, maar het werd ook niet aan de keukentafel besproken. Door het op te schrijven, kon ik uitleggen wat er zich in mijn hoofd had afgespeeld. Mijn ouders en broers schrokken daarvan. We waren toch zo hecht? Waarom wisten ze dat dan niet? Mama vroeg: ‘Heb ik iets fout gedaan?’ Ik zei: ‘Je hebt het fantastisch gedaan. Maar je moet accepteren dat een kind sommige wandelingen in zijn eentje moet maken.’ Het heeft ons nog hechter gemaakt. Ik heb nu geen geheimen meer. En door het op te schrijven, begrijp ik ook mezelf beter.”

Legt het succes geen druk op je? Want hoe overtref je zo’n debuut en hoe blijf je de best geklede man?

“Haha, die prijs was leuk, omdat ik kleding erg belangrijk vind. Vandaag draag ik een gouden pak en op straat merk ik dat sommige mensen me raar aankijken. Ik probeer me daar niets van aan te trekken, want ik vind het belangrijk dat iedereen, net als ik, zichzelf kan zijn. Als mens ben je maar een knipoog in de eeuwigheid, het leven is zo weer voorbij. Net als het succes. Daar ben ik nuchter over. Maar ik ga vrolijk door. Ik voel me heel gelukkig en geniet van alles wat ik mee mag maken.” 

SPLNTR! | Zondag 17 oktober 2021 | NPO 3 | AVROTROS | 22:20 uur

Meer over