Overzicht

Deze tien landen zijn door naar de finale van het Songfestival

19 mei 2021 09:30 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© ANP

Dinsdagavond vond de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy in Rotterdam. Tien landen plaatsten zich voor de eindstrijd van zaterdag en wij hebben de optredens voor je mocht je ze nog eens terug willen kijken.

Waar een klein land groot in kan zijn. Dat liet Nederland, en met name de organisatie van het liedjesfestijn, dinsdagavond zien tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Ook de presentatie van Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager was zo strak als de snaar van een gitaar. Van de zestien optredens mochten er uiteindelijk tien door naar de finale van zaterdag.

1. Noorwegen

Noorwegen plaatste zich als eerste land voor de finale. Het Scandinavische land zag TIX schitteren met zijn nummer Fallen Angel. De ontlading bij de Noorse enclave was enorm.

2. Israël

Als tweede land werd Israël genoemd. Eden Alene trad namens haar land op met Set Me Free. De 21-jarige zangeres hoopt in de voetsporen te treden van Netta, die in 2018 een jaar voor onze eigen Duncan Laurence het Songfestival won. 

3. Rusland

Namens Rusland gooide Manizha hoge ogen met haar vertolking van Russian Woman. De 29-jarige zangeres zong gedeeltelijk in haar moedertaal en gelukkig ook nog in het Engels, zodat de rest van Europa ook wat van de tekst kon verstaan.

4. Azerbeidzjan 

Azerbeidzjan werd na Rusland genoemd als finalist. Efendi, met het nummer Mata Hari, was een aangename verschijning voor de kijkers dankzij de hoge panty's van het stel. Of het vocaal ook enorm sterk was, wagen wij ons te betwijfelen. Feit blijft dat Azerbeidzjan finalist is.

5. Malta

Topfavoriet Malta plaatste zich zoals verwacht voor de finale van aanstaande zaterdag. Je Me Casse van Destiny staat behoorlijk hoog bij de bookmakers en dinsdag liet ze zien waarom dat zo is. Hou de uitzending uit Malta goed in de gaten zaterdag!

6. Litouwen

The Roop trapte het liedjesfestijn dinsdag af met Discoteque. In een fluoriserend geel pak met daaronder een paar hakken deed zanger Vaidotas Valiukevičius met zijn band een gooi naar de eindstrijd. En tot verbazing van sommigen werd de naam van Litouwen ook nog eens genoemd. Er zit altijd wel een verrassing tussen.

7. Cyprus

Vrouwelijk schoon doet het altijd goed tijdens het Eurovisie Songfestival. Maar naast haar mooie koppie was Elena Tsagrinou vocaal ook goed tijdens haar optreden van het nummer El Diablo. Co-commentator Sander Lantinga gaf dinsdagavond ook een aantal complimenten en daar konden wij ons best in vinden. Go Cyprus!

8. Zweden

Zweden heeft een behoorlijke eer hoog te houden tijdens het Eurovisie Songfestival, maar even leek het erop alsof Tusse met Voices zou ontbreken in de eindstrijd. Tousin Michael Chiza, zoals de 19-jarige zanger eigenlijk heet, zat er een aantal keer behoorlijk naast tijdens zijn optreden, maar toch was het uiteindelijk voldoende voor een finaleplek.

9. België

Gelukkig voor België en Hooverphonic werden onze Zuiderburen als negende land genoemd. Zangeres Geike Arnaert, die wij in Nederland kennen van haar hit Zoutelande met BLØF, bracht The Wrong Place ten gehore en daar stond ze met haar uitverkiezing voor de finale niet op. Succes zaterdag!

10. Oekraïne 

Als laatste land plaatste Oekraïne zich dinsdag voor de finale van zaterdag van het Eurovisie Songfestival. Go_A voerde het nummer Shum op en dat was het Oekraïens kampioenschap snel zingen.

Meer over