Tim den Besten en Nicolaas Veul streamen eigen leven drie weken lang

28 mei 2015 11:31 | amusement | Door Televizier

© Merlijn Doomernik - VPRO

VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul geven hun privacy volledig op. Ze gaan drie weken lang hun dagelijks leven livestreamen.

'Het meest privacyschendende experiment ooit', zo noemt de VPRO het project Super Stream Me van programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul, bekend van Oudtopia en de Yolanthe-documentaire. De mannen gaan drie weken lang 24 uur per dag hun eigen leven livestreamen, zodat het voor iedereen te volgen is op internet. Dit najaar volgt een documentaireserie over het experiment.

Sociale media

Met Super Stream Me willen Tim en Nicolaas de toekomst van sociale media onderzoeken. "Nu kunnen we nog kiezen wat op internet komt en welke filter we daar overheen plakken," vertelt Tim aan Het Parool. "Iedereen is daarom knap, blij en gelukkig op Facebook. Maar wat als je niet meer kan kiezen? Wat als je leven één grote statusupdate is geworden?"

Psychologisch experiment

Tim en Nicolaas krijgen eind augustus allebei een camera die alles uit hun leven deelt op internet. Online kijkers kunnen overal op reageren. Super Stream Me is hiermee een psychologisch experiment: hoe zullen de mannen op de situatie reageren? "Je wilt dat mensen je leuk vinden, maar misschien vinden ze je kut en vervelend," zegt Tim. "In hoeverre kan je nog wel door met je leven als er altijd mensen mee zitten te kijken? Sommige vrienden van ons hebben al aangegeven dat ze er helemaal geen zin in hebben."

Super Stream Me

In de documentairereeks na afloop blikken Tim en Nicolaas terug op het project, samen met psychologen, vrienden en kijkers. Deze vierdelige serie is in november te zien op NPO 3.

Lees ook:
Tim den Besten zit deze zomer in Ranking The Stars.

Meer over