Staatssecretaris Klaas Dijkhoff winnaar wintereditie Slimste Mens 2017

Nederland is een nieuwe slimste mens rijker: Klaas Dijkhoff ging na 11 afleveringen met de eindoverwinning in De slimste mens aan de haal.

In de finale troffen Klaas en cabaretier Stefano Keizers de bestscorende speler van het seizoen: culinair journaliste Hiske Versprille. Ze gaf in het introrondje toe behoorlijk nerveus te zijn en dat ze voor de lunch twee haringen op had. Stefano had zijn meest originele outfit van het seizoen aan: een ongedragen, ouderwetse pyjama. Als good luck charms droeg hij z'n plaksnor, grote ringen en de crèmekleurige parelketting. Van presentator Philip Freriks kreeg hij in ieder geval de prijs voor bestgeklede kandidaat. De staatssecretaris deed voor de elfde keer mee en gaf toe zijn succes niet te hebben zien aankomen. Als hij zou winnen, kon er volgens Klaas wel een rondje vanaf in de ministerraad. Dijkhoff kreeg op de tribune steun van CDA-politica Madeleine van Toorenburg die eerder het seizoen meedeed, maar het beduidend minder ver schopte.

3-6-9

De zenuwen leken de spelers in de eerste ronde parten te spelen. Ogenschijnlijk eenvoudige vragen werden verkeerd beantwoord, waardoor het aantal gewonnen seconden beperkt bleef. Zo twijfelde Hiske als culinair journaliste of tomaten en aubergines onder de nachtschade-familie vielen. Uiteindelijk scoorde alleen Dijkhoff twintig bonusseconden.
Afbeelding 

Churandy, Erica en Evert

In de ronde Open deur stelde Evert Santegoeds een vraag over de JSF, wilde Erica Terpstra via het bekende omweggetje wat weten van museum Voorlinden en sloeg sprinter Churandy Martina zich voor de laatste keer manmoedig door een uitgeschreven anekdote over Mozes. Die vraag viel Stefano ten deel, die slechts 1 goed antwoord wist waarna de andere twee toesloegen. Hiske en Klaas waren aan elkaar gewaagd, terwijl Stefano achterbleef.
Afbeelding 

Puzzelronde

Stefano, inmiddels in kleermakerszit, verspilde veel seconden om twee van de drie woorden te vinden. Klaas wist met enige moeite zijn drie woorden te noemen, maar Hiske, gewapend met leesbril, lepelde haar trio moeiteloos op. Hierdoor stond ze aan het eind van de ronde lichtjes voor met 203 seconden.

Afbeelding

Galerij

In de vierde ronde kon Stefano met zijn beurt weinig meer uithalen. Hij wist een handjevol van de bekende meren op de kaart te noemen. Hiske begon sterk aan haar galerij met afbeeldingen van heiligen, maar liet de helft liggen. Stefano noemde er nog twee. Klaas kreeg de laatste galerij met platgebombardeerde steden. Met wat moeilijke blikken wist hij toch 7 goede antwoorden te noemen, Stefano pikte door de rokende puinhopen van Nijmegen te herkennen nog eens 15 seconden mee.
Afbeelding
 

Laatste ronde

Met ruim 120 punten achterstand op Hiske en Klaas had Stefano heel wat in te halen. Hij wist 't een beetje op te halen met een fragment over Freek Vonk en zijn T-Rex Trix. Hiske werd getest op haar kennis van wijlen Toots Thielemans, maar kwam niet verder dan zijn naam. Stefano wist dat hij de muziek van Baantjer had gemaakt en Klaas kon nog noemen dat de mondharmonica grootheid in Vlaanderen was geboren. Tot slot was de beurt aan Klaas die wetenswaardigheden over de Russische girlband Pussy Riot noemde. Daarmee was de eindstand duidelijk: met 176 seconden was het einde verhaal voor Stefano, die genoegen moest nemen met de derde plaats.
Afbeelding

Finale der finales

Met hoorbare opwinding kondigde Philip Freriks de finale aan die hoe dan ook een unieke winnaar zou opleveren: de eerste vrouw of de eerste politicus. Ze besloten allebei voor de winst te gaan en dus ook tactisch tijd te verspillen om zo als eerste de beurt te krijgen. Daarmee gingen ze van start: De 100 seconden voorsprong van Klaas waren door vragen over het medicijn ritalin en medium Char teruggelopen, maar Hiske verspilde veel tijd door zinnige antwoorden te bedenken over sardientjes. Toen Hiske weinig wist over Arbeidsvitaminen sloeg Klaas haar met vier goede antwoorden om de oren. Ze blokkeerde lange tijd op weetjes over Finland, waarna Klaas haar onder de 100 seconden dwong. Een vraag over porcelein bracht Hiske naar 79 seconden terwijl Klaas op 136 bleef steken. Ze paste direct op de vraag wie Bobbi Christina Brown is, waarna Klaas met meer toeval dan wijsheid twee goede antwoorden gaf. 39 seconden op de klok voor Hiske die daarna blokkeerde op Nazi-kopstuk Rudolf Hess terwijl Klaas hem wel thuis kon brengen. Dat bracht de stand op 13 seconden tegen de 113 van de staatssecretaris. De strijd was al gestreden, toch wist Hiske nog wat feitjes over de lucifer te noemen voordat Klaas de beurt kreeg en haar vurige hoop doofde door te melden dat lucifers van hout gemaakt zijn.

George van Houts

Klaas ontving de wisselprijs uit handen van de vorige winnaar, acteur George van Houts, die fijntjes opmerkte dat intelligentie en politieke voorkeur klaarblijkelijk los van elkaar staan. In een reactie liet Klaas zelf nog weten dat hij blij was dat zijn gebrek aan sportiviteit hem nu eindelijk een prijs heeft opgeleverd. 

Meer over:

Reageren