Terugblikken

De finalisten van Heel Holland Bakt zijn bekend

30 april 2022 22:53 | amusement | Door Janine van Rooden

© Omroep MAX

In deze aflevering van Heel Holland Bakt streden de amateurbakkers voor een plaats in de grote finale van aankomende week. Wie ging er glansrijk door en wie haalde de eindstreep net niet? We blikken terug op de zevende aflevering (let op: spoiler-alert!).

Iedereen heeft zijn buik nog vol van alle paaseitjes, maar dat kon de makers van Heel Holland Bakt niets schelen. In deze aflevering was het thema namelijk: Pasen! Leuk om alvast wat inspiratie op te doen voor de paasbrunch van volgend jaar.

Paasbrood

De bakkers begonnen met de signatuuropdracht: het maken van een paasbrood. Eigenlijk een beetje een saaie opdracht, want het maken van brood bestaat vooral uit wachten. De kandidaten stonden daarom ook het meerendeel van de tijd bij de rijskast om hun rijzende deeg in de gaten te houden.

Dat gaf André mooi de kans om even de stemming te peilen bij de bakkers. Enzo gaf toe wat zenuwachtig te zijn. "Je kunt de finale proeven, dus het zou wel een beetje zuur zijn om nu naar huis te gaan." Ook Zeinab voelde de spanning. "Elke week is het spannend, maar het is nu toch een ander gevoel."

Na al het wachten presenteerden de kandidaten hun paasbroden aan juryleden Janny en Robèrt. De broden van Tom en Zeinab bleken het best te scoren; deze zagen er mooi uit en de smaken waren goed. Voor Marieke en Enzo was het nog geen vliegende start; hun broden waren technisch niet helemaal in orde.

Advocaattaart

De technische opdracht bleek deze keer erg moeilijk te zijn. De bakkers moesten een advocaattaart maken, waarbij ze ook de advocaat helemaal zelf moesten maken. Een flinke uitdaging. Zeker voor Zeinab die nog nooit advocaat had geproefd.

Marieke bleek de drank wel vaker te hebben gemaakt en de kandidaten liepen dan ook naar haar toe voor tips, die ze - zo aardig als ze is - gaf. Maar of dat zo handig was in de halve finale? Zoals André zei: "Marieke is te goed voor deze wereld."

Met de woorden 'wat een bevalling' sloot Zeinab de technische opdracht af en werden de advocaattaarten aan de jury voorgeschoteld. Ook bij deze opdracht bleken Enzo en Marieke het minst te presteren. Hun taarten zagen er niet zo mooi uit en ook met de advocaat bleek het een en ander mis te zijn. Zeinab en Tom scoorden daarentegen prima. Het was dan ook geen verrassing dat de laatste plaats voor Enzo en de eerste plaats voor Zeinab was in deze ronde.

Paasspektakel

Toen was het alweer tijd voor het spektakelstuk: een heus paasspektakel. Dit was de laatste kans voor de bakkers om een finaleplaats te kunnen bemachtigen. Vooral Enzo en Marieke moesten extra gas geven. "Ik wil door natuurlijk, daarvoor zijn we hier. Ik ga tot het laatst toe strijden", aldus Marieke. 

Robèrt hield alle kandidaten goed in de gaten tijdens deze allesbeslissende ronde. Iets waar Enzo nog zenuwachtiger van werd. "Ik word altijd nerveus van Robèrt. Het voelt een beetje als een vader. Dan ben ik nu mijn rekentoets aan het maken en dan moet ik straks mijn rapport aan hem laten zien. Zo voelt het."

De bakkers liepen vol goede moed naar de jury voor de laatste beoordeling van deze aflevering. Wederom bungelden Marieke en Enzo onderaan de ranking. Janny en Robèrt vonden de taart van Marieke qua uiterlijk niet finale-waardig en bij Enzo was de binnenkant wat aan de droge kant. Over Tom en Zeinab waren ze daarentegen razend enthousiast. Zij hadden échte spektakelstukken gemaakt die ook nog eens heerlijk smaakten. 

Zodra de jury in beraad ging over de uitslag, vreesden Enzo en Marieke dat zij de tent moesten verlaten. Tom was erg opgelaten, want hij voelde dat hij zich in deze aflevering goed had teruggevochten ten opzichte van de vorige weken.

De uitslag

Deze week werd er een gloednieuwe meesterbakker gekozen: Tom! Hij had nog geen gouden speldje, dus de Vlaming was extra blij met deze prestatie. "Met dit speldje heb ik bewezen dat het mogelijk is om het de andere bakkers lastig te maken."

De afvaller was deze keer al vrij snel duidelijk en ze zag het zelf ook al gebeuren: Marieke. "Tuurlijk vind ik het jammer, absoluut."

Bij deze zijn de finalisten van Heel Holland Bakt 2022 bekend! Enzo, Zeinab en Tom gaan in de volgende aflevering de strijd met elkaar aan voor de titel 'Beste Thuisbakker van Nederland'.

Meer over