Verslag van Expeditie Robinson #08: Tim en Oscar knokken om kokosnoten

Opeens was het zover in Expeditie Robinson: de samensmelting. Maar na een heerlijk diner barstte de strijd weer los. Zelfs met een ordinaire knokpartij!

Na het bikkelharde wegstemmen van Sandra, dat vorige week te zien was, moet Kamp Zuid nog even blijven zitten op de plek van de eilandraad. Onverwachts voegt Kamp Noord zich erbij. Daar zitten ze dan, met z’n elven. Dennis Weening bouwt de spanning op. “Vaak was er vóór de samensmelting nog een proef of een stemming. Ook dit jaar had dat gekund.” Maar nee, hij verlost de BN’ers uit hun lijden: “Gefeliciteerd, jullie hebben allemaal de samensmelting gehaald!”

Geen addertjes

“In eerste instantie geloofde ik het niet,” zegt Anna over dat moment. Er barst natuurlijk een gejuich los. Maar dan gaan de expeditieleden twijfelen: is het echt zo makkelijk? “Er komt nog wat hoor jongens!” gilt Sharon. Maar Dennis verzekert ze: “Vanmiddag, vanavond en vannacht zijn er geen addertjes onder het gras.” Iedereen mag genieten van het samensmeltingsdiner. “Er is eten en – Ryanne, let op – drank in overvloed. Alles wat jullie hartje begeert.”

Smaakexplosie

En ja hoor, het voorgerecht (toastjes met zalm) was al ‘hemels’. “Dat is zo’n smaakexplosie,” aldus Anna. “Iedereen werd er gelukkig van.” Tim en Sander zijn zelfs een beetje emotioneel. “De grote jongens waren gewoon aan het huilen,” lacht Danny. “Ik heb zo snel gevroten dat ik er niet eens van heb genoten,” rijmt Ryanne, waarna we haar een enorme boer horen laten. Anna pakt een (gesponsord) Fisherman’s Friend-snoepje uit de overduidelijk zichtbare verpakking. En er gaan natuurlijk liters drank doorheen. Danny: “De strijd was opeens weg. Het was wel gemoedelijk.”


Katertje

De volgende ochtend vindt Amara een soort schatkaart op het strand. Er staat een route op aangegeven naar de andere kant van het eiland. De route naar de proef natuurlijk. “Hoe is het? Katertje?” vraagt Dennis als de expeditieleden daar arriveren. Klaas geeft toe: “Ik nam me voor om één wijntje te nemen, maar dat lukte niet.” Met de alcohol nog in hun bloed moeten de BN’ers nu strijden om immuniteit.

Kokosnoten verzamelen

Op een heuvel moeten ze door poorten rennen, over netten klauteren en ondertussen kokosnoten verzamelen. Wie als eerste vier kokosnoten aan de eindstreep brengt, wint immuniteit bij de eilandraad. Wie laatste wordt, ligt uit de proef. De rest doet een tweede ronde en strijdt opnieuw om immuniteit. Die is, als de eerste ronde door een man wordt gewonnen, voor een vrouw. En andersom. Degenen die laatste zijn geworden in een van beide rondes, strijden in een duel om één plekje op het nieuwe eiland.


Tactische Amara

Na het startschot gaan Tim en Sander voorop. Ze rennen richting de finish, maar moeten daar nog zoeken naar kokosnoten. Amara heeft een andere tactiek: “Ik zie dat iedereen als een gek naar voren gaat met één of twee kokosnootjes. Ik wilde er alvast meer verzamelen.” Die strategie werkt, want Amara is de eerste die met vier kokosnoten bij de finish komt, ook al komt Kim heel dichtbij. “Het was echt een close call,” aldus Kim. “Zuur dat ik dan niet win. Maar als er iemand is die ik het gun, is het Amara.”

Sneaky Sharon

Langzaam komt ook de rest binnen. Als laatste drie zijn Anna, Sharon en Marian nog bezig op het parcours. Alles (inclusief de kolderieke muziekjes) wijst erop dat Marian gaat verliezen, maar toch zijn de andere dames bang voor hun positie. Sharon probeert zelfs een kokosnoot van Anna af te pakken. “Maar dan wel met een sorry erachteraan.” Anna weert de aanval af en haalt de finish, dus doet Sharon een nieuwe poging tot diefstal bij Marian. Die geeft het op: “Ik was toch al niet aan de winnende hand, dus ik heb hem vrij makkelijk af laten pakken.”


