Longonderzoek

Trijntje Oosterhuis over Ademnoot

30 Januari 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© AVROTROS

Trijntje Oosterhuis is het gezicht van het tv-programma Ademnoot. Met deze muzikale uitzending hoopt het Longfonds zoveel mogelijk geld op te halen voor longonderzoek.

Lees het artikel hieronder verder

Het laatste streaming nieuws

Mogelijk gemaakt door guidinc.nl

Turbo Review: Pixar-animatiefilm Luca op Disney Plus

Meer film & serie nieuws

Tekst: Ernest Marx

Wat is Ademnoot precies?
“Een live tv-show waarin volop wordt gezongen en waarmee we donateurs werven voor het Longfonds. Angela Groothuizen, Berget Lewis, Tino Martin en Tommie Christiaan nemen ieder een koor en een longpatiënt onder hun hoede. Zij hebben vooraf veel geoefend om samen te zingen en zullen tijdens de tv-show het resultaat laten horen. Jan Smit presenteert de show en ik ben zijn side-kick en een soort overall coach voor de vier zangteams.”

Er is ook een Ademnoot concert. Wat is dat?
“Dat staat grotendeels nog los van de tv-show. Vorig jaar is dat voor het eerst georganiseerd: een zangevenement in Eindhoven waarbij ik optrad met een gigantisch koor van 700 zangliefhebbers, semi-professionals en veel longpatiënten. Dit jaar doen we dat weer, hopelijk met nog veel meer mensen. Iedereen kan zich aanmelden en thuis de liedjes oefenen, de voorbeelden en arrangementen staan allemaal op de Ademnoot website. Het evenement is op 26 januari en beelden daarvan zijn ook in de tv-show te zien.”

Is zingen voor longpatiënten niet lastig?
“Het is juist een heel goede training. Artsen bevelen het aan. Patiënten kunnen hun longcapaciteit op peil houden door veel ademhalingsoefeningen doen. Zingen is ook een vorm van ademhalen maar met klank. Het is dus eigenlijk prachtig dat zingen - iets wat veel mensen zo leuk vinden om te doen - ook nog eens goed voor je is.”

Behalve side-kick en coach ben jij toch ook echt het gezicht van Ademnoot?
“Ja. Ze hebben mij vorig jaar gevraagd of ik een soort ambassadeurschap op me wil nemen. Met liefde! Het komt niet vaak voor dat je wordt gevraagd voor een goed doel dat zo goed samenvalt met jouw professie. Ik ben al mijn hele leven zangeres, dan is het voor mij een kleine moeite om hier mijn steentje aan bij te dragen. Ik geloof bovendien heel erg in de kracht van mensen samenbrengen om samen te zingen.”

Waar zit die kracht hem voornamelijk in?
“Mensen halen hier zoveel plezier en zelfvertrouwen uit. Het heeft effect op je mentale gestel. Zeker voor patiënten die in een isolement terecht komen kan zingen in een koor echt iets zijn om naar uit te kijken. Veel longpatiënten die aan Ademnoot meedoen zie ik echt opleven. Het is net als de endorfine die je aanmaakt bij het joggen. Van zingen word je echt blijer.”

Volgend jaar weer?
“Wat mij betreft zeker. Ik denk dat Ademnoot veel groeipotentie heeft. Het is een prachtig initiatief waarbij iedereen kan aanhaken die van zingen houdt. Op welk niveau dan ook. Het lijkt mij supermooi om uiteindelijk te streven naar een gigantisch concert: een Ziggo Dome vol met vijfstemmige koren. Samen geven we dan weer een prachtig concert en de opbrengst gaat nog eens naar het goede doel ook.”

Ademnoot, woensdag 30 januari - NPO 1 • 21.25 uur

Meer over