Terugblikken

Kliederen met glazuur in de eerste aflevering van Heel Holland Bakt

12 maart 2022 22:32 | amusement | Door Janine van Rooden

© Omroep MAX

Heel Holland Bakt is terug! Deze keer op zaterdag in plaats van zondag, maar dat mag de pret niet drukken. Met de vertrouwde kreet "Bakkers klaar? Bakken maar!" opende André van Duin het negende seizoen. We (bak)blikken terug op aflevering 1 (let op: spoiler-alert!).

De eerste aflevering draait om het thema: cake. Alle soorten en maten komen voorbij in drie rondes zoals we deze ook kennen uit de vorige seizoenen: de signatuuropdracht, technische opdracht en het spektakelstuk. 

Slagroomtaart

De signatuuropdracht luidt als volgt: bak een slagroomtaart in twee uur. Een échte Hollandse klassieker waar de amateurbakkers hun eigen draai aan moeten geven. Met een 'normale' versie kun je natuurlijk niet aankomen in de baktent en dat weten de kandidaten ook. Van kokos-passievrucht tot lactosevrij, alle varianten komen voorbij. Niet iedereen beleeft een soepele start: bij de een schift de slagroom en bij de ander is deze niet stijf genoeg en bij weer een ander stort de volledige taart in tijdens het opstapelen van de verschillende lagen.

Ondanks dat vindt de vakjury, bestaande uit Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven, de eindresultaten van deze ronde prima. Vooral over de verschillende soorten smaken zijn ze te spreken.

Roze koeken

Tijd voor de technische opdracht: roze koeken maken in 50 minuten. Van deze tijd schrikken de bakkers enorm, omdat eigenlijk niemand ervaring heeft met het maken van deze lekkernijen. Er gaat dan ook van alles mis: koeken die niet gaar willen worden, glazuur dat er aan alle kanten afdruipt en ga zo maar door. Voor de kandidaten een horror-opdracht, maar voor de kijkers thuis genieten geblazen. 

De moeilijkheid van de roze koeken zit hem volgens Meester Patissier Robèrt vooral in het glazuur; dit moet strak en droog zijn, maar ook een mooie glans hebben. Daar gaat het bij bijna alle kandidaten mis... Waar het recept zegt dat je de koeken in het roze glazuur moet dopen vinden de meeste bakkers het een beter idee om het erop te strijken. De eerste kliederboel van het nieuwe HHB-seizoen is daarmee een feit.

Natuurlijk volgen er uit deze opdracht zoals vanouds een winnaar en verliezer. De rasechte Belg Tom presteert met zijn roze koeken helaas ondermaats en moet het met de laatste plaats doen. De uit Schotland afkomstige Mary heeft de beste koeken en eindigt daarmee op de eerste plaats.

Madeleines

Dan is het alweer tijd voor de laatste opdracht, het spektakelstuk: veertig madeleines in drieënhalf uur. Natuurlijk mogen dit niet zomaar 'simpele' madeleines zijn. De bakkers moeten de cakejes omtoveren tot een prachtige creatie waar je 'u' tegen zegt. Ook hier komen weer de meest bijzondere smaken voorbij, van mojito tot earl grey. De deelnemers trekken echt alles uit de kast om er een groot spektakel van te maken. Enzo maakt bijvoorbeeld een zwaan. Dit gaat niet helemaal naar zijn zin, want het lijkt eerst te mislukken. Toch geeft hij er een positieve draai aan: "Je moet over je baksels praten zoals je over je kinderen zou praten, over je kinderen zou je ook nooit zeggen dat ze zijn mislukt", aldus Enzo. Uiteindelijk weet hij er toch nog een prachtige zwaan van te maken waar hij zo trots op is als een pauw. Janny en Robèrt zijn hier ook zeer over te spreken, zowel qua smaak als uiterlijk.

De uitslag

André, Janny en Robèrt zijn het er alle drie over eens dat het niveau van dit seizoen erg hoog ligt. Misschien wel hoger dan ooit bij de start van een seizoen. Dat maakt de keuze voor een meesterbakker en iemand die de tent moet gaan verlaten lastig. Zeinab is uiteindelijk de eerste die zich meesterbakker mag noemen. Er wordt afscheid genomen van Siham. "Bij de beste tien is ook al heel bijzonder. Ik had het voor geen goud willen missen", zegt Siham bij haar afscheid.

Meer over