Leip

Amara heeft nu dus al immuniteit en Marian staat sowieso in het duel. De rest mag nog een keer de proef doen, waarbij alleen de mannen nog kans maken op immuniteit. Na wat extreme close-ups van de bebaarde en bezwete gezichten van Sander, Klaas, Tim, Danny en Oscar barst de strijd weer los. “Die tweede ronde is echt leip,” aldus Ryanne. Ze komt zelf als eerste aan de finish (tot haar eigen verbazing), maar ze wint niks, want het gaat tussen de mannen. “En nou ben ik ineens een wijf, als het iemand uitkomt.”

Knokken

Ondertussen loopt Tim een beetje achter en raakt hij in de stress. “Ik zag een kokosnoot liggen bij Oscar en hij had moeite om die te pakken.” Dus waagt Tim een poging die noot te pikken. Dat had hij beter niet kunnen wagen. “What the fuck ben jij aan het doen?” schreeuwt Oscar en er volgt een gevecht met snoekduiken in het hoge gras. “Ik moest mezelf echt even in de hand houden,” licht Oscar de situatie toe, “want ik gaf hem bijna een klap voor z’n harses.”


Héél boos

Nadat Sander is gefinisht en met een oerkreet zijn immuniteit heeft gevierd, moet de rest dus alleen nog proberen om niet als laatste binnen te komen. Danny staat als een echte rat klaar bij het laatste net voor de eindstreep, om kokosnoten af te pakken van mensen die ze daar laten vallen. Tim maakt het hem wel heel makkelijk, door een noot over het net te gooien. Na nog wat finishes gaat het tussen Anna, Sharon, Tim en Oscar. Die laatste is nog altijd gefrustreerd over het spel van Tim. Als Oscar vier kokosnoten heeft en binnen is, briest hij: “Ik ben wel opgelucht, maar ik sta echt nog te koken. Ik ben héél boos.”

Mensenmens

Na het ‘fucking vieze’ spel tegen Oscar slaat Tim om als een blad aan een boom. Hij kan de strijd met Amara en Sharon niet meer aan. “Ik vond het naar, omdat ik echt een mensenmens ben.” Hij geeft de dames allebei één van z’n noten, zodat zij kunnen finishen. Anna: “Ik weet niet of dat echt een lieve zet was. Ik vond het eerder niet zo slim.” Ryanne: “Tim wil waarschijnlijk z’n wangedrag naar Oscar goed maken door vrouwen een kokosnoot te geven. Ridicuul!” Hoe dan ook, Tim heeft de proef verloren en moet duelleren met Marian. Oscar: “Dan denk ik: het is je eigen schuld, pik.”


Het duel

De meeste spelers gaan ervan uit dat Tim een duel van Marian makkelijk kan winnen, maar als de twee aankomen bij Nicolette Kluijver, blijkt het te gaan om een evenwichtsproef. Daarbij is Marian in het voordeel: “Ik doe een speciaal soort yoga en dan moet ik veel van dit soort oefeningen doen. Dat kan wel eens in m’n voordeel werken.” Tim en Marian moeten in een houten frame gaan staan en met hun hoofd een blokje tegen de bovenkant aandrukken. Wie het blok laat vallen, zelf valt óf zijn handen gebruikt, verliest en ligt uit het spel.

Een fatale reflex

Aanvankelijk lijken Tim en Marian allebei goed in evenwicht te zijn. Maar dan gaat het mis. Ondanks haar yoga-ervaring wankelt Marian. “Ik had het gevoel dat ik het nog wel een half uur kon volhouden. Maar ik verloor even m’n evenwicht en in een reflex raakte ik de zijkant aan.” De kampoudste neemt afscheid van Tim en van de kijker. “Het is hartstikke jammer dat ik eruit lig. Maar het overheersende gevoel is wel: wat was dit een fantastische ervaring.” Boven in beeld zien we – zoals bij alle afvallers – een rapportcijfer dat mensen Marian gaven op ‘uithoudingsvermogen’. Een 4.

Nieuw systeem

En dus zit Tim bij de laatste tien en mag hij naar het nieuwe eiland. Wel krijgt hij een zwarte stem bij de eilandraad. Die wordt vanaf nu trouwens anders dan ooit tevoren, want iedereen krijgt een koker met tien stemmen voor de zeven eilandraden die nog komen. Je mag die zelf verspreiden over de stemmingen. Ryanne: “Dennis legde dat spelsysteem uit en ik snapte er geen hol van. Het wordt zo onvoorspelbaar.” “Intrigerend,” vindt Amara. “Degene die in het nauw zit, gaat rare sprongen maken. En de rest moet daarop anticiperen.”


