Stefano Keizers op het nippertje door naar halve finale Slimste Mens

18 januari 2017 21:56 | amusement | Door Televizier

© Screenshot NPO 2

Cabaretier Stefano Keizers zit dankzij de elektrische stoel in de halve finale van De slimste mens. Hij versloeg terugkerend finalist Annabel Nanninga. 

Het was een weerzien tussen oude vrienden voor Stefano, Annabel en staatssecretaris Dijkhoff. In de reguliere speelronde van het kennisspel zaten ze ook al eens naast elkaar. De sfeer zat er tijdens het introductierondje alweer snel in. Stefano had uiteraard weer een unieke outfit aan. Ditmaal koos hij voor een wit tropenpak met kenmerkende uiltjeswandelstok die hij beweerde in de Alpen gevonden te hebben.

3-6-9

In de eerste ronde bewees Nanninga al snel waarom ze ook alweer zo'n sterke speler was. De rechtsgeoriënteerde publiciste zat bomvol goede antwoorden en deelde een fikse sneer uit naar het NOS Journaal, door het te bestempelen als "zwakzinnigenmagazine". Dat was tegen het zere been van voormalig anchor Philip Freriks, maar hij zette z'n vragenvuur manmoedig voort. Aan het eind van de eerste ronde had Annabel 90 seconden, moest Stefano 't doen met 60 en was Klaas een goede tweede met 80 seconden.

Koos, Eva en Richard

De speler met het minste aantal seconden mag een ronde altijd beginnen, zo ook Open deur. Met een keus uit Koos Postema, Eva Jinek en Richard Groenendijk koos Stefano voor de nestor van de NPO die van hem wilde weten wat hij over de kruistochten wist. Keizers sloeg een groot deel van zijn 60 seconden tevergeefs stuk. Klaas Dijkhoff kwam dankzij z'n weetjes over de regenjas uiteindelijk op voorsprong.

Afbeelding 

Puzzelen

Stefano haalde z'n achterstand behoorlijk in tijdens de derde ronde. Binnen no time lepelde hij de drie gevraagde, goede antwoorden op. Annabel had meer moeite en paste na veel seconden verlies en 1 goed antwoord. Klaas Dijkhoff gaf de overige twee juiste antwoorden en loste z'n eigen puzzel op waardoor zijn voorsprong nog groter werd.

Afbeelding 

Galerij

Annabel kreeg in haar galerij ronde te maken met uitgebeelde Doe Maar hits en loste ze op één na op. Stefano vermaakte het publiek met een echtgebeurde anekdote over de nacht dat hij in het bed van de zoon van Henny Vrienten sliep. Daarna beantwoordde hij  veel van zijn galerij over beroemde moordaanslagen. Klaas Dijkhoff beet z'n tanden stuk op acht palindromen als 'racecar', 'netten' en 'legovogel'. Freriks gaf met een grijns toe dat hij zich kon voorstellen dat de kandidaten zich gepiepeld voelden. Na een compliment aan het adres van Stefano voor het ophalen van z'n score, ging de voorlaatste ronde van start.
Afbeelding 

Jimi, Gerrit en Kan

Stefano begon de ronde met een beeldfragment van Jimi Hendrix waar hij behoorlijk wat punten binnenharkte. Dat Hendrix lid is van de infameuze Club van 27 leverde een zinnig advies van Maarten van Rossem op: gebruik geen drugs, je kunt er door stikken in je eigen braaksel. Annabel wist na die open deur niets van de travestie act van oud-minister Zalm, Stefano paste ook en alleen Dijkhoff herkende zijn oud-partijgenoot. Zelf breidde de staatssecretaris zijn voorsprong nog een beetje uit met wat weetjes over Wim Kan en z'n legendarische oudejaarsconferences.

Afbeelding 

Vaarwel Annabel

Met Klaas overtuigend als slimste van de dag stonden Annabel en Stefano tegen elkaar in de finale. Het voelde als déjà vu voor de spelers, het was Stefano die Nanninga al eens eerder uit het spel schopte.  Met vragen over Mark Wahlberg, de SER en Enschede gingen ze ditmaal lange tijd gelijk op. Na een vraag over de Hitchcock klassieker The Birds kreeg Stefano de beurt, maar hij wist niets van Marinus van der Lubbe waarna Annabel hem ver onder de 100 seconden dwong: 61 versus 117 seconden. Na een vraag over Heidi was de stand 25 - 90. Annabel maakte een tactische blunder door te passen op een vraag over Leontien van Moorsel terwijl ze nog 24 seconden had tegenover de 10 van Stefano. De beurt wisselde, Keizers werd gevraagd wat hij wist over de elektrische stoel en met twee antwoorden zat het er op. 

Niets zonder jou

Het eerste wat een zichtbaar opgeluchte Stefano uitbracht was: "Oh Annabel, het is niets zonder jou", een verwijzing naar de Nederpophit van Hans de Booij uit 1983. Nanninga toonde zich wederom een goede verliezer: "Hij is echt net iets beter."

Meer over