Verslag van Expeditie Robinson #01: De kandidaten stellen zich voor

Expeditie Robinson is back! Deze week waren er nog geen proeven, maar wel een uitgebreid voorstelrondje. Lees hier alles over de eerste aflevering.

We zitten er meteen helemaal in: een tropisch eiland, er hangt een koker aan een boom, er vliegt een helikopter over. Dennis Weening en Nicolette Kluijver vertellen dat de deelnemers dit jaar niet beginnen in een kamp Noord en een kamp Zuid: het is vanaf de start ieder voor zich.

Sleuteltje

Uit de helikopter komen Jaap Jongbloed, Amara Onwuka, Kees van der Spek en Kim Lammers tevoorschijn. Ze zijn met z'n vieren naar de Filipijnen gereisd en hebben nog geen anderen ontmoet. Na een sprong in het water en een stukje zwemmen halen ze een boodschap uit de koker op het eiland: Welkom op Mantapayas. Alleen de sterksten en de slimsten zullen hier tot de samensmelting overleven. Ook vinden ze een sleuteltje. Mysterieus.

Kees van der Spek

De vier BN'ers struinen wat rond over het eiland en zien al meteen papaya's en andere vruchten hangen. Kees van der Spek werpt zich op als kenner en krijgt meteen de bijnaam Kees De Groenteboer. "Ik was liever een Tarzan genoemd dan een groenteboer," aldus de presentator van Oplichters In Het Buitenland. Hij onthult dat hij minder alert is dan hij op tv overkomt: "Ik ben best sloom. Ik werd vroeger altijd Slome Spekkie genoemd." Toch is Kees goed voorbereid op de Expeditie: hij heeft getraind met zwemmen en heeft naar Bach geluisterd (?!).


Kim Lammers

Kim Lammers, die 200 interlands speelde voor het Nederlandse hockeyteam, had minder voorbereiding nodig. Ze is wel bang dat haar sport-achtergrond ook een nadeel kan zijn. "De kans is natuurlijk aanwezig dat ik als topsporter snel weggestemd wordt." Toch gaat de hockeyster niet minder haar best doen in de proeven. Haar vrouw Sanne is benieuwd hoe Kim reageert als ze een proef niet wint. "Dan moet ik wel uitkijken voor lelijk taalgebruik," aldus Kim. Ze gaat vooral broodjes kaas missen op het eiland.


Jaap Jongbloed

"Een nummertje op m'n bucketlijst", zo noemt Jaap Jongbloed zijn deelname aan Expeditie Robinson. De presentator van Vermist en Het Mooiste Meisje Van De Klas krijgt tips van zijn kinderen: hij moet met de jonge mensen gaan mixen, want die winnen altijd. Maar Jaap weet niet of dat gaat lukken: hij noemt bondgenootschappen 'wel lastig'. Met z'n overlevings-skills zit het in ieder geval goed: Jaap is alvast het bos in geweest voor een survivalcursus.


Amara Onwuka

Amara Onwuka ziet er bijna onherkenbaar uit zonder de make-up die ze altijd op heeft als weervrouw bij RTL Weer. Toch voelt ze zich prima in haar nieuwe tv-gedaante. "Ik ben geen meisje-meisje," vertelt de langste weervrouw van RTL. "Ik kan wel tegen een stootje." Ze onthult dat ze mensenkennis, uithoudingsvermogen én conditie heeft. Ze gaat voor de winst.


Andere helikopter

Tot de verbazing van de vier BN'ers op het eiland, die dachten dat ze met z'n vieren zouden blijven, komt er nóg een helikopter aan, waar opnieuw vier mensen uitspringen. Ditmaal zijn het Ronnie Flex, Elle Bandita, Danny Ghosen en Sandra van Nieuwland.

Ronnie Flex

De rapper van de megahit Drank & Drugs blijkt 'totaal niet avontuurlijk' te zijn. "Ik kan geen kampvuur maken en ik heb nog nooit een vis gevangen in m'n leven. En ik ben superslap, kijk naar m'n armen." Ronnie hoopt dat hij geen bedreiging is voor anderen en daarom langer in het spel blijft. Maar dan heeft hij nog wel wat angsten te overwinnen: "Ik hou niet echt van ratten en muizen. En slangen." Ook heeft de rapper hoogtevrees: hij is "fucking bang" om uit de helikopter te springen.


Danny Ghosen en Sandra van Nieuwland

Dat kostte minder moeite voor Danny Ghosen. "Ik ben een straatvechter", zegt de EO-reporter, die eerder voor PowNews werkte. Hij laat meteen zijn EO-achtergrond blijken: "Nu genieten van de eerste dag en bidden dat het morgen meevalt." Sandra van Nieuwland, bekend van The Voice Of Holland, is door haar kinderen overgehaald om mee te doen. "Ik zie allemaal beren op de weg en zij zeggen: nou en? Go for it!"


Elle Bandita

Er klinkt een klungelig muziekje. Elle Bandita komt in beeld. Vooral bekend als de ex van Christina Curry, maar tevens muzikant, "en ik ben ook actrice tegenwoordig. Niet zo'n hele goeie, maar wel grappig." Ze zal het lastig krijgen in de groep BN'ers: "In de dertig jaar dat ik op deze aardbol ben, ben ik nog nooit opgenomen in een groep." Daarom zal ze een beetje op de achtergrond blijven, niet zo eerlijk en direct zijn. "Een stukje zelfreflectie is dat."


Voedselvoorraad

De kandidaten op het eiland blijken allemaal een persoonlijke voedselvoorraad te hebben gekregen: zeven handjes rijst en zeven handjes meel. De meesten doen dat in gezamenlijke kist, maar Danny doet het stiekem in zijn eigen tas. Ook verstopt hij een vishaak, een lijntje en een mes. Sneaky! Intussen komt de derde helikopter aan. Sharon Doorson, Tim Douwsma, Anna Speller en Sander Janson zijn ook met z'n vieren naar Mantapayas gereisd.

