Verslag van Expeditie Robinson #09: Bloedbad op de eilandraad

36 stemmen op één eilandraad! Door het nieuwe stemsysteem ontstond er een waar slagveld in aflevering 9 van Expeditie Robinson.

Na een keihard kokosnotengevecht met Oscar Aerts kreeg Tim Douwsma vorige week de volle laag in Expeditie Robinson. Oscar en al zijn maatjes uit het voormalige Kamp Noord stemden bij de eilandraad op de Avrotros-hunk. En in het nieuwe spelsysteem mogen de kandidaten hun stemmen naar eigen inzicht verspreiden over alle stemrondes. Zo kon het gebeuren dat Tim maar liefst 15 stemmen kreeg. “Het is wel een Kamp-Noord-tegen-Kamp-Zuid-ding,” analyseert Klaas de boel.

Afvallerseiland

Maar is Tim nu naar huis? Nee hoor! Zonder dat de andere BN’ers het weten mag hij in z’n eentje zien te overleven op Afvallerseiland. “Daar zit ik dan,” zucht Tim. “Helemaal alleen op een eiland.” Na de stomp die hij Oscar gaf, onthulde de zanger een echt ‘mensenmens’ te zijn. Logisch dus dat hij zich nu alleen voelt. “Eigenlijk is het niks voor mij.” Voor de gelegenheid heeft Tim z’n oversized hemdje een keer uitgedaan en loopt hij alleen in z’n afgezakte zwembroek rond. “Ik moet heel eerlijk voor mezelf zijn. Ik weet niet of ik dit lang vol ga houden.”


Naïef

Op Sabitan Laya, waar de rest zit, is de sfeer niet optimaal. “Danny is alleen maar aan het complotten,” zegt Klaas. “Het is echt een rat. Ik heb het helemaal gehad met hem.” En toch probeerden Klaas, Sander, Kim en Amara vorige week nog Danny naar hun kant te trekken. Oscar: “Weet je hoe fucking naïef het was dat ze je geloofden?” Danny: “Ze zetten de boerderijdeur open om de wolf bij de schapen te laten.” Klaas en zijn aanhang zijn woedend. Maar Danny gaat absoluut geen sorry zeggen: “Wat zij Sandra hebben geflikt, moet kunnen. Maar als ik dan zoiets doe, kan het niet.”

Kisten onder water

Danny beseft dat hij gevaar loopt bij de komende eilandraad. “Ik moet immuniteit winnen, anders gaan ze me eruit schoppen.” Helaas voor de rat (die eerder al niet zo’n waterrat bleek te zijn toen hij bijna verzoop in aflevering 6) staat er een nieuwe zwemproef op het menu. Vanaf een platform in zee moeten de kandidaten één voor één naar de bodem duiken en daar een kist pakken. Zonder boven water te komen moeten ze die zo ver mogelijk richting het strand brengen. Als iedereen is geweest, volgt er een tweede ronde. Wie de kist het verst plaatst, wint immuniteit. Wie het minst ver komt, krijgt een zwarte stem.


Zwemdiploma’s

“O my God, ik ben de eerste,” schrikt Amara, die begint vanwege de alfabetische volgorde. Ondanks het vertrouwen van haar medekandidaten (Klaas: “Ze heeft volgens mij zwemdiploma A tot en met F!”) komt de RTL-weervrouw niet zo ver. Anna en zelfs Danny plaatsen hun kist een stuk verder. Kim denkt veel beter te kunnen, maar volgt het voorbeeld van de rest, omdat ze bang is dat ze haar kist in de tweede ronde anders niet meer terugvindt.

Ryanne bakt er niks van

“Als er een kans is dat ik iets ga pakken, is het deze proef,” aldus Klaas, die van tevoren een speciale ademhalingstechniek toepast. “Dan heb je heel veel zuurstof in je bloed en kan je het lang volhouden.” En inderdaad, hij brengt zijn kist ongeveer dubbel zo ver als zijn voorgangers. Danny verbaast zich: “Ik dacht: die Klaas loopt gewoon het strand op joh!” De volgende, Oscar, komt niet in de buurt van Klaas’ kist, en Ryanne is zelfs de minste tot nu toe. “Ik schiet al in de stress als ik met m’n gezicht in de badkuip zit.” Danny: “Ik dacht: erger dan mij kan het niet. Maar ze bakte er helemaal niks van.”

Sander slooft zich uit

Klaas denkt de overwinning al binnen te hebben, maar dan is Sander aan de beurt. “In de gauwigheid ging ik al twee kisten voorbij, maar ik wilde nog even door.” De CampingLife-presentator heeft een lange adem en plaatst zijn kist nét voorbij die van Klaas. “Ongelooflijk blij dat ik hem toch een meter verder zet!” Sharon weet niet te overtuigen, dus na de eerste ronde gaat Sander aan kop.


