Aldus Bob Sikkes

Sponsors bepalen inrichting Kopen Zonder Kijken

14 november 2021 08:46 | amusement | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

Hoe de huizen in Kopen zonder kijken eruit komen te zien is grotendeels afhankelijk van wie het woonprogramma sponsort, zo bevestigt Bob Sikkes.

In een interview met Het Parool doet de 55-jarige bouwkundige een boekje open over het reilen en zeilen achter de schermen van de RTL-hit.

Bingokaart

Visgraatvloeren, een stalen pui en nieuwe kozijnen, deze decoratiekeuzes keren zó vaak terug dat vaste kijkers er een bingokaart van hebben gemaakt. Sikkes moet daar wel om lachen: "Natuurlijk gaat die vloer erin, want die is van de sponsor. Als je goed kijkt, zie je dat ik altijd met de man van Belisol kom. Voor mijn eigen klanten zoek ik naar tijdloosheid en originaliteit, maar de kandidaten van Kopen zonder kijken gaan nu eenmaal allemaal voor dezelfde messing kraan, waarvan ik nu al weet dat die over twee jaar gedateerd is. Iedereen wil hetzelfde. Daar kun je moeilijk over doen, maar waarom zou ik?"

Budget

Een ander vaste waarde op de bingokaart is ‘Bob vraagt meer budget’. In vrijwel iedere aflevering probeert Sikkes meer geld te regelen om het huis nog mooier te maken. Dat is geen trucje, zo zegt hij: "Ik durf te stellen dat elke euro die je mij geeft 1,50 euro waard wordt." Maar hij vindt de huidige lichting woningzoekenden wel erg veeleisend.

Keuzes

Volgens Bob is het een kwestie van keuzes maken: "Weet je wat het is: toen ik in Amsterdam kwam wonen, was het helemaal niet zo raar om in de hoek van de keuken zo’n stalen opbouw neer te zetten met een douche. Nu zijn ze 25, willen ze een jarendertigwoning met drie slaapkamers en een tuin op het zuiden, een badkamer met ligbad en een flinke eetkeuken. En, o ja, volgende week kunnen we niet, want dan zijn we naar New York. Nou, ik ben weleens drie jaar niet met vakantie gegaan omdat ik goede spullen voor mijn huis wilde."

Huilen

Toch geniet Sikkes nog altijd van Kopen zonder kijken en is hij druk met het nieuwe seizoen: "Het is een bizar programma: ik beslis met makelaar Alex van Keulen welk huis het wordt en wat we ermee gaan doen. Niets gaat in overleg met de kandidaten. Het leukst is het natuurlijk als die huilend in de dakkapel staan en roepen: gadverdamme, wat hebben we nou gekocht? En dat het toch goedkomt. Het gaat om veel geld, echt geld. Dat is het geheim, alles is echt. Dat voelen kijkers."

Meer over