Talentenjacht

Trijntje Oosterhuis over We Want More: 'Nieuwe zangtalenten inspireren me’

3 juli 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© William Rutten

Ze was tot 2014 coach in The voice of Holland, vorig jaar jurylid in DanceSing en nu beoordeelt Trijntje Oosterhuis zangtalenten in We want more. ‘Het belangrijkste vind ik dat je oprecht overkomt.’

Tekst: Dominique Hofman

Wat is er zo goed aan We want more?
“Het is een echte zangwedstrijd. Iedereen krijgt gelijke kansen; de kandidaten worden per optreden opnieuw beoordeeld. Ze hebben niet de intentie om er een carrière uit te halen en het is ook niet onze bedoeling om ze die voor te schotelen. Ze kunnen geen platencontract winnen, maar 100.000 euro. Zo’n opzet trekt verrassende talenten aan, een ander soort mensen dan bij een talentenjacht. Die zoiets hebben van: ik waag het erop en ik zie wel wat er gebeurt.”

Hoe vind je het om jurylid te zijn?
“Te gek! Ik vind het vooral mooi om te zien hoe mensen zich persoonlijk ontwikkelen door te zingen. Ik weet zelf al 25 jaar hoe eng het is om op het podium te staan en jezelf bloot te geven via je stem. Maar als je dat toch doet en daarmee meer zelfvertrouwen krijgt, vind ik dat heel inspirerend. Daarom geef ik ook zanglessen aan mensen die niet per se zanger willen worden, maar wel aan zichzelf willen werken.”

Waar moet iemand aan voldoen, wil hij of zij doorgaan?
“Het belangrijkste vind ik dat je oprecht bent, dat het uit je hart komt wat je zingt. Hoe meer je van jezelf durft te laten zien, hoe meer mensen je raakt. Het geeft dan ook niet als je stem niet onder controle hebt. Dus als iemand met een mooie stem bijvoorbeeld tijdens het zingen in tranen uitbarst, vind ik al snel dat diegene door mag. Maar dan moeten het geen krokodillentranen zijn natuurlijk. ”

Elk jurylid vertegenwoordigt zijn of haar eigen genre. Jij gaat over soul en jazz. Vind je het niet lastig om andere muziekstijlen te beoordelen?
“Nee, het is juist interessant. Een operastuk kan ik bijvoorbeeld niet zangtechnisch beoordelen, maar ik hoor wel wanneer iets waarachtig of juist hysterisch klinkt. Hetzelfde geldt voor de andere juryleden. Henk Poort voelt ook wanneer een jazzartiest hem raakt of niet. Ik denk wel dat iemand die een soulliedje zingt eerder het voordeel van de twijfel geef, omdat ik het liedje al leuk vind. Als ik een nummer hoor dat ik niet ken, ga ik kritischer naar de zang luisteren.”

Er mogen ook bekende zangers meedoen aan We want more. Zou je zelf ook een poging wagen?
“Jazeker, maar dan wel in het buitenland. Ik zou het superspannend vinden en tegelijkertijd heel leuk. Je moet jezelf altijd blijven profileren, zeker als je de kans krijgt om voor een groot publiek te knallen.”

Wat vind je zo leuk aan zingen?
“Je kunt je emoties overbrengen in zowel melodie, klank als tekst en je er volledig in verliezen. Dat geeft je als het ware vleugels. Het blijft bijzonder dat er zo veel Nederlanders zijn die zingen leuk vinden. De zangprogramma’s blijven als paddenstoelen uit de grond komen.”

We want more | vrijdag | SBS 6 | 20.30 uur

Meer over