Sander Janson en Tim Douwsma

Campinglife-presentator Sander heeft zich goed voorbereid: hij heeft allerlei survivalboeken gelezen. Hij vindt het een heel gek moment om de andere deelnemers te zien. "Je weet niet of het je vrienden of je vijanden zijn." Tim Douwsma, gekleed in een uitgelubberd hempje dat zijn tepels niet bedekt, zegt zich te gaan opstellen als teamplayer. Maar nadat hij zijn rijst en meel in de gezamenlijke kist heeft gelegd, krijgt hij daar spijt van. "Dat neem ik echt wel mee als ik hier weg moet."


Anna Speller

"Het spreekt me heel erg aan om even helemaal weg te zijn," aldus Anna Speller, actrice en zangeres uit K-otic en girlband ADAM. Dat wisten we al, want ze zat dit voorjaar ook al in BNN-spelshow De Zeven Zeeën. Anna heeft in ieder geval een heel duidelijke (?) tactiek: "Ik ga het gaandeweg allemaal een beetje bekijken en daarop inspelen." Gaat vast lukken Anna!


Sharon Doorson

Sharon Doorson doet niet mee om 'even helemaal weg te zijn', maar met een speciaal doel: "Als artiest Sharon ben ik vaak een ander iemand, terwijl ik eigenlijk gewoon een heel gevoelig persoon ben, die totaal niet perfect is." Ze wil zichzelf van een andere kant laten zien. "Bij Expeditie Robinson sta je gewoon in je blote billen." Maar ja, Sharon, die kant hebben we ook al gezien in je clips hoor!

Nog een zooitje mensen

Kees, Kim en Amara zitten in hun maag met het sleuteltje dat ze hebben gevonden. Ze verstoppen het in een gaatje in een tak. Dan komt de laatste helikopter aan. "Er komt weer een zooitje mensen," aldus Anna. Dat zijn Klaas van der Eerden, Marian Mudder, Teske de Schepper, Oscar Aerts en Wietze de Jager.

Klaas van der Eerden

In tegenstelling tot Ronnie Flex is Klaas een heel groot liefhebber van vissen. Hij is blij dat hij er tijdens zijn expeditie eindelijk alle tijd voor heeft. "Ik ben niet de snelste, niet de dunste. Bij de proeven zal het een toevalstreffer zijn als ik er eentje win. Ik hoop me onmisbaar te kunnen maken met vissen." Maar Klaas wil geen amateurhaken.


Teske de Schepper en Oscar Aerts

Met 19 jaar is Teske de Schepper de jongste kandidaat van Expeditie Robinson. Als 'bekendste blogger van Nederland' is ze ook vooral bekend bij een jonge doelgroep. Op de beelden bij haar thuis zien we haar een Aladdin-shirt inpakken. GTST-ster Oscar Aerts blijkt drie keer per week naar de sportschool te gaan en elke dag 20 kilometer te fietsen naar zijn werk. "Ik heb alles gedaan om topfit te verschijnen."


Wietze de Jager en Marian Mudder

Qmusic-dj Wietze de Jager heeft een grote wijsheid voor ons in petto: "Als je het spel wil winnen, moet je het spel spelen." Net Johan Cruijff, die Wietze! Schrijfster en actrice Marian Mudder weet nog niet of ze het spel echt gaat spelen. "Dat gedoe met die andere mensen, daar zie ik het meest tegenop." Als ze met de 16 anderen op het eiland zit, verzucht ze: "Iedereen is opgewonden. Dat vond ik wel even een dingetje."


Brief

De deelnemers krijgen nog een brief, die om onduidelijke redenen aan Marian is gegeven. Om hem open te maken, is wel het sleuteltje nodig dat Kees, Kim en Amara hadden verstopt. Als de brief open is, komen de BN'ers eindelijk achter datgene wat wij al wisten: Jullie starten deze expeditie met z'n allen op één eiland. Geen kamp noord, geen kamp zuid. Het is ieder voor zich. "Dit is de allergekste start van Robinson ooit," vindt Kees. "Iedereen is in verwarring, niemand snapt het meer. Je hebt normaal een fase voor de samensmelting en een fase daarna. En nu: alles door elkaar."

Bikini

Alle BN'ers gaan meteen aan de slag op het eiland: eten zoeken, vissen, vuur maken. Ze willen zich onderscheiden. "Iedereen wil meteen een beetje het baasje zijn," aldus Wietze. Elle Bandita verbaast zich over de andere deelnemers: "Iedereen ziet er fucking buff uit. Al die wijven zijn lekker in hun bikini'tjes. Het is net alsof je in Hilversum rondloopt." Als Sharon Doorson vraagt wat zij zullen doen, antwoordt Elle: "Ik dacht: een beetje vingeren in de bosjes, maar je hoeft niet mee hoor."

Hoestdrankje

Ronnie Flex blijft opvallend genoeg op de achtergrond. "Ik ben niet echt iemand die het voortouw neemt. Ik vind het supermoeilijk. Iedereen kan zich in één keer blootstellen." De rapper durft niet veel te zeggen. Voor Elle Bandita is dat heel anders: de zangeres ontpopt zich tot de oneliner-koningin van deze aflevering. "De bergen zien eruit alsof het de verpakking van een homeopathisch hoestdrankje is. Maar het bestaat echt, niet alleen als je hoest hebt." Wow, Elle, wow. We zijn nu al benieuwd naar je oneliners in de rest van de serie. En naar de proeven natuurlijk. Volgende week begint het echt!


Reageren