Interview

Staf en Mathias dolblij met nieuw seizoen Code van Coppens: 'Nederlanders garant voor lawaai en energie'

21 april 2024 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© VTM

Na een kleine twee jaar afwezigheid stellen Mathias en zijn broer Staf Coppens weer BN’ers bloot aan spectaculaire escaperooms in Code van Coppens. ‘We bouwen hele werelden waarin we de kandidaten loslaten.’

Wat voor escaperooms kunnen we verwachten?

“Je kunt eigenlijk niet echt meer spreken van escaperooms, we bedenken en bouwen inmiddels hele werelden waarin we de kandidaten loslaten. Dit seizoen maken we ook gebruik van acteurs en kunstmatige intelligentie. In de eerste aflevering draait het om een wellness, maar we gaan ook terug naar de oertijd in Murassiq Park en er moet een koning gered worden door zijn hart eruit te snijden.”

Wat is de kracht van ‘Code van Coppens?’

“Het programma bestaat uit meerdere lagen, maar de humor is het belangrijkst. Escaperooms zijn in de regel leuk om te doen, minder leuk om te bekijken. Staf en ik proberen in ons commentaar de kijker mee te nemen en te laten delen in de voorpret. We geven ook wat voorkennis, bijvoorbeeld als het voor jonge kijkers misschien een beetje eng kan worden. Dat maakt het programma ook zo geschikt om met de hele familie te kijken. Als wij lachen, dan kun je er als kijker op vertrouwen dat het goed is.”

Is er een verschil tussen Nederlandse en Vlaamse deelnemers?

“Vlamingen zijn vaak toch wat zelfbewuster in de kamers. Stop er Nederlanders in en we weten: dat staat garant voor lawaai en energie. Dit seizoen doen onder meer Danny de Munk, John de Bever, Leo Alkemade en Lilian Marijnissen mee. Bij die laatste dachten we vooraf nog: Allez, een politica? Zij gaat vast heel gereserveerd zijn. Maar eenmaal in de kamer was het direct lachen geblazen. Mensen vergeten dat ze gefilmd worden en gaan helemaal op in de sprookjesachtige arena’s. Geregeld horen we na afloop ‘wow, dit is het leukste wat ik ooit gedaan heb’, dat is voor ons het allermooiste compliment.”

Code van Coppens is vanaf 21 april 2024 iedere zondag vanaf 20:30 uur te zien op SBS6.

Meer over