Terugkijken op een bijzonder jaar in het Oranje Jaaroverzicht

Het Oranje Jaaroverzicht 2013 zet de belangrijkste momenten van de koninklijke familie in 2013 op een rijtje. Dit jaar stond voor een groot deel in het teken van de troonswisseling op 30 april in Amsterdam.

Op die datum deed Beatrix afstand van de troon, en haar zoon werd daarna ingehuldigd in de Nieuwe Kerk als koning van Nederland. Tijdens een vaartocht over het IJ kon het volk de nieuwe vorst bewonderen.

Koningslied

Die kreeg als dank het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde Koningslied te horen. Na deze feestelijke dag volgde nog een kennismakingstour door alle provincies en een reis naar de Antillen. Astrid Kersseboom neemt de kijkers mee door het koninklijke jaaroverzicht, waarin uiteraard ook aandacht is voor het overlijden van prins Friso.

Verdriet om Friso

Want naast alle feestelijkheden was 2013 ook een verdrietig jaar voor de Oranjes. Beatrix’ een-na-oudste zoon Friso was in 2012 in een coma geraakt, nadat hij onder een sneeuwlawine was gekomen. Op 12 augustus dit jaar overleed de prins op 44-jarige leeftijd aan complicaties die waren opgetreden door zijn hersenbeschadiging. Hij werd in kleine kring begraven in Lage Vuursche, vlak bij Kasteeel Drakensteyn.

Herdenkingsdienst

Op 2 november waren achthonderd genodigden aanwezig bij een herdenkingsdienst voor de prins in de Oude Kerk in Delft. Onder de gasten waren de Zuid-Afrikaanse oud-bisschop Desmond Tutu en U2-zanger Bono.

Reageren