Dag voor Kerst

Splinter Chabot verkent Binnenhof in Ondertussen aan de Hofvijver

11 december 2023 13:25 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© Joy Hansson
Splinter Chabot verkent in een aflevering van Ondertussen aan de Hofvijver het Binnenhof in Den Haag. De presentator en schrijver praat in de aflevering onder meer met architecten, historici en politieke experts over de bijzondere bebouwing en historische gebeurtenissen van het politieke hart van Nederland.

Volgens AVROTROS weerspiegelt het Binnenhof de tijdgeest en biedt de renovatie een nieuwe blik op het bestuur van Nederland. Waar de democratie in de vorige eeuw vooral transparant moest zijn, is volgens architect Pi de Bruijn veiligheid nu het belangrijkste aspect.

Johan van Oldenbarnevelt

Tijdens de renovatie, die sinds 2021 loopt, is in het voormalig departement van Justitie de originele plafondschildering uit 1883 aangetroffen. Deze wordt in ere hersteld, zodat hij bij de heropening weer zichtbaar is. Ook zijn er skeletten en botresten gevonden in de kelder van de voormalige Hofkapel. Volgens de verhalen zouden daar ook resten van Johan van Oldenbarnevelt tussen kunnen zitten. De staatsnap werd in 1619 veroordeeld voor verraad en in het openbaar onthoofd op het Binnenhof.

Formatie

In Ondertussen aan de Hofvijver praat Chabot verder met Alexander Pechtold over de formatie in 2017 en met politiek verslaggever Merel Ek over die van 2021/2022. Ondertussen aan de Hofvijver is op zondag 24 december om 20.45 uur te zien bij AVROTROS op NPO2.

Meer over