Tom Roes winnaar De Slimste Mens 2015

Journalist en programmamaker Tom Roes mag zich de Slimste Mens noemen. In een zenuwslopende finale versloeg hij Chris Zegers en Remco Veldhuis.

Voordat de finalestrijd tussen de drie slimste BN'ers van dit seizoen losbarste, gaf juryvoorzitter Maarten van Rossem op karakteristiek knorrige wijze nog aan dat 't hem weinig uitmaakte wie zou winnen.

Exit Chris Zegers

Tijdens de eerste rondes bleek Tom al snel de sterkere speler, hij sprokkelde dankzij z'n indrukwekkende feitenkennis de nodige secondes bijeen. Chris Zegers liep al snel behoorlijk achter, zeker toen hij een aantal strategische missers maakte. Overigens leken zowel Maarten als presentator Philip Freriks drukker met de vragen dan de antwoorden. Met name het begrip "swaffelen" leidde tot de nodige consternatie. Uiteindelijk werd na vier rondes duidelijk dat Chris Zegers met 193 verzamelde secondes de zwakke broeder in het gezelschap was. De acteur en presentator moest daardoor jammerlijk de aftocht zwaaien.

Finaleronde Slimste Mens

Uiteindelijk gingen Tom en Remco met respectievelijk 293 en 240 seconden de finale in. Via vragen over de Britse band Oasis, de kruiziging van Jezus op Golgotha, balletdanser Vaslav Javlinski en Ayaan Hirsi Ali werd al snel duidelijk dat Tom een ruime voorsprong opbouwde. Remco wist zich nog even fiks te revancheren met een vraag over de Mona Lisa. Ook haalde hij nog meer tijd in door behoorlijk wat goede antwoorden over de gevangenis in het Cubaanse Guantanamo Bay te geven. Daarmee kreeg Tom de beurt en met vragen over de jaren 70 comedyserie All In The Family leek de strijd gestreden. Uiteindelijk ging de laatste vraag met 29 seconden voor Tom en 17 voor Remco... De strijd werd beslecht met de vraag over Manchester United coach Alex Ferguson. Remco mocht beginnen, maar wist niet wie het was waardoor Tom het verlossende én beslissende antwoord mocht geven. 

De Slimste Mens wisselbokaal

Ietwat overdonderd en in een roes liet Tom zich de winst welgevallen. Doorgaan wordt de prijs, een oorkonde, overhandigd door de winnaar van het vorige seizoen. Art Rooijakkers, winnaar van de 2014 zomereditie, bleek echter verhinderd. Toch sprak hij de winnaar in een videoboodschap toe. Art mocht ook de nieuwe prijs presenteren: een heuse De Slimste Mens-wisselbokaal waarop de namen van alle toekomstige winnaars gegraveerd gaan worden. In de studio ontving Roes het kleinood uit handen van Philip Freriks. In zijn dankwoord merkte hij op dat 't toch wel opmerkelijk is dat iemand die ruim 8 jaar over z'n studie deed, uiteindelijk toch de slimste mens kon worden.

Reageren