The Voice aangeklaagd vanwege plagiaat

Scriptschrijver Michael Roy Barry heeft een zaak aangespannen tegen John de Mol en zijn bedrijf Talpa. Hij beweert dat Talpa zijn tv-idee zonder toestemming heeft overgenomen.

Afgelopen zondag werd The Voice nog bekroond met een felbegeerde Emmy Award, maar de feestvreugde lijkt niet lang te duren. Michael Roy Barry heeft namelijk een officiële aanklacht ingediend bij de rechtbank in Los Angeles. Hij beweert dat The Voice zijn idee is en dat hij miljoenen is misgelopen doordat Talpa er met het format vandoor ging.

Schenden van vertrouwelijkheid

De Volkskrant meldt dat dit uit justitiële documenten blijkt, die op 11 september zijn gedeponeerd in Californië. Barry verwijt Talpa "het schenden van vertrouwelijkheid", "misbruik van zijn idee voor eigen gebruik" en "het valselijk claimen het programma zelf te hebben bedacht."

Voice of America

De Ier claimt het televisieprogramma Voice of America te hebben bedacht in juni 2008. Hij omschreef het format als "een zangshow waar het beoordelende panel niet de artiesten zou kunnen zien, maar alleen horen, zodat de deelnemers zuiver en alleen op hun stem zouden worden beoordeeld".

Barry legde volgens de documenten zijn idee vast bij het Amerikaanse Copyright Office, registreerde een aantal websites (zoals thevoiceofbrittain.com) en lanceerde het format bij The Television Writers Vault, een website waar producenten en schrijvers programma-ideeën kunnen pitchen en verkopen.

The Entertainment Group

Verder wordt er gemeld dat op 16 maart 2009 The Entertainment Group (TEG) en twee anonieme personen naar het format hebben gekeken. De advocaat vindt het aannemelijk dat het hier om de latere The Voice-juryleden Marco Borsato en Roel van Velzen gaat. Zij namen echter nooit contact op met Barry.

TEG was een Nederlandse productiemaatschappij die zich richtte op Nederlandse artiesten en evenementen, zo organiseerde ze de Symphonica in Rosso-concerten van Borsato. Nadat TEG in 2010 failliet ging, werd het overgenomen door Talpa. Zij legden in december 2010 verschillende domeinnamen voor The Voice of... vast.

Reactie Talpa

Thomas Notermans, woordvoerder van Talpa, maakt korte metten met de aanklachten van de Ier. Hij noemt Barry "een fantast uit Ierland". Hij vervolgt: "Feit is dat meneer Barry gedurende de afgelopen jaren geen snipper bewijs heeft laten zien waaruit zou mogen blijken dat hij de bedenker van Talpa's The Voice is. De media in andere landen hebben hem dan ook volledig genegeerd."

Het is nog onduidelijk of en wanneer het tot een rechtzaak komt. Notermans laat in de Volkskrant weten: "Een proces begint pas als de stukken zijn getekend en bij Talpa - dat heb ik zojuist nog nagevraagd - is recentelijk niets binnengekomen."

Reageren