Met BN'ers en bekende koks

Tijl Beckand over kookprogramma Superstar Chef

Superstar chef heet het nieuwe programma van Tijl Beckand. Een verzameling van tv-sterren, voetbalsterren en sterrenkoks achter het fornuis.

Tijl Beckand presenteert een nieuw programma: Superstar chef. Acht BN’ers vormen duo’s met chef-koks waarvan enkelen zelfs een ster hebben. De BN’ers gaan in de leer bij hun chef en vervolgens moeten ze samen elke aflevering een voor- en een hoofdgerecht koken. Het duo dat volgens de jury (driesterrenkok Sergio Herman, tweesterrenchef François Geurds en culinair deskundige Miljuschka Witzenhausen) het slechtst heeft gekookt, valt af.

Jelka van Houten

Naarmate het programma vordert dirigeert Beckand de chef-kok steeds meer naar de achtergrond. Waarom wil hij naast al heel veel andere programma’s ook nog een kookprogramma presenteren? “Ik zie Superstar chef helemaal niet als een kookprogramma. Voor mij is het een realityprogramma met mensen die door de wol geverfd zijn en die zich lastig laten regisseren. Dat vind ik er aantrekkelijk aan. Dat ze onder druk komen te staan en uit hun comfortzone komen. Jelka van Houten blijkt bijvoorbeeld echt een latina te zijn, gevangen in een Noord-Hollands lichaam. Die kan me toch een partij schreeuwen! Ze riep tegen Sergio Herman: “En nou moet je gewoon opsodemieteren!” Terwijl al die chefs hem natuurlijk als een soort paus behandelen. Je ziet ook dat het duo Ruben van der Meer en Freek van Noortwijk ’s ochtends altijd heel brak en slecht voorbereid aan de gang gaat en na het voorgerecht onderaan staat. Maar als de druk er dan eenmaal op zit, komen ze na de lunchpauze vaak terug met iets geniaals.”

Stressbestendig

De affiniteit met eten en koken blijkt bij de deelnemende BN’ers flink uiteen te lopen. Beckand: “Jan de Hoop bestelde voordat hij zijn partner ontmoette in een restaurant steevast een glas melk bij zijn eten en Goedele Liekens heeft thuis nog nooit een maaltijd op tafel gezet. Niet bij wijze van spreken, echt nooit. Maar we hebben ook Ronald de Boer, die juist veel affiniteit met eten heeft en graag in goede restaurants komt. Wat niet wil zeggen dat je dan ook goed kunt koken. Het gaat ook heel erg over stressbestendigheid. Anouk Hoogendijk heeft nooit gekookt, maar was als voormalig profvoetballer met haar topsportmentaliteit zo toegewijd dat chef-kok Joris Bijdendijk zei dat-ie haar zo bij hem in de keuken zou willen hebben.”

Green egg

Zelf waagt Beckand zich thuis niet aan culinaire hoogstandjes, maar sommige zaken lukken best goed, en de plaats van handeling is dan vaak het balkon. “Ik heb zo’n Green Egg op mijn balkon staan en ik kan best een stukje vlees op de barbecue bakken of een salade of pasta maken. Maar nu ik dit heb meegemaakt… Er is echt een verschil tussen koken en koken. Als je ziet wat die gasten kunnen! We hadden een ronde met de barbecue en het was fenomenaal. Dat je denkt: ik zou weleens drie maanden in de leer willen zodat ik echt kan leren koken.”

Tijl tegen Yolanthe

Voorlopig zal dat laatste er niet in zitten, want behalve Superstar chef begon deze week nog een ander programma: De jongens tegen de meisjes, waarin Beckand sinds jaar en dag de jongens aanvoert. Vanwege de zwangerschap van Chantal Janzen staat het meisjesteam dit seizoen onder aanvoering van Yolanthe Sneijder-Cabau. Wat Beckand betreft is dat zeker niet de enige verandering. “Er is nogal wat gebeurd tussen jongens en meisjes het afgelopen halfjaar. Vrouwen die opstaan… Mannen die geen mannen zijn… Het blijft een interessant fenomeen hoe mannen en vrouwen tegen zaken aankijken en dat zal nu weer anders zijn dan in het vorige seizoen.”

Wesley Sneijder

Over Yolanthe is Beckand zeer te spreken. “We hebben al een paar dingen voorbereid en dat ging prima. Het is echt flauwekul wat je weleens leest, dat ze onmogelijk is en ongeïnteresseerd. Dat is ze totaal niet. Ik hoop trouwens dat ik nu via De jongens tegen de meisjes in contact kom met Wesley Sneijder en dat we vrienden worden. Dat hij zegt: ‘Kom naar Qatar.’ Het niveau daar is niet zo heel hoog en misschien kan ik nog linksback worden in mijn nadagen.”

De jongens tegen de meisjes, zondag - RTL 4 • 20.00 uur/Superstar chef, dinsdag - RTL 4 • 20.30

 

Meer over:

Reageren