Verslag van de finale van Wie Is de Mol? 2015

5 maart 2015 20:38 | amusement | Door Televizier

© Sam Nijssen

Waarin eindelijk wordt onthuld wie de Mol is van 2015. En natuurlijk ook wie de winnaar is, en de verliezer. Zullen we het dan maar zeggen? Margriet van der Linden is de Mol.

Eindelijk tijd voor de langverwachte finale. Alle kandidaten (behalve de 3 finalisten) zitten gezellig in Vondel CS in het Vondelpark te Amsterdam en bespreken de afgelopen weken. Dat Viktor een sekssymbool is geworden, dat het publiek Ajouad eindelijk eens heeft leren kennen en Chris is er nog steeds van overtuigd dat hij niet uitgeschakeld is.

Het Vondelpark staat vol

En dan is het tijd om de finalisten erbij te halen: Rik (de meest verdachte kandidaat met 51%), Marlijn en Margriet. Ze schrijden binnen door een haag van mensen die in het Vondelpark staan voor de live onthulling. Het lijkt verdorie Serious Request wel. Margriet vertelt dat ze de laatste tijd nogal vaak aangesproken wordt. Vooral door kinderen tegen wie ze dan standaard haar angstaanjagende Mol-uitspraak 'Look at my face' gebruikt als afweermiddel. En dat werkt als een tierelier. Marlijn voelt zich al weken een filmster en Rik vertelt dat hij door al zijn collega's verdacht wordt.

Art zegt dat we uit ons lijden worden verlost, het is tijd voor de ontknoping van Wie Is de Mol? 2015! Hou je vast.

De uitslag

We zijn terug in Sri Lanka, waar het allemaal gebeurde dit jaar. De spanning wordt vakkundig opgebouwd, dat kunnen ze wel bij Wie Is de Mol?. Art begint met het praatje dat hij vorige week al hield. Jaja, Art, dat willen we niet horen, we willen de uitslag. Dan worden de afleveringen in het kort nog eens achteruitgespoeld, tot het prille begin. Daar komt ie dan echt: Margriet is de Mol!

We zeggen het nog maar eens: de Mol is Margriet

Ze krijgt een ovatie van haar medekandidaten en van de mensen in het Vondelpark. Margriet vertelt dat het geweldig was om de Mol te zijn. Ze zegt dat het te vergelijken is met 9 maanden je adem inhouden. 'Je leeft hier naar toe, het is een enorme druk maar fantastisch om te doen en het is fantastisch dat ik nu weer uit de kast ben.'

We weten alleen nog niet wie de winaar is van de serie, de winnaar van de laagste pot ooit. Rik en Marlijn waren dikke mik tijdens de opnamen en 1 van die 2 is dus de gelukkige. Ze zaten allebei op Margriet, dus ook dat is nog spannend.

De winnaar van Wie Is de Mol? 2015 is Rik!

Rik had heel lang niet door dat Margriet de Mol was, en tijdens de laatste test had hij naar zijn gevoel ook nog een vraag helemaal beantwoordt, Marlijn dacht juist dat zij degene was die het het beste had gemaak. Uiteindelijk had Rik 36 vragen goed in de eindtest en Marlijn 35 vragen, kiele kiele.

Rik zegt dat Margriet zo gevaarlijk was omdat ze zo zichzelf was, een heel aanvallende Mol, volgens Art molde ze zelfs zo veel dat niet alles uitgezonden kan worden.

De Mol-acties

Dan natuurlijk de Mol-acties. Wat heeft Margriet allemaal uitgespookt?

In de eerste aflevering kreeg de dominante Margriet meteen de leiding in de controlroom. Margriet deed alsof ze er niets van begreep, trok camera's los en zorgde dat er geen geld in de pot kwam. De volgende actie is in de National Gallery, waar de kandidaten schilderijen op de juiste plek moesten hangen in een zaal. Ze stuurde mensen de zalen in om te gaan kijken en dat kostte telkens geld.

En toen werd ze ook nog eens de penningmeester door simpelweg de verdiende 100 euro te pakken. Margriet maakte ook fijn gebruik van slechte psychologie. Zij haalde als penningmeester als eerste geld uit de pot, in de hoop dat haar opvolgers dat ook zouden doen. En dat gebeurde. Het voornemen van Margriet als Mol was een historisch laag bedrag in de pot krijgen en dat lukte prima. Keer op keer werd er 0 euro binnengehaald. Om het moreel hoog te houden verdiende Margriet af en toe 500 of 250 euro voor de pot.

De volgende actie is de duidelijkste Mol-actie van allemaal. De kandidaten moesten met auto's een geldbedrag uitbeelden en op verzoek van Margriet wordt er een E (als Euroteken) voor het bedrag gezet zodat Chris en Carolina in de lucht geen idee meer hebben dat het hier om een bedrag gaat.

Briefjes

De briefjes die de Mol dit jaar uitdeelde waren een primeur. Als Mol legde Margriet (terwijl de anderen aan het biechten waren) de hotelkamers vol met briefjes met opdrachten voor de kandidaten. Het grote doel: geld uit de pot zien te krijgen. En Margriet vertelt dat dat een netelige kwestie was. Als maar een van de kandidaten haar had gezien, was het spel over geweest. Martine vertelt dat ze de koffer van haar kamergenote Margriet wel eens doorzocht maar niets belastends kon vinden.

Dan de opdracht met het geld in de theeplanten. Margriet liet de hoge bedragen liggen of stopte ze in haar zak terwijl ze Marlijn allerlei lage bedragen meegaf. Die opdracht was dus tot mislukken gedoemd. De meest gewaagde Mol-actie was volgens Art die in de trein. de 1000 euro lag in het elektriciteitskastje, maar werd door Margriet uit de trein gegooid terwijl Chris een meter bij haar vandaan stond.

Verborgen aanwijzingen

Rik krijgt de pot van 10.500 euro en dan is het tijd voor de verborgen aanwijzingen waardoor we allang hadden kunnen weten Wie de Mol was. De afleveringstitels natuurlijk. Lezen en schrijven was de eerste titel en dat doet Margriet, de titel van afl. 4 was macht, zij pakte de zwarte vrijstelling en had daarom macht. Ook bloemen speelden een grote rol (Margriet is de naam van een bloem). Bij de Mol-verkiezing was Margriet de enige die niet zei dat ze de Mol was maar zich beperkte tot: 'Don't believe a word they say', waarmee ze impliciet verklapte dat ze de Mol was. In een eindtest stemde ze ook nog op zichzelf. En dan zijn er ook nog wat aanwijzingen die niemand ooit zou raden.

Bordesscène

Tijd voor de bordesscène waarin Margriet, Rik en Marlijn uitgebreid worden toegejuicht door de massa in het Vondelpark. De Avrotros rekt het gelukkig niet al te lang uit omdat het toch een tikje gênant is, zo op die trappen. Art heeft een sjaal omgedaan en vertelt dat ze weer ondergronds gaan. 'Tot volgend jaar!'

 Lees ook: het verslag van de finale-aflevering van Wie Is de Mol?

Meer over