Tv-presentatoren moeten topsalaris inleveren

Het topsalaris van sterren als Matthijs van Nieuwkerk en Antoinette Hertsenberg gaat nu toch echt flink omlaag. Dat belooft minister Plasterk. 

Presentatoren mogen niet meer verdienen dan € 179.000 per jaar. Dat is een flinke klap voor de Antoinette Hertsenberg, Ivo Niehe, Giel Beelen en Matthijs van Nieuwkerk die hoogstwaarschijnlijk veel meer verdienen. Grootverdieners Coen Swijnenberg en Sander Lantinga zijn inmiddels verkast naar Radio 538. 

570.591 euro

De salarissen van de presentatoren variëren nu van 220.390 tot 570.591 euro waarbij het waarschijnlijk is dat Matthijs van Nieuwkerk jaarlijks het hoogste bedrag op zijn bankrekening krijgt bijgeschreven. 

Matthijs van Nieuwkerk

Maar aan dat feest komt nu een einde. Minster Ronald Plasterk gaat een wet indienen om de salarissen te verlagen. Matthijs van Nieuwkerk liet in meerdere interviews al weten dat hij in dat geval op al stappen als presentator van De Wereld Draait Door. „Dat zou betekenen dat ik straks voor hetzelfde werk, namelijk dagelijks een aantrekkelijke talkshow maken en presenteren, elders een reusachtig veel zonniger beloning krijg,”, zei hij bijvoorbeeld in Broadcast Magazine.

Speciaal talent

Toch wordt de soep niet direct zo heet gegeten, er is een overgangsrecht waardoor de presentatoren, nadat de wet van kracht is, nog 4 jaar hun huidige salaris mogen houden. Minister Plasterk laat ook weten dat er ruimte is om speciaal talent extra te belonen, want 'zij leveren een essentiële bijdrage aan een hoogwaardige kwalitatieve publieke omroep'.

Reageren