Terugblikken

Heel Holland Bakt-bakkers slaan de tent aan gort

9 april 2022 22:52 | amusement | Door Janine van Rooden

© Omroep MAX

De leukste bakwedstrijd van Nederland is alweer op de helft. In de vierde aflevering draaide alles om chocolade. Dat is geen makkelijk ingrediënt om mee te werken. De lat wordt steeds hoger gelegd voor de amateurbakkers. Je moet er natuurlijk wel iets voor doen om Heel Holland Bakt te winnen. We (bak)blikken terug op deze aflevering (let op: spoiler-alert!).

Werken met chocolade, dat vraagt om geklieder en geknoei in de tent. In deze aflevering werden er candybars, chocoladebiscuitjes en penseelstreektaarten gemaakt.

Candybars

Iedereen kent ze wel: candybars. Zo'n lekkere chocoladereep die je nog snel even meepakt als je al bij de kassa in de supermarkt staat. De kandidaten moesten hier hun eigen versie van maken tijdens de signatuuropdracht.

De moeilijkheid van deze opdracht zat volgens Robèrt in het tempereren van de chocolade. Dat houdt in dat de chocolade bij een bepaalde temperatuur moet stollen, zodat het een mooie glans krijgt en je een 'krak' hoort als je er een hap van neemt.

Hazelnoot, karamel, sinaasappel, framboos en cranberry; alle smaken kwamen weer voorbij. Yannis koos ervoor om een chocoladereep met banaan te maken. Toen Janny even bij hem kwam buurten bleek dat zij geen fan is van deze smaak. Aan Yannis dus de zware taak om het jurylid te overtuigen.

Tijdens de beoordeling bleek dat alle bakkers het tempereren goed onder de knie hadden. De candybars hadden een mooie glans, een 'krak' en er zat precies genoeg chocolade op. Ook de smaken waren lekker. Alleen bij Inge waren de candybars te grof en bij Yannis waren ze niet netjes afgewerkt. Janny was gelukkig wel te spreken over de bananensmaak.

Chocoladebiscuitjes

Tijd voor hét frustratiemoment van de kandidaten: de technische opdracht. Er moesten chocoladebiscuitjes worden gemaakt. De jury was in een goede bui en had ervoor gezorgd dat iedereen een voorbeeld kreeg van zo'n biscuitje. Dat exemplaar was bij Inge alleen binnen een mum van tijd weg, want er kwam een hongerige presentator langs...

Tijdens het aanbrengen van de plak chocolade op het biscuitje klonk er een hoop herrie in de tent. De bakkers moesten de getempereerde chocolade uit hun vormen zien te krijgen en dat deden ze door er flink mee op de aanrechten te slaan. De tent stond even op zijn grondvesten te trillen, maar gelukkig bleek deze sterk genoeg te zijn voor al het bakgeweld.

De resultaten van deze technische opdracht bleken een kleine tegenvaller te zijn voor de jury. De koekjes waren niet goed genoeg gebakken en de chocolade was niet goed getempereerd. Gelukkig wisten Enzo en Juliaan er nog wel wat van te bakken, waardoor zij op een gedeelde eerste plaats kwamen. Yannis moest het helaas doen met de laatste plaats.

Penseelstrekentaart

Na de vorige twee opdrachten kon worden geconcludeerd dat vooral Inge en Yannis hun handen uit de mouwen moesten steken tijdens het maken van het spektakelstuk: een penseelstrekentaart. Zij presteerden nog niet zo goed en zaten duidelijk in de gevarenzone. "Today is the day...", aldus een zenuwachtige Inge.

De kandidaten haalden weer alles uit de kast voor hun spektakelstuk. Enzo wilde een haardvuur maken, Juliaan een verfblik waar verf uit druppelde en Inge koos voor een Braziliaanse carnavalstooi. 

Tijdens de laatste opdracht kon Janny het niet meer weerstaan om van al dat lekkers af te blijven. André zag haar continu door de tent lopen om bij elke bakker iets te proeven. De presentator kon er hartelijk om lachen: "Bakkers, we hebben nog veertig minuten. Dus Janny als je nog wat wil snaaien moet je snel zijn."

De jury was erg te spreken over de creaties. Alle taarten zagen er geweldig uit en de smaken waren heel lekker. Janny en Robèrt werden daarom heel erg aan het twijfelen gebracht over wie ze meesterbakker zouden maken en wie ze naar huis zouden sturen.

De uitslag

Toch komt er altijd een moment van afscheid nemen in de tent, hoe erg André, Janny en Robèrt ook van de kandidaten genieten. De meesterbakker van deze week werd - voor de tweede keer - Zeinab. "Je bent meesterbakker, maar er gaat ook iemand naar huis. Dat is dubbel allemaal, maar ik ben wel bij hoor", zei een emotionele Zeinab na haar 'kroning'. De afvaller van deze week konden we al aan zien komen; de Griekse Yannis. "Helaas... het is voorbij, maar ik heb veel leuke mensen leren kennen. Ze zitten in mijn hart", aldus Yannis die ook zijn emoties niet kon bedwingen.

Ondanks dat de bakkers steeds hechter met elkaar worden, blijft het een wedstrijd. "De contouren van de winnaar worden zichtbaar. Je zou al een gokje kunnen doen wie er gaat winnen", zei André aan het begin van de uitzending. Tot nu toe lijken Enzo en Zeinab het meest stabiel te bakken, dus dit zouden zomaar eens finalisten kunnen zijn.

Meer over