Tanja Jess over Groeten uit 19xx

21 februari 2018 13:48 | amusement | Door Televizier

© Lecter Media/RTL

In deze aflevering van Groeten uit 19xx gaat actrice Tanja Jess – met haar man Charly Luske en hun twee zoons Billy van veertien en Bobby Lee van tien – terug naar het jaar 1979, toen Tanja twaalf was.

Wat herinner je je nog van die tijd?
“Best veel. Zo speelde ik een van de hoofdrollen in het eindtoneelstuk van de basisschool en ging ik met mijn vriendinnetje naar een concert van Herman Brood en Nina Hagen – onder begeleiding van mijn moeder. Ook was ik hevig verliefd op een jongen uit de klas, Eugene van de Kerkhof. Ik vond het verschrikkelijk dat hij naar een andere middelbare school ging. Ik dacht: hoe moet ik nu verder zonder hem? Dat bleek reuze mee te vallen; een half jaar later had ik alweer een nieuwe liefde.”

Naar welke tv-programma’s keek je zoal?
Tita Tovenaar, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? Naar Hamelen durfde ik niet echt te kijken, dat vond ik best eng. Omdat ik ben geboren in Duitsland – op mijn vijfde ben ik naar Nederland verhuisd – keek ik ook Duitse tv. Daarop werden veel oude films uitgezonden. Ik was helemaal idolaat van Ingrid Bergman. Ook de piratenfilms met Errol Flynn en de Sissi-films met Romy Schneider vond ik geweldig.”

Hoe vond je het om in een huis met een 1979-interieur te leven?
“Een feest van herkenning. Het oranje tv-toestel dat er stond, hadden wij vroeger ook. Ook het servies en die afzichtelijke macramé-wandkleden herinner ik me nog goed. De plastic oranje design-asbak herkende ik van school. Die stonden overal in het gebouw. Mijn juf rookte zelfs in de klas! Toch was ik na een dag dat bruin-oranje interieur al zat. Ik vond het nogal deprimerend.”

Jullie moesten je ook kleden volgens de mode van toen. Leuk?
“Onwijs! Ondanks dat Charly en ik elf jaar schelen, waren de broeken met wijde pijpen en opvallende bloesjes ook voor hem heel herkenbaar. Zijn vader droeg ze ook. De jongens vonden die verkleedpartijen ook heel leuk. Vooral de jongste had het helemaal naar zijn zin met zijn petjes en bretels.”

Jullie moesten het wel zonder telefoons en iPads doen…
“Zelf vond ik dat een verademing. Het gaf zo’n rust om niet afgeleid te worden door berichtjes en allerlei geluidjes. Voor onze zoons was het lastiger. Toch hebben ze zich kostelijk vermaakt. Ze veerden helemaal op van het speelgoed uit die tijd. Verder hebben we veel spelletjes gedaan. Ondanks dat ze veel lol hebben gehad, waren ze blij dat ze na twee dagen hun telefoons en iPads weer terugkregen. Ze vonden 1979 een leuke tijd, maar waren toch blij dat ze nu leven.”

Hoe kijk je zelf terug op dit avontuur?
“Het was een geweldige ervaring! Ik vond het vooral heel leuk om mijn kinderen te laten ervaren hoe de wereld eruit zag toen ik hun leeftijd had. Zij hebben mij weer op een andere manier leren kennen. Hetzelfde geldt voor Charly. Het was een zeer geslaagd familie-uitje.”

Groeten uit 1979, woensdag - RTL 4 • 20.30 uur

Meer over