Stefano Keizers ternauwernood door in finaleweek De Slimste Mens

17 januari 2017 21:34 | amusement | Door Televizier

© Screenshot NPO2

Het kan raar lopen bij De slimste mens, zeker nu de finaleweek in volle gang is. Komiek Stefano Keizers wist door zijn kennis van sprookjes en fabels een ronde verder te komen.

Stefano keerde maandag terug in het spel en bleek het nog niet verleerd: hij was de slimste van de dag, waardoor de dagfinale ging tussen staatssecretaris Klaas Dijkhoff en scenarist Frank Ketelaar. Daardoor kon Keizers ontspannen toekijken hoe de politicus op het laatste nippertje als winnaar uit de bus kwam.

Van Helsing

Door zijn overwinning ging de cabaretier ogenschijnlijk ontspannen de tweede aflevering van de finaleweek in. Net als in de vorige acht afleveringen koos hij tussen de opnames door voor een hele nieuwe outfit. Waar hij de finaleweek begon als vuilnisman, toverde hij zich ditmaal om tot de legendarische vampierjager Van Helsing, uit de gelijknamige filmreeks. Staatssecretaris Dijkhoff bespeurde een thema, zo zei hij backstage dat Keizers er uitzag alsof 'ie uit het riool kwam. Amper geïntimideerd door deze weinig subtiele steek onder water, ging Stefano het spel in.

Afbeelding

Meesterlijke Mees Kees

Acteur Willem Voogd was de terugkerend finalist du jour. Hij gaf ruiterlijk toe meer dan een beetje nerveus te zijn, maar merkte daarnaast op dat hij zich bijzonder goed had voorbereid. Zo was hij in de tijd tussen zijn deelname en de finale op studiereis naar Rome geweest en wist hij naar eigen zeggen nu alles over de oudheid, de goden en de musea. Voogds' kennis kwam hem van pas tijdens de puzzelronde toen hij op voorsprong kwam door moeiteloos de diverse echte namen van de afgelopen Pauzen op te lepelen.

Afbeelding

Onomatopee

Klaas ontpopte zich tot een behoorlijke bolleboos en liep dankzij weetjes als onomatopee (een sjieke term voor klanknabootsing) al snel uit. Stefano bleef daarentegen lange tijd achter. Pas in de laatste reguliere ronde wist hij zich door zijn kennis over College tour en kunstenaar Daan Roosegaarde te revancheren. In de finale maakte Keizers in rap tempo korte metten met Voogds' voorsprong. De twee kandidaten dwongen elkaar tot diep onder de 100 seconden voordat Willem zich klaarmaakte voor de genadeslag.

Slinkse finale

Met 46 seconden op de klok had hij twee goede antwoorden nodig om Keizers en zijn 47 resterende seconden weg te spelen. Hij kon echter maar één ding zeggen over het Westland. Stefano stond op scherp, riep direct pas en kreeg met 7 seconden op de klok de uitdagende taak met twee antwoorden op de proppen te komen over Van den vos Reynaerde. Keizers wist dat 't zowel een sprookje als een fabel betrof en daarmee was de strijd gestreden. De doorgaans stoïcijnse Stefano gaf eerlijk toe dat dit de spannendste momenten van z'n leven waren. Thuis werd er ook meegeleefd...

Maar ook met de verliezer...

Meer over