America First, Netherlands Second

Trump-video Arjen Lubach in de race voor internet-Oscar

13 april 2018 15:22 | amusement | Door Televizier

© Merlijn Doomernik / VPRO Amusement
Zondag met Lubach is genomineerd voor een Webby Award, de Oscar van het internet. Het filmpje ‘Netherlands Second’ waarin Nederland op satirische wijze wordt voorgesteld aan Donald Trump, maakt kans op een prijs in de categorie Film & Video Viral.

Arjen Lubach neemt het daarmee onder andere op tegen presentator Jimmy Kimmel met zijn Mean tweets, waarin Gal Gadot, Jennifer Lawrence en andere bekende Hollywoodsterren de meest nasty tweets voorlezen. Een geduchte tegenstander, maar op Twitter is te zien dat Netherlands echt second is: nog 27% van de stemmen en dan staat Zondag met Lubach eerste!

Stemmen

De presentator lijkt niet van plan om uitgebreid campagne te gaan voeren, dus het wordt nog spannend. “Ja leuk, maar ik vind 1 keer per jaar online smeken om stemmen al lelijk genoeg, dus dat gaan we niet redden,” reageert Arjen op Twitter. De uitreiking van de prijzen, die sinds 1996 worden toegekend, is op 14 mei in New York. De jury kiest in elke categorie een winnaar, maar ook het publiek kan stemmen t/m 28 april.

Zondag met Lubach

Het is de eerste maal dat het VPRO-programma in de race is voor de prestigieuze prijs, laat producent Human Factor weten. Het item uit Zondag met Lubach ging viral: tientallen miljoenen views, media-aandacht in het buitenland en er verschenen een aantal parodieën op zijn filmpje om Trump uit te nodigen in andere landen.

Lees ook: “You’ve got Trump Towers, we’ve got Lee Towers.” De Lee Towers uit het ZML-item bestaan nu echt!

Meer over