Terugblikken

Exploderende beslagspuiten in Heel Holland Bakt

2 april 2022 23:05 | amusement | Door Janine van Rooden

© Omroep MAX

Vorige week moest Heel Holland Bakt een weekje overslaan, maar daarom was het deze week extra genieten dat het bakprogramma weer te zien was! We konden de koude temperaturen en sneeuw even vergeten, want het thema in de tent was: lente. We blikken terug op de derde aflevering (let op: spoiler-alert!).

Focaccia tuin

Zoals altijd werd er gestart met de signatuuropdracht. Dit keer gingen de amateurbakkers aan de slag met een focaccia tuin; een groot en luchtig Italiaans brood dat één en al lente moest uitstralen. "Het lekkerste brood zit tussen de gaten", aldus Robèrt die als Meester Boulanger alles van brood weet.

Normaal gesproken bestaat een focaccia uit klassieke ingrediënten als Italiaanse kruiden en olijven, maar daar kwamen de bakkers natuurlijk niet mee weg bij de jury. Enzo ging daarom voor kurkuma en Zeinab voor sumak.

Inge nam tijdens deze opdracht een spannende gok. Zij liet haar deeg niet rijzen in de speciale rijskast, maar koos ervoor om dit lekker ouderwets met de warmte van de zon te doen. Deze gok bleek een succes. "Hij is al groot geworden, het lijkt wel een kwal", zei Inge blij. André kon zijn lach niet inhouden: "Als Robèrt dat hoort..."

Bij het jurycommentaar bleek dat niet iedereen goed was in het bakken van een lekkere focaccia. Vooral het deeg had bij veel kandidaten wat luchtiger gekund. Zo ook bij de eigenwijze Lynn. "Ik mis dat typische van een focaccia, dat je een 'bubbelig' uiterlijk hebt", luidde het commentaar van Janny. Lynn was het daar niet mee eens en antwoordde dan ook: "Er zitten wel luchtbellen in." Het commentaar van Robèrt nam ze deze keer wel zonder weerwoord ter harte. Durf een Meester Boulanger ook maar eens tegen te spreken als het gaat om brood...

Kataifi

Door naar de - altijd lastige - technische opdracht. De bakkers moesten zich wagen aan kataifi. Bij het horen van deze naam kwamen er grote vraagtekens boven de hoofden van de bakkers. Kataifi is een soort Griekse baklava. Kandidaat Yannis heeft Griekse roots en was daarom ook de enige die deze lekkernij wel kende.

Volgens Robèrt zat de moeilijkheidsgraad niet zozeer in de smaak, maar in het uiterlijk. Er moest namelijk een soort 'engelenhaar' aan beslag om de vulling heen en dat vereiste een speciale techniek. Aangezien de bakkers altijd weinig informatie krijgen bij de technische opdracht, bleek dat een hele uitdaging te zijn. De beslagspuiten waarmee dit 'engelenhaar' gemaakt moest worden explodeerden zelfs bij Inge, Juliaan en Marieke. André offerde zich op om de rommel van deze catastrofe op te ruimen.

De Griekse Yannis bleek toch geen voordeel te kunnen halen uit zijn kennis over kataifi. Vanwege de tijdsdruk schoot hij in de stress. Gelukkig was de sfeer in de tent erg goed en schoten andere bakkers hem te hulp. "Dat is net als tijdens de crisis, dan is Europa er om te helpen", grapte Tom. Yannis kon daar gelukkig hartelijk om lachen.

Voor Janny, Robèrt en André was het deze keer geen feest om de eindresultaten te proeven. Veel baksels waren niet gaar en daardoor ook taai. De poging van Tom kwam het meest in de buurt en hij ging er daarom met de eerste plaats vandoor. Zeinab werd laatste.

Bloemig lentespektakel

Tijdens het tussentijdse juryoverleg werd duidelijk dat alles af zou hangen van het spektakelstuk. De amateurbakkers zaten namelijk aardig op hetzelfde niveau. Er was nog geen duidelijke winnaar of verliezer te bespeuren. Aan de deelnemers was het dus de taak om zich naar de top te vechten. Dat deden zij met een bloemig lentespektakel. Voor Janny was het hierbij vooral belangrijk dat ze 'bij elke hap een lentegevoel zou krijgen'.

Bij de beoordelingen van de spektakelstukken werd duidelijk dat Enzo, Zeinab en Marieke zich geen zorgen meer hoefden te maken over hun plek in de tent. De jury was erg te spreken over hun creaties en er vielen zelfs lovende woorden als 'fantastisch' en 'waanzinnig'. Voor Juliaan en Lynn werd duidelijk dat zij in de gevarenzone zaten. Hun taarten waren niet strak genoeg en ook de smaken waren niet overtuigend.

De uitslag

Voor de jury bleek het deze week wederom een lastige keuze om een meesterbakker te benoemen. "We hebben nog nooit zo'n sterke groep bakkers gehad", aldus Janny. Uiteindelijk mocht Enzo met het gouden meesterbakker-speldje pronken. "Ik ben er heel blij mee! Goud staat me goed." Voor Lynn kwam het bakavontuur ten einde. "Het niveau ligt hoog en dat is gewoon lastig. Ik heb een hele leuke tijd gehad, ik heb genoten. Het is niet anders." Er staat in ieder geval vast dat Lynn één van de meest besproken HHB-deelnemers is.

Meer over