Interview

Thomas Cammaert doet mee aan De Verraders: 'De emoties zaten direct heel hoog'

3 maart 2023 10:05 | amusement | Door Jef Willemsen

© Jasper Suyk

Thomas Cammaert (38) is een van de twintig bekende deelnemers aan de derde reeks van De Verraders. Als oud-Mol had hij ervaring met misleiding, toch viel zijn deelname hem emotioneel zwaar.

Moest je lang nadenken over je deelname?

“Nee, ik zeg eigenlijk altijd ja tegen nieuwe avonturen en dit spel ligt me heel erg. Met vrienden speel ik vaak Weerwolven van Wakkerdam waar het programma op gebaseerd is, dus ik was benieuwd hoe ’t in het echt zou zijn. Maar vooraf weet je echt van niks, zelfs niet dat dit seizoen zich in Frankrijk afspeelt. We kregen alleen door dat je kleding moest meebrengen voor weersomstandigheden tussen de 5 en 15 graden, dat je een week of twee weg kunt zijn en dat je naar huis wordt gebracht met een klein Cessna-vliegtuigje.”

Hoe heb je je dan voorbereid?

“Ik heb gepraat met oud-deelnemers als Holly Mae Brood en Hugo Kennis. Ze gaven bruikbare tips over hoe je zelf je het beste in de groep kunt manifesteren. Het is de eerste dagen belangrijk niet te veel op te vallen, dan maak je jezelf ook niet onnodig verdacht. Die rol past wel bij me. Zo heb ik het destijds ook bij Wie is de Mol? aangepakt: op de achtergrond aanwezig zijn en vlammen op het moment suprême.”

Werkt het in je voordeel om Mol geweest te zijn?

“In het begin niet. Als je mensen nog niet goed kent, ga je uit van vooroordelen. Dat ik de Mol was deed mijn betrouwbaarheid weinig goed. Maar door WIDM was ik wel bekend met de bubbel waarin je bij dit soort programma’s terecht komt. Je bent met onbekende mensen in een ander land en het enige dat nog telt is het spel. Maar De Verraders was wel emotioneel zwaarder omdat er geen tien maar twintig mensen meedoen die je allemaal in de gaten moet houden.”

Viel de emotionele last echt zo zwaar?

“Het spel gaat de hele dag door, daar krijg je aan de ene kant een boost van, maar het vreet ook energie. Wat ik niet verwacht had was dat de emoties direct al heel hoog zaten. De tranen vloeiden bij mensen die eruit lagen. Dat komt deels door iemands karakter, maar ook door het spel. Het is niet persoonlijk, maar zo kan het wel aankomen.”

Betekent een grotere groep ook meer verraders?

“Haha, dat is de vraag! Je zou verwachten dat je met meer kandidaten geen drie maar vier verraders hebt. Of nog meer? Misschien is er voor de verandering maar eentje? Je kunt het nooit zeker weten… Snap je dat dit spel je vanaf het eerste moment aan alles laat twijfelen?”

Wat kun je verder zeggen over het spelverloop?

“Dit is echt de XL-versie van De Verraders. De locaties zijn prachtig, de spellen zijn een stuk groter, net als de persoonlijkheden binnen de groep. Er doen veel kleurrijke mensen mee die geen blad voor de mond nemen en over lijken gaan om de verraders te vinden. De groepsdynamiek was geregeld een knetterend kampvuur…”

De Verraders is vanaf 3 maart elke vrijdag om 20:00 uur te zien op RTL4.

Meer over