Terugblikken

André van Duin bakt mee in Heel Holland Bakt

23 april 2022 22:50 | amusement | Door Janine van Rooden

© Omroep MAX
De finale van Heel Holland Bakt is pas over twee weken, maar toch werden we in de zesde aflevering al getrakteerd op de grande finale... van het diner welteverstaan: toetjes! We blikken terug op deze aflevering (let op: spoiler-alert!).

Het was tijd voor de kwartfinale van dit HHB-seizoen. Enzo, Zeinab, Juliaan, Marieke en Tom hebben alles uit de kast moeten halen om hier te kunnen staan, maar de strijd was nog niet voorbij. Ook in deze aflevering was het weer zwoegen en zweten voor de amateurbakkers.

Desserttaartje

Tijdens de signatuuropdracht moesten de kandidaten een desserttaartje maken. Belangrijk was dat deze niet te zwaar op de maag zou vallen, want zoiets is natuurlijk voor na het diner. 

De bakkers kozen voor échte toetjes-smaken: van framboos tot witte chocolade en koffie. Enzo deed nog een stapje extra, want hij maakte een vegan chocoladetaart op basis van tofu. Iets waar Janny en Robèrt ontzettend nieuwsgierig naar waren.

Bij zijn ronde door de tent werd André het al snel eens met Zeinab over desserts; je hebt niet gegeten zonder toetje. Ook met Juliaan deelde hij eenzelfde mening; een bakje vla blijft stiekem toch het beste nagerecht.

Onder het mom van 'thuis was het beter gelukt' presenteerden de kandidaten hun desserttaartjes aan de jury. Janny en Robèrt vonden de taartjes over het algemeen niet echt netjes afgewerkt, maar daarentegen waren de smaken bij iedereen geweldig. Ze waren wel heel erg onder de indruk van de vegan chocoladetaart van Enzo.

Citroen-meringuetaartjes 

Robèrt gaf eerlijk toe dat de bakkers een moeilijke technische opdracht te wachten stond: citroen-meringuetaartjes. De Meester Patissier had zelfs een klein beetje medelijden met de kandidaten, dus liet hij ze - bij hoge uitzondering - kort een voorbeeld zien. Daarna moesten de bakkers met een summier recept zelf aan de slag. De bedoeling was dat er een soort gevuld paasei van meringue met een vulling van cremeux, crumble en frambozen zou staan als eindresultaat.

Voor de taartjes moest 'Duits schuim' worden gemaakt. Er zijn veel soorten schuim (meringue), dus het was voor de amateurbakkers lastig om te bedenken hoe dit schuim precies werd gemaakt. Daar kregen ze namelijk geen aanwijzingen voor.

Enzo was wat onzeker over deze opdracht dus probeerde hij advies in te winnen bij Juliaan, maar daar kreeg hij nul op rekest. "Daar ga ik geen antwoord meer op geven in de kwartfinale", aldus Juliaan.

Voor de bakkers was het tijdens deze opdracht vooral lastig om hun wiebelige baksels heel naar de jurytafel te brengen. Vooral Zeinab ging heel voorzichtig te werk om de taartjes intact te houden.

Het jurycommentaar was eigenlijk een herhaling van de signatuuropdracht: de taartjes waren niet allemaal mooi, maar de smaken waren prima. De voorzichtigheid van Zeinab had haar geholpen, want zij behaalde hier de eerste plaats. Marieke moest het doen met een laatste plaats.

Toren van eclairs

De kers op de taart is natuurlijk altijd het spektakelstuk. De bakkers moesten een toren van eclairs bouwen. Eclairs zijn een soort langwerpige soezen, of zoals André het gekscherend zei: "Het heeft de vorm van een worstenbroodje."

André had tijdens deze opdracht zin om de handen uit de mouwen te steken. Hij zag dat Tom in tijdsnood kwam, dus bood hem hulp aan. Toch kon hij daar niet veel doen. "Vooral niet veel vragen", antwoordde de Vlaamse Tom.

De presentator liet het er niet bij zitten en liep door naar Zeinab, want ook zij had een beetje paniek. Daar kon André gelukkig wel helpen door prikkers in het bouwwerk te steken. "Die oude presentator doet dat wel", zei een geconcentreerde André, terwijl Zeinab zich afvroeg: "Waarom doen we onszelf dit steeds aan."

De jury was vooral enthousiast over het spektakelstuk van Marieke. De smaken van haar eclairs waren geweldig en ook de toren zelf zag er super mooi uit. Bij de rest van de kandidaten was óf de toren niet zoals het moest zijn óf waren de smaken niet helemaal in orde. Marieke leek door deze opdracht dus alvast verzekerd te zijn van een plek in de halve finale.

De uitslag

Na het juryberaad kwamen Janny en Robèrt tot de conclusie dat Zeinab - voor de derde keer - meesterbakker werd. "Ik ben super blij en heel dankbaar. Ongelooflijk!", zei Zeinab trots. Voor Juliaan bleek het avontuur helaas te eindigen. "Ik heb wel heel erg genoten. Een ervaring om nooit te vergeten."

Meer over