Tineke en Kees over Met de Deur in Huis

2 april 2016 13:31 | amusement | Door Televizier

© SBS/Elvin

Voor Met de Deur in Huis snuffelt Tineke Schouten ongegeneerd door de huizen van BN’ers. In de studio moet een panel raden in welk huis ze zich bevindt. Kees Tol presenteert. 


Voor de nieuwe SBS 6-show Met de Deur in Huis stellen diverse bekende Nederlanders hun woning beschikbaar voor Tineke Schouten. Verkleed als de Utrechtse werkster Bep Lachebek, of de bekakte Georgette Bourbon Parma-van de Ham van ­Vossekuilen trekt ze lades open, snuffelt ze door de kledingkast en voelt ze in jas­zakken om hints te geven. In de studio moet een panel, bestaande uit Ruben van der Meer, Patty Brard en Maik de Boer, raden van welke bekende collega het huis is. Presentator Kees Tol probeert alles in goede banen te leiden.  

Keyhole

Tineke: „Toen ik hiervoor werd gevraagd en vervolgens het ­originele Britse format zag, was ik meteen enthousiast. Ik vond het een enig gegeven. Daarbij: iedereen vindt het leuk om bij mensen binnen te gluren, ik ook. Zelf kijk ik regelmatig op makelaarssite Funda, puur om te zien hoe anderen hun huis hebben ingericht. In Groot-Brittannië is Through the Keyhole, zoals het daar heet, al jaren een groot ­succes en in België bestaat het inmiddels ook. Dat SBS 6 dit ­programma alleen met mij wilde maken, vond ik een enorme eer.”

Kees, heb jij de Britse versie nog bekeken?

Kees: „Uiteraard, en het is heel goed gemaakt. Met de Deur in Huis is één-op-één hetzelfde; het decor wordt zelfs overgevlogen. Maar ik ga niet de Britse presentator nadoen. Ik doe het op een ‘Kees Tol’-manier - dan weten de mensen vast wel wat ik bedoel.”

Bij wie zijn jullie binnen geweest?

Tineke: „Dat gaan we niet verklappen, dat zou voor de kijker ook niet leuk zijn. Het zijn in elk geval mensen uit de televisie-, muziek-, sport- en entertainmentwereld. Ik heb zelf ook wat vrienden overgehaald mee te doen.”

Zouden jullie zelf meedoen?

Kees: „Nee, want ik ben niet zo happig op camera’s in huis. Ik woon vlak bij het toeristische gedeelte van Volendam en het gevaar ligt op de loer dat mijn woning dan bij de attracties gaat horen. Dat heb ik met m’n vorige huis ook al gehad. ”
Tineke: „Ik weet ook niet of ik meteen ja zou zeggen. Uiteindelijk zou ik het wel doen. De BN’er bepaalt namelijk wat wel en niet gefilmd mag worden. Als hij of zij niet wil dat ik in de slaapkamer of badkamer kom, gebeurt dat ook niet.”

Was het moeilijk om BN’ers te overtuigen om mee te doen?

Tineke: „Sommigen waren van tevoren wel wat huiverig. Logisch, want wat moet zo’n cameraploeg in je huis? Tijdens de opnames zijn er wel momenten geweest dat we lachend tegen elkaar zeiden: zullen we dit of dat toch doen? Maar nee, ik heb een bepaalde fatsoensnorm mee gekregen. Die BN’ers stellen zich kwetsbaar op, daar ga ik geen misbruik van maken. Ik wil ze wel te vriend houden. Ik gooi weleens iets kapot, maar dat is natuurlijk in scène gezet.” 

En Tineke: was je verrast over wat je allemaal aantrof?

Tineke: „Enorm! Op het moment dat je door zo’n huis wandelt, krijg je toch een bepaald beeld van de BN’er. Een inrichting zegt heel veel over een persoon. Ik kom over de vloer bij jonge, net beginnende artiesten die het nog niet zo breed hebben en in een klein appartement wonen. Maar ik kom ook in enorme grachtenpanden. Soms dacht ik: die heeft in vijftien jaar duidelijk beter geboerd dan ik, haha. De ene woning is sfeervol ingericht, de andere hangt weer vol met prachtige kunst. Bij de een is het rommelig, bij de ander brandschoon.”

Kees, hoe houd je panelleden Ruben, Patty en Maik in bedwang?

Kees: „Ik denk dat ik juist beter uit de verf kom bij mensen die ik een beetje moet afremmen dan bij mensen die ik op gang moet helpen. En het zijn allemaal ­professionals, dus dat komt wel goed. Het helpt ook dat ik de mensen in het panel goed ken.”

Met de deur in huis wordt zaterdag op primetime uitgezonden. Voelen jullie de druk om de kijkcijfers al?

Kees: „Nee, het kan slagen of niet. Het blijkt dat niet al het amusement scoort op televisie. Dus als Met de deur in huis weinig kijkers trekt, hoef ik me dat niet per direct aan te trekken. Maar natuurlijk hoop ik dat het een kijkcijferhit wordt, daar ga ik
ook alles aan doen.”

Met de Deur in Huis zaterdag  21.30 • SBS 6


Meer over