Spoiler alert: Deze soapie overleeft GTST zomercliff niet

14 juni 2016 16:21 | amusement | Door Televizier

© RTL Nederland

Wie overleeft het jubileumseizoen van GTST niet? Vorige week ontbraken vijf castleden tijdens het jaarlijkse fotomoment. We analyseren de overlevingskansen van dit vijftal soapies.

RTL 4 laat uiteraard nog niets los over mogelijke dodelijke slachtoffers in GTST, maar wekt die suggestie wel. Zeker is dat Anna, Job, Sam, Sjoerd en Rover in de cliffhanger iets vreselijks te wachten staat. Waarschijnlijk heeft het te maken met 't gezamenlijke huwelijkscadeau voor Nina en Bing: een opgepimpte oude caravan waar het bruidspaar de huwelijksnacht in moet doorbrengen. De horrorcaravan des doods is inmiddels al gekocht. Maar voor wie wordt deze kampeertrip de laatste? De kanshebbers op alfabetische volgorde.

Anna Brandt (Barbara Sloesen)

Afbeelding

Sinds ze gedumpt werd door grote liefde Wiet (Pip Pellens) is Anna een van de centrale figuren in de serie geworden. Door haar werk als manager van Boks kent ze iedereen. Daarnaast heeft ze ook nog eens banden met alle belangrijke families in Meerdijk: ze is het nichtje van Anton, woont daardoor in hetzelfde huis als Linda en de Dekkertjes, heeft een relatie met Job en werkt voor Bing.
Overlevingskans: Hoog: ze is te waardevol en met het vertrek van Lucas en Wiet het laatste niet-heteroseksuele personage onder de 60 (sorry Laura).

Job Zonneveld (Jord Knotter)

Afbeelding

De zoon van Rik kwam dit seizoen weer terug in de serie en werd met open armen verwelkomd, ook door de kijker die het gespierde lijf van acteur Jord Knotter wel konden waarderen. Hij nam De Koning over van Jef Alberts en blijkt een heel divers en sympathiek personage. Zijn knipperlichtrelatie met Anna en ludieke pogingen haar het hof te maken zorgden voor mooie momenten.
Overlevingskans: Hoog: soaphunks zijn zeldzaam, daar ga je zuinig mee om. Maar, hij zou ook weleens gewond kunnen raken zodat de schrijvers de prille relatie tussen hem en Anna kunnen testen.

Rover Dekker (Buddy Vedder)

Afbeelding

Een lastig geval, letterlijk en figuurlijk. De fans mogen acteur Buddy Vedder, maar kunnen zijn personage Rover wel schieten. Dat valt te begrijpen, de jongste zoon van Linda is behoorlijk nukkig, onredelijk en niet bang te schoppen, schelden of te slaan als iets hem niet zint. De laatste maanden is hij milder geworden, mede door zijn relatie met de inmiddels vertrokken Benthe. Op zijn werk als piccolo in De Rozenboom na heeft hij momenteel weinig te doen. Wellicht dat de schrijvers volgend seizoen dieper op zijn misbruikverleden en de band met z'n vader Bill in willen gaan, anders zou het weleens heel naar af kunnen lopen.
Overlevingskans: Niet al te best, maar met zoveel haarspray kan z'n kapsel een aardige klap opvangen dus wie weet.

Sam Dekker (Stijn Fransen)  

Afbeelding

Sam kwam vorig jaar vlak voor kerst aan in Meerdijk en vergeleken met zijn grote zus is Rover een schatje. Sam bleek brutaal, bitchy, egocentrisch en te beschikken over een schijnbaar onuitputtelijke collectie onnodige petjes en hoedjes. Kijkers hadden al na een week een hekel aan Sam en dat is niet minder geworden. Dit seizoen draaide haar verhaallijnen om atletiek, het structureel beledige van moeder Linda en vechten met Amy om het hart van Sil (Soy Kroon). Inmiddels heeft Sam zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, maar daar gaan we om praktische redenen natuurlijk nooit wat van zien in een soap. Sil en Amy vertrekken binnenkort samen richting Nieuwe tijden, dus veel heeft Sam niet meer om handen in Meerdijk. En dan wordt het gevaarlijk als er een cliffhanger aankomt...

Overlevingskans: Nihil: Linda heeft al een tijdje weinig te doen, dus een paar weken vol overgave en verdriet rouwen om je soapdochter is een welkome afwisseling. Daar komt bij dat Rover irritant genoeg kan zijn voor twee.

Sjoerd Bouwhuis (Guido Spek)

Afbeelding

Met alweer zes jaar ervaring is Guido Spek een van de oudgedienden van de soap. Hij heeft een heftig jaar achter de rug waarin hij veel ellende moest overwinnen. Om dan alsnog te sterven zou een erg oneerlijke uitsmijter zijn. Komt bij dat Sjoerd eigenlijk nog niet dood kan, daardoor zou de langlopende verhaallijn rond baby Teddy op losse schroeven komen te staan. Sjoerds' aartsrivaal Thijs denkt nog dat hij de vader van de kleine is, als hij achter Teddy's ware afkomst komt is er weinig meer aan als Sjoerd allang onder de zoden ligt.
Overlevingskans: Hoog. Al was het maar omwille van Anton. Als Sjoerd sterft, heeft hij echt geen familie meer over. Eerder claimde Meerdijk al zoon Edwin en z'n vrouw Bianca, terwijl bastaardzoon Tim (Beau Schneider) besloot naar Afrika te vertrekken.

Conclusie

Hang ons er niet aan op, maar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is het na 1 juli sayonara Sam Dekker.

Meer over