Tijl Beckand: 'Iedereen moest huilen tijdens De Verraders'

13 maart 2021 10:00 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten

Wie is de Mol? is afgelopen, maar de fans kunnen naadloos door met het gloednieuwe De verraders. Een vergelijkbaar programma, al zijn er genoeg verschillen. Presentator Tijl Beckand neemt ze door.

Tekst: Dominique Hofman

De opzet

“We beginnen met achttien bekende Nederlanders die met gesloten ogen in een grote kring zitten. Drie van hen tik ik op de schouder: zij zijn de verraders. Ze moeten onder de radar zien te blijven voor de andere kandidaten, maar mogen elke aflevering ook een van hen ‘vermoorden’. En elke keer stemt de groep iemand weg die zich verdacht gedraagt. Zeker in het begin is het een grote chaos met zo veel kandidaten, want iedereen probeert zijn onschuld te bewijzen. Een paar kandidaten zeiden dat ze dit het zwaarste spel ooit vonden, terwijl ze ook aan Wie is de Mol? of Expeditie Robinson hebben meegedaan. Er zijn maar een of twee mensen die niet hebben gehuild.”

De verraders

“Niet alleen de drie verraders weten van elkaar wie ze zijn, de kijkers ook. Je kijkt naar de binnenkant van een uurwerk en ziet hoe al die radertjes draaien. Mega-interessant! De verraders vertellen de kijker ook hoe ze te werk gaan. Ze maken kandidaten extra verdacht, maar mogen ook elkaar zwartmaken zodra ze merken dat hun collega-verrader wordt weggestemd. Zo maak je jezelf natuurlijk minder verdacht.”

De pot

“Maximaal 50 kilo aan zilverstaven valt er te winnen met de groepsopdrachten. Verraders zullen nooit een opdracht saboteren, want ook zij maken kans op de pot. Of ze alle drie vroegtijdig worden ontmaskerd of niet, het spel gaat altijd door en blijft spannend. In de finale moeten twee finalisten in een psychologisch spel beslissen of ze de uiteindelijke pot zullen delen, voor zichzelf houden of dat die naar de derde finalist gaat. Iedereen kan elkaar hier nog een oor aannaaien.”

Het vertrek

“De verraders moorden ’s nachts, wanneer de rest slaapt. Het mooie vind ik dat diegene meteen naar huis moet, zonder afscheid te nemen. De rest van de groep komt er de volgende dag bij het ontbijt pas achter. Kandidaten die worden weggestemd, mogen wel nog zeggen of ze inderdaad een verrader waren, maar lopen daarna ook direct de deur uit.”

De locatie

“Het hele spel vindt plaats in een kasteel in Limburg, maar in de toekomst zou het ook een slot in het buitenland kunnen zijn, zoals Schotland of Polen. Als het maar die mysterieuze whodunnit-sfeer van Agatha Christie oproept.”

De presentator

“Ik vind het als presentator altijd leuk om bekende Nederlanders te prikkelen, zodat ze de kans krijgen om te schitteren of juist uit de bocht te vliegen. Als ik tijdens het wegstemmen zie dat iemand iets hoog zit en op het punt staat de bom te laten barsten, zal ik diegene meteen aan het woord laten. Ik voel me ook meer een gespreksleider dan een spelleider. Zelf zou ik trouwens niet durven meedoen. Dat psychologische spel vind ik veel te pittig.”

De verraders | zaterdag | RTL 4 | 20.30

Meer over