Vooruitblikken maar

Thomas van Luyn blikt vooruit op Hotel Hollandia: 'Wat theatraler dan Kopspijkers'

23 september 2023 10:00 | amusement | Door Wouter Luijken

© Annemieke van der Togt

In de nieuwe zaterdagavondshow Hotel Hollandia komen de genres satire, drama en talkshow samen. Thomas van Luyn is in de rol van hotelmanager een van de vaste gezichten.

Wat is er te zien in ‘Hotel Hollandia’?

“Het is een groot liveprogramma met publiek. De locatie is een hotel dat in een grote tv-studio staat. Er komen allerlei gasten en typetjes langs. Het personeel, gespeeld door onder anderen Anniek Pheifer en ik, maakt van alles mee. In de lobby presenteert Paul de Leeuw een talkshow. In de praktijk is het denk ik semi-live, een beetje zoals het bij Kopspijkers was. Het heeft dat zaterdagavondgevoel, dat je echt iets meemaakt als kijker.”

Waarin verschilt het programma van bijvoorbeeld ‘Kopspijkers’?

“Dat draaide heel erg om Jack Spijkerman. Onbeleefd gezegd was Kopspijkers een soort grote kroeg waar het programma tussendoor liep. Dit is wat theatraler. We zullen ook dingen van tevoren opnemen zodat het hotel gaat leven, diepte krijgt. Dat er achter bepaalde deuren dingen gebeuren.”

Wat voor rol heb jij in dat geheel?

“Ik ben de hotelmanager die het heel erg graag goed wil doen. Het is een professional die leeft voor het hotel, er misschien zelfs ook wel slaapt. Daarnaast is hij ook gewoon een 55-jarige witte man met alle problemen die iemand in deze tijden voelt. Verder heeft mijn personage een oogje op collega Anniek Pheifer, wat om allerlei redenen niet kan.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat het met al die verschillende genres niet te rommelig wordt?

“Als je me dat over een paar maanden nog een keer vraagt, kan ik daar antwoord op geven. Gelukkig is dat ook niet mijn afdeling, ik heb alleen zicht op mijn eigen hoekje. De buitenwereld dringt zich via het hotel op, dat is een leuk verbindend element. Stel, er zijn overstromingen in het land, dan wordt dat ook een probleem in het hotel. Maar het is zeker ook een risico, zoveel elementen bij elkaar.”

Wat zijn jouw eigen verwachtingen?

“Ik ben zelf ook benieuwd naar veel dingen, het is een groot hybride project. Ik heb ja gezegd tegen een rol die Frank Houtappels heeft geschreven. De interactie met typetjes lijkt me hartstikke leuk. Hoe zich dat verhoudt met het gedeelte van Paul de Leeuw is voor mij ook afwachten. Er zit heel veel kwaliteit bij de makers en de satireschrijvers, dus de kans dat het goed wordt is dan groter. De acteurs zijn trouwens ook goed. Als het flopt kan het dus eigenlijk alleen maar aan mij liggen.”

Hoe is het om in de voetsporen te treden van succesvolle programma’s als ‘Even tot hier’?

“Ik heb daar nooit zo over nagedacht, dat had ik bij Kopspijkers ook niet. Je kan niet meer doen dan je best. Tijdens de opnames ben je vooral bezig met alles goed laten verlopen. Dat het kijkcijfers moet hebben, dat is iets voor de beleidsmakers. En daar heb ik gelukkig geen verstand van.”

Hotel Hollandia is vanaf 23 september iedere zaterdag om 21:31 uur te zien bij BNNVARA op NPO1.

Meer over