Terugblikken

Heel Holland Bakt voor de jarige André van Duin

19 maart 2022 21:32 | amusement | Door Janine van Rooden

© Omroep MAX

Er was er een jarig, hoera, hoera! De tweede aflevering van Heel Holland Bakt stond volledig in het teken van de verjaardag van André van Duin. De presentator werd onlangs 75 jaar en dat moest natuurlijk ook in de baktent gevierd worden. We blikken terug op deze aflevering (let op: spoiler-alert!).

André opende de aflevering door enthousiast tegen een ezel te vertellen dat het zijn verjaardag was. Ook vroeg hij aan een paard of hij te gast wilde zijn in de tent, onder het mom van 'er staat een paard in de gang'. Op miraculeuze wijze konden de dieren terug praten, een leuke knipoog naar het tv-programma Animal Crackers dat André jaren heeft gemaakt.

Broodje kroket

Omdat André jarig was, mocht hij bepalen wat er gebakken moest worden. De presentator is dol op hartig, dus koos hij als eerst voor een broodje kroket. De bakkers kregen twee uur en een kwartier de tijd voor vier exemplaren.

De signatuuropdracht staat erom bekend dat er een eigen twist gegeven moet worden aan een klassieker. De kandidaten haalden dus weer alles uit de kast om te kunnen bewijzen dat hun smaken het lekkerst zijn. Zo maakte de een een vegan kroket met spinazie en pijnboompitten terwijl de ander ging voor garnalenkroketten. 

Marieke pakte haar kans om even met jurylid Robèrt te flirten: "Ik word zo blij als ik jou zie". Ze vroeg hem charmant om een paar baktips en de Meester Patissier was niet te beroerd om deze aan haar te geven. "Ik hou van je", bedankte Marieke hem.

Waar Marieke de tijd had om te sjansen sloeg bij Mary de stress toe, want haar kroketten bleken te barsten in de frituur. "Dat draai ik wel naar de onderkant", aldus Mary in de hoop dat de jury het dan niet zou zien.

Uiteindelijk hadden alle bakkers een zelfgemaakt broodje kroket staan. Sommige broodjes hadden volgens de jury wat smeuïger gemogen en sommige kroketten wat knapperiger, maar over het algemeen waren Janny en Robèrt tevreden. Lynn, die in de eerste aflevering nog wat eigenwijs was, nam alle tips van de jury dit keer zonder weerwoord aan.

Kaasvlinders

Tijd voor de volgende favoriete hartige snack van André: kaasvlinders. Het bladerdeeg hiervoor kregen de bakkers cadeau van Robèrt, maar voor de rest moesten ze met minimale informatie aan de slag, want het was een technische opdracht. Ze kregen een uur de tijd voor tien kaasvlinders en vijftien gevulde kaaskoekjes.

De kaasvlinders waren bij alle kandidaten wel bekend, maar hoe vouw je het deeg tot die kenmerkende vlinder-vorm? Tom had hier moeite mee en noemde zijn creaties 'hoefijzers', maar bleef positief. "Hoefijzers brengen geluk". Ook Inge had moeite met het vinden van de juiste vouwtechniek. 

De kaasvlinders en gevulde kaaskoekjes werden na het zwoegen en zweten van de bakkers door André, Janny en Robèrt geproefd. Bijna geen enkele kaasvlinder had de juiste vorm en er kwamen ook heel wat kaaskoekjes voorbij die niet gaar waren. André had de baksels eigenlijk graag willen gebruiken voor een verjaardagsborrel, maar concludeerde: "Dat betekent dat ik ze straks moet gaan halen in de supermarkt." Dit werd ontvangen door gelach. Uiteindelijk moest Lynn het doen met de laatste plaats bij deze technische opdracht. De overwinning ging naar Zeinab, die in de eerste aflevering al meesterbakker werd. 

Borstbeeld

Een lekker stukje taart kon natuurlijk niet ontbreken op de verjaardag van André, dus hadden Janny en Robèrt een verrassing in petto voor de presentator. De kandidaten moesten in drieënhalf uur een borstbeeld-taart maken van een van de typetjes van André. "Bij deze opdracht ben je bakker, bouwer en kunstenaar tegelijkertijd", vertelde Janny over de moeilijkheidsgraad van deze opdracht.

De bakkers kozen voor typetjes als Willempie, meneer De Bok en Flip Fluitketel. Niet de meest gemakkelijke hoofden om te maken, bleek bij de eindresultaten. Juliaan was niet zo tevreden over zijn taart. "Hij lijkt op Gerard Joling met een haartransplantatie." Janny moest grinniken om de Willempie van Inge: "Alsof hij met een noodgang met zijn neus tegen een betonnen muur is gereden."

De jury was vol lof over de smaken van alle taarten, maar qua uiterlijk was er niet echt een grote uitblinker. André vond het daarom hoog tijd om naar de uitslag te gaan. "We hebben onze buik vol van André van Duin", aldus de entertainer zelf.

Voordat de bakkers de uitslag te horen kregen trakteerde André nog snel op een lekkere pizza. 'Effe wachten nog, pizza!' klonk het toen hij aan kwam rijden op een scooter vol pizza's. 

De uitslag

In deze tweede aflevering werd Marieke gekroond tot meesterbakker. "Dat je in de tent mag staan is al een eer en dat ik nu meesterbakker ben geworden... super leuk!". Degene die de tent moest verlaten was de Schotse Mary. "Super jammer, want we waren een bijzonder hechte groep." Voor iedereen die nog twijfelt om mee te doen aan Heel Holland Bakt had Mary nog een goede raad: "Schrijf je in, je gaat de tijd van je leven hebben hier." Janny gaf wel eerlijk toe dat de beslissing om Mary de tent te laten verlaten een close call was met Lynn, dus zij zal hard aan de slag moeten in de volgende aflevering.

Meer over