Tijl Beckand over Het Perfecte Plaatje seizoen 2

Gordon Heuckeroth, Estelle Cruijff, Roel van Velzen, Vivian Reijs, Tygo Gernandt, Isa Hoes, Monique Smit en Giel de Winter proberen dit seizoen de mooiste foto’s te maken in het tweede seizoen van Het perfecte plaatje. Wij spraken presentator Tijl Beckand die behoorlijk wat te stellen had met de BN’ers.

Zitten er dit jaar al ervaren fotografen bij?

„Roel van Velzen is al een aantal jaar bezig. Voor hem is het een uit de kluiten gegroeide hobby. Hij weet alles van lenzen, sluitertijden en lichtinval. Net als vorig jaar Marco Borsato, Humberto Tan en Paulien Huizinga.”

Is dat niet oneerlijk voor de anderen?

„Dat is de crux van het hele verhaal. Mensen die tot nu toe alleen nog maar met hun telefoon hebben gefotografeerd, kunnen zomaar de mooiste foto’s nemen. Je kunt alles weten van de techniek, maar als je geen oog hebt voor de compositie wordt het niets. Mensen moeten geraakt worden. Marco wist vorig jaar alles, Kim Feenstra niets. Maar zij was degene die de straat op liep en met een foto terugkwam waarvan iedereen ondersteboven was. Dat was frustrerend voor Marco, hij houdt tenslotte van succes.”

Hoe zit het met de onverwachte talenten van dit jaar?

„Ik vond Estelle Cruijff een verrassende deelnemer. Zij kan er bovenop zitten, maar er ook helemaal naast. Een beetje zoals Humberto vorig jaar. Gordon heeft dat ook. Hij heeft gevoel voor theater, hij weet wat mensen willen en dat zie je terug in zijn werk. Andere keren doet ie maar wat en zijn de foto's ongelooflijk slecht.”  

Nam ie het wel serieus?

„Ook dat wisselde. De ene keer riep ie: ‘Dit is helemaal te gek, ik ga hiermee door’, de volgende dag was het: ‘Ik ben er helemaal klaar mee.’ Daar werden wij af en toe gek van.”

Wat waren de leukste opdrachten? Ik las iets over een naaktshoot.

„Alles wat naakt is, valt natuurlijk op, maar dat was niet per se de leukste. Ik vond de opdracht mooi waarbij de kandidaten meeliepen in een instelling met jongeren met een verstandelijke beperking. Dat werd een hele indringende shoot. Een andere was een zelfportret waarbij de BN’ers zich van een lelijke kant moesten fotograferen. Met liefdesverdriet, een kater, ziek, seks en drugs en rock ‘n’ roll enz. Normaal zie je op Facebook en Instagram altijd maar de mooie kant van mensen. De TT van Assen was ook bijzonder, want niemand hield zich daar aan de veiligheidsvoorschriften. Dat ging nog bijna mis toen er een motorcoureur een ongeluk kreeg op de plek waar ze vlak daarvoor nog foto’s stonden te nemen. Die BN’ers trekken zich nergens iets van aan en op het einde gaven ze mij nog de schuld ook.”

Heb je zelf inmiddels ook een beetje verstand van fotografie?

„Laatst werd ik met de andere Lama’s gefotografeerd voor een promotiefoto en ik zag meteen dat het niet goed was, dat we er veel te klein opstonden. Ik heb er dus veel meer oog voor gekregen. Wat dat betreft is het net koken: het is niet moeilijk om iets lekkers op tafel te krijgen, je moet alleen even de tips en tricks weten. Maar de meeste mensen schuiven maar wat naar binnen.”

Het perfecte plaatje, vanaf dinsdag 24 oktober • 20.30 uur RTL 4

Meer over:

Reageren