Door de jaren heen

Terugblik: De meest succesvolle audities van Holland's Got Talent

2 september 2022 10:00 | amusement | Door Dominique Hofman

© ANP KIPPA BAS CZERWINSKI

Na twee jaar is het podium van Holland’s Got Talent weer geopend voor indrukwekkende optredens. Deze artiesten gingen de nieuwe talenten al voor: vijf memorabele audities op een rij.

Circusprinses Daniëlle Bubberman

Choqueren met haar aangeboren lenigheid vond Daniëlle Bubberman altijd al leuk en dat is precies wat ze deed tijdens haar auditie in 2008. Een veertienjarig meisje uit Kudelstaart was ze, dromend van een carrière bij het Cirque du Soleil. Gehuld in een rood turnpakje zette ze een show neer die niet onderdeed voor het circusspektakel. Hangend in de lucht en haar sprietbenen in een spagaat, dan weer haar kin op de grond en de rug dubbelgevouwen.

De jury was verbluft, ‘het slangenmeisje’ schopte het tot de finale. ‘Een circusprinses in een circussprookje’ noemde jurylid en Circus Renz-directeur Rob Ronday de uiteindelijke winnaar van het allereerste seizoen. Veertien jaar later choqueert Bubberman haar publiek nog steeds, als professioneel acrobate en slangenmens.  

Zanger Waylon 

“Je ziet er lekker uit, als je nu ook nog lekker zingt…”, zei Patricia Paay hoopvol tegen ene Willem Bijkerk in 2008. De toen nog onbekende Waylon leek wel uit de cast van Grease gestapt. Haren in een vetkuif, een strakke leren jas: een zelfverzekerd ogende twintiger stond klaar om zijn publiek omver te blazen met een rauwe versie van James Browns ‘It’s a man’s world’.

Al gauw werd hij een grote favoriet voor de winst, maar die ging uiteindelijk naar slangenmeisje Daniëlle Bubberman. Waylon werd tweede, precies wat hij wilde: zich eerst aan het publiek laten zien, daarna zijn eigen weg gaan. Als eerste Nederlandse soloartiest tekende hij in 2009 een contract bij het Amerikaanse platenlabel Motown. Nederland had er een nieuwe ster bij, aldus jurylid Henkjan Smits. En zo is het.

 

Operaster Amira Willighagen

Nee, de negenjarige Amira Willighagen hield niet van K3. Ze zong liever opera, en hoe! “Ik denk nog vaak aan dat gezicht van Gordon”, zegt de winnaar van seizoen 6 over haar auditie op de site van RTL Nieuws. Het jurylid vroeg daarvoor nog of hij oordopjes nodig had, maar keek tijdens het optreden met open mond naar haar. Nee, ze had geen zangles, ze had gewoon operaliedjes opgezocht en vond ze erg mooi.

Willighagens engelachtige uitvoering van Puccini’s ‘O mio babbino caro’ ging in 2013 de hele wereld over en is inmiddels 37 miljoen keer bekeken. Na drie albums en optredens wereldwijd woont ze tegenwoordig in Zuid-Afrika, het geboorteland van haar moeder. Haar inkomsten gaan deels naar Willighagens eigen stichting Gelukskinders, waarmee ze speeltuinen voor arme kinderen realiseert. En het mag weer: de operazangeres gaat in 2023 op wereldtournee.

Dansende Tommy & Rowan

Angela Groothuizen veegde haar tranen weg, Paul de Leeuw kon niet meer uit zijn woorden komen. Wat ze net hadden gezien, was een van de ontroerendste audities uit elf seizoenen Holland’s got talent. Voor hen stonden beste vrienden en dansers Tommy & Rowan, zeventien en zestien jaar, en bang om hun dierbaren te verliezen. Tommy’s vader was overleden, die van Rowan het huis uit.

Hun moeders stimuleerden hen om te blijven dansen. ‘Verlaat me niet’ wilden ze nu tegen hen zeggen, met een moderne dans op Jacques Brels ‘Ne me quitte pas’. De Leeuw was zo enthousiast dat hij de gouden knop indrukte: de jongens mochten meteen door naar de halve finale! Ze trainden keihard, verpletterden iedereen opnieuw en wonnen in 2020 de finale een bedrag van 50.000 euro. Het geld zetten de Brabanders opzij voor een project: mensen met trauma’s helen door middel van dans.

Het debuut van Mart Hoogkamer

Snipverkouden was de zeventienjarige Mart Hoogkamer toen hij het Holland’s Got Talent-podium in 2016 betrad. Hij verontschuldigde zich en zong – zijn hoest onderdrukkend – ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes. Een mooie stem, vond de jury, maar de Leidenaar moest niet Hazes gaan nadoen. “Jij bent Mart Hoogkamer!” riep Chantal Janzen uit. Deze Mart Hoogkamer ontroerde in de finale met zijn vertolking van Willy Alberti’s ‘Liefde’ en veroverde een tweede podiumplek.

Angela Groothuizen hoopte dat hij zijn eigen ziel op papier ging zetten, Nederland moest niet vergeten hoe goed hij kon zingen. Een duet met Willeke Alberti en zijn echte doorbraak ‘Ik ga zwemmen’ volgden. Dat deze jolige oorwurm niet helemaal overeenkomt met wat Groothuizen in gedachte had, maakt niet uit. De volkszanger scoorde er vorig jaar maar mooi een nummer 1-hit mee.

 

Holland's Got Talent is vanaf 2 september 2022 elke vrijdag om 20:00 uur te zien bij RTL 4

Meer over