The great British bake off

Van broodspektakel tot stroopwafeldrama

9 augustus 2018 09:00 | amusement | Door CTR

© Love Productions
De ovens zijn voor de laatste keer warm: tijd voor de finale van The great British bake off. Wat was het fijn om naar die bakpracht – en een enkele misser – te kijken.

In Engeland was er veel te doen om dit achtste seizoen van The great British bake off (GBBO). Na een controversiële verhuizing van de BBC naar het commerciële Channel 4 bleef alleen jurylid Paul Hollywood als vertrouwd gezicht over. Maar ook met Prue Leith (jury) en Sandi Toksvig en Noel Fielding (presentatie) bleef de bakshow onverminderd populair. Ook Nederland bekeek het de afgelopen weken goed.

Spektakel

Dat het niveau bij GBBO een stuk hoger ligt dan bij ‘zusje’ Heel Holland bakt maakte de eerste aflevering al duidelijk. De spektakelstukken – taarten die niet op taarten mochten lijken – waren oogverblindend, denk aan de watermeloen van Flo en champagnefles van Sophie. In de weken erna volgde het ene na het andere prachtige baksel, zoals de broodhandtas van Steven in de derde aflevering en de regenwoud-karameltaart van Yan in de vierde.

‘Stroepwafel’-malaise

Er was één opdracht waar de Britten niets van bakten en die was typisch Nederlands. In aflevering twee moesten ze twaalf ‘stroepwafels’ (stroopwafels) bakken. Het gebeurt zelden dat een technische opdracht bij alle bakkers zó grandioos mislukt.

Van bakker tot presentator

Eén van de favoriete kandidaten was de twintigjarige student Liam Charles. Niet alleen door zijn smaakcombinaties – de pindakaas in zijn shortbread in de vierde aflevering bleek een hit –, maar ook vanwege zijn gevatte uitspraken. Hoewel hij de finale niet haalde, heeft GBBO hem toch iets opgeleverd: hij presenteert in Engeland Bake off: The professionals.

Ready, set, bake!

Drie kandidaten – we zullen niet verklappen welke – nemen het vanavond tegen elkaar op in de finale. Ze maken twaalf bijzondere broodjes, traditionele gemberkoekjes en een spektakelstuk dat bestaat uit minstens vijf verschillende elementen. Wie wint de felbegeerde titel?

De finale van The great British bake off zie je donderdag om 20:30 uur op NPO 1.

Meer over