Rob Kemps is dolenthousiast over The Wheel

8 september 2021 06:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© William Rutten

Zanger Rob Kemps beleeft zijn presentatiedebuut bij SBS 6 met The wheel, een vrolijke spelshow waarbij drie kandidaten met hulp van zeven experts strijden om een rijkgevulde pot. Hij heeft er zin in!

Wat maakt dat je ‘ja’ zei tegen The wheel?

“Toen ik beelden van het Britse origineel zag, was ik direct enthousiast. Er zitten zoveel verrassende wendingen in dit format dat het tot het laatst spannend blijft. Zelfs als je de hele aflevering amper aan bod bent gekomen, kun je in de finale nog de pot pakken als je toevallig wél het goede antwoord weet.”

Wat is de opzet van het spel?

“Het spel wordt gespeeld op een enorm wiel met daarop de zeven categorieën die centraal staan. Daaronder zit een tweede wiel met daarop de drie kandidaten die proberen kennisvragen in iedere categorie te beantwoorden. Zeven bekende experts helpen de drie kandidaten aan een jackpot, maar het wiel bepaalt wat en hoe. Het kan dus maar zo zijn dat René Mioch een vraag over financiën moet beantwoorden terwijl Annemarie van Gaal moet adviseren over films.” 

Wie is je voorbeeld als quizmaster?

“Als kind keek ik heel graag naar Jos Brink. Hij was een theatermaker en wist precies hoe je moet omgaan met zowel de kandidaten als de mensen in de zaal. Altijd vrolijk, een tikje vals en plagerig. Hij maakte sfeer maar kende het hele draaiboek uit zijn hoofd en had altijd de volledige controle.”

Hoe heb jij deze eerste presentatieklus aangepakt?

“Ik kom natuurlijk nog maar net kijken als presentator, maar juist daarom vond ik het belangrijk dat ik het echt op mijn eigen manier kon doen. Ik heb Talpa om vrijheid en inspraak gevraagd en die ook gekregen. Ik heb meegepraat over zaken als de muziekkeuze, de selectie van de experts en de toon van de show. Spontaniteit vind ik bij alles wat ik doe het allerbelangrijkste: ik gebruik bewust geen autocue en wilde ook niet vooraf alle vragen en antwoorden doornemen met de productie.”

Is dat geen groot risico?

“Ik vind te veel voorkennis juist een groter risico. Ik heb de spelregels van voor tot achter erin gestampt zodat ik daar niet meer over hoef na te denken, maar verder laat ik me leiden door het spel en wat er ontstaat tussen kandidaten en de experts. Als bijvoorbeeld uitgerekend Herman den Blijker een vraag over koken niet weet, dat krijgt hij dat de rest van de aflevering te horen. Maar de toon blijft altijd positief en met een kwinkslag, ik wil niemand affikken.”

Wanneer is The wheel voor jou een succes?

“Het allereerste wat ik tegen de kandidaten en experts zei als we aan de opnames begonnen: 'Ik hoop dat er iemand met een flinke zak geld naar huis gaat, maar we hebben een geslaagde avond als we over twee uur van het wiel komen en lol hebben gehad.' Dat is wat mij betreft alle acht afleveringen gelukt. Als de kijkers het ook maar half zo leuk vinden als wij, is The wheel helemaal geslaagd.”

 

The Wheel begint op zaterdag 11 september op 21.30uur op SBS 6

Meer over