The game is on

Dus worden er weer volop complotjes gesmeed. Anna: “We genieten vijf minuten van het nieuwe eiland, maar dan is the game on.” De oude tweedeling tussen Kamp Noord en Kamp Zuid komt weer naar boven. Danny en Oscar willen met hun Noord-maatjes absoluut Tim wegstemmen. “Dan maken we die groep kapot.” Anna en Ryanne zijn makkelijk overtuigd om ook ieder twee stemmen in te zetten, maar Sharon heeft het er moeilijk mee. “Ik ben niet zo hard als jullie kunnen zijn.” Danny is vastberaden: “Dit is het spel!” Huilend legt Sharon uit dat ze geen masker kan opdoen. “Ik doe met je mee, maar ik weet niet hoe lang ik het vol ga houden.”

Extra stemmen

Ook het oude Kamp Zuid blikt vooruit op de eilandraad. Sander en Amara hebben immuniteit, maar Tim weet dat hij op de wip zit en wil nu al extra stemmen gaan gebruiken. “Als ik maar een of twee stemmen inzet, ga ik naar huis.” Hij zal maar liefst vijf keer de naam van Anna gaan invullen, als de anderen uit zijn groepje beloven om ook op Anna te stemmen. Amara probeert zelfs Danny erbij te betrekken. Die speelt keurig mee en overlegt ook met Kim. Zo wint hij allerlei informatie van de ‘tegenstanders’. Hij geniet ervan: “Dat ze zó dom en naïef zijn!”


Hotseat

Eenmaal op de eilandraad is het bloedstollend spannend. Wordt het Tim of Anna die eruit vliegt? “Ik weet wel dat ik op de hotseat zit,” zegt Tim. “Dit kan zomaar m’n laatste eilandraad zijn.” Hij blikt nog even terug op de heftige proef en zijn strijd met Oscar: “Laten we het houden op een pittig dagje.” Toch verzekeren beide hunks dat ze het goed hebben gemaakt. Mooi. Dan nu de stemming.

Hard gespeeld

Tim zet vijf stemmen in op Anna, maar we zien ook Anna vijf (!) stemmen inzetten op Tim. Het gaat erom hangen dus. Als Nicolette de briefjes een voor een uit de urn haalt, gaat het heel lang gelijk op. Een stem voor Tim, een stem voor Anna, een stem voor Tim, een stem voor Anna. Steeds om en om. Maar uiteindelijk blijkt het oude Kamp Noord meer stemmen te hebben ingezet: 15 voor Tim, tegenover 10 voor Anna. Tim moet afscheid nemen. Hij heeft geen spijt van z’n tactiek: “Ik heb het spel gespeeld zoals ik ben. Vol fanatisme erin gegaan. Af en toe hard gespeeld, maar ook vriendschappen gesloten voor het leven. Ik ben blij met elke minuut dat ik hier gezeten heb.”

Geheim eiland

Maar dan: de volgende plottwist. “Expeditie Robinson is een spel vol rare wendingen,” zegt Dennis. “Denk je dat je nog een rare wending aan kan?” Tim schrikt: “Ik denk het niet.” “Als ik je aanbied om de Expeditie voort te zetten, helemaal in het geheim. Wat zeg je dan?” Tim mag alleen op een eiland gaan zitten, waar hij steeds zal duelleren met de afvallers die op ditzelfde aanbod in zullen gaan. “Als je de duels wint, maak je nog steeds kans op een plek in de halve finale.” Wow. Tim aarzelt: “Weet je wat het gekke is? Ik zit nu al helemaal thuis met z’n gedachten. Moet ik nou nog alleen op een eiland gaan zitten?” Maar dan: “Oké, ik ga het doen. Ik weet echt niet of ik er goed aan doe. Maar ik zou het heel laf vinden als ik deze kans laat gaan.”


Nieuwe kans

En dus is er na de grot (Sipke-Jan!), de mangrove (Fajah!) en Duivelseiland (Zimra!) ook dit jaar een plek waar de afvallers een nieuwe kans maken. En Tim gaat er in z'n eentje zitten. Houdt het 'mensenmens' dat wel vol? En wat als Oscar er ooit terecht komt? Zal het duel dan iets met kokosnoten zijn?

Lees ook:
Ons verslag van de zevende aflevering van Expeditie Robinson

Reageren