Tweede ronde

In de tweede ronde moet iedereen eerst onder water naar z’n kist toe zwemmen, om vervolgens te proberen die nog verder te verplaatsen. Ryanne, die achterstaat, mag beginnen, maar legt het bijltje er bij neer. “Ik accepteer die zwarte stem wel.” Ook de rest weet geen deuk in een pakje boter te slaan deze ronde. Sander is als laatste aan de beurt, maar hoeft niet eens meer het water in, omdat niemand hem voorbij is gegaan. Net als in de vorige aflevering wint Sander immuniteit. Danny is pissig: “Die gast wint onder water, op het land, op de maan… Zo kun je hem er nooit uit stemmen.”

Winnaarseiland

Als Sander zijn immuniteitsketting ophaalt bij presentatrice Nicolette Kluijver, heeft zij nog een verrassing. “Blijf meteen maar even naast me staan.” Sander mag drie expeditieleden uitzoeken om samen met hem naar Winnaarseiland te gaan! Zoals gewoonlijk staat daar eten en drinken klaar. “We houden het zuinig: champagne, fruitsap, meloen, koffie en thee. Maar mocht je morgenochtend denken: ik heb zin een een ontbijtje, een lekker vers gebakken brood… Dat kan.” Op het eiland kan namelijk ook brood worden gebakken.


Dat sap! Die koekjes!

Sander kiest (vanzelfsprekend) zijn oud-kampgenoten Klaas, Kim en Amara. Als zij aankomen op Winnaarseiland beginnen ze meteen al het eten te benoemen. “Dat sap! Die koekjes!” Al snel gaat de fles champagne open en brengen de expeditieleden een toast uit, ook op hun vertrokken maatje: “Op ons. En op Tim.”

Tim geeft op

O ja, Tim! Hoe gaat het ondertussen met ons mensenmens, daar op Afvallerseiland? Nou, niet zo goed. Hij voelt zich ontzettend alleen. En een onheilspellende voice-over van Dennis Weening vertelt ons: “Als zelfs het vuur maken niet lukt, zinkt de moed Tim pas echt in de schoenen.” Tim is op: “Het spijt me. Ik heb het geprobeerd, maar het is gewoon klaar. Ik wil naar huis.” En dat doet hij dan ook. We zien hem in een bootje stappen en wegvaren.


Paranoia

Ondertussen zijn Danny, Ryanne, Oscar, Sharon en Anna, die niet mee mochten naar Winnaarseiland, terug op basiskamp Sabitan Laya. De bondgenoten konkelen natuurlijk meteen over de komende eilandraad. “We zouden op Kim of op Sander stemmen,” begint Oscar. “Nou, Sander heeft immuniteit.” Dit is dus het moment om de sterke Kim eruit te gooien, vindt Danny. Maar Ryanne kan daar niet in meegaan. “Ik mag haar heel graag. En ik denk dat ik ook wel wat aan Kim heb.” Ze oppert om op Klaas te stemmen, waardoor Danny achterdochtig wordt. Ryanne: “Je hoeft niet zo paranoia te doen!”

Alarmbellen

De volgende ochtend blijkt er echt ruzie te zijn in het voormalige Kamp Noord. Ryanne: “Ik had een poosje een pact met Danny lopen. Maar gisteravond is dat op losse schroeven komen te staan.” Danny wil absoluut dat Ryanne ook op Kim stemt. “Maar dan komt ze met Klaas aanzetten. Dan gaan bij ons alle alarmbellen rinkelen.” Na een gesprekje in de zee leggen de kemphaantjes het een beetje bij. Ryanne: “Het schiet niet op als we ons nu tegen elkaar gaan keren. Dan loopt alles in de soep.” Maar of ze nou ook op Kim gaat stemmen? Het blijft een raadsel.


All in

Op Winnaarseiland bakken Sander, Klaas, Kim en Amara intussen brood, waar ze zelfs pindakaas op kunnen smeren. Bij het breken van het brood breken ze ook hun hoofd over het nieuwe spelsysteem, waarbij iedereen zelf z’n tien stemmen mag verspreiden over de eilandraden. Klaas: “We willen Danny er keihard uit stemmen.” Kim, die gevaar denkt te lopen, gaat maar liefst zeven stemmen inzetten. De rest vult vijf briefjes in. Klaas: “Dan kom ik maar niet verder, maar ik wil niet nog een dag met Danny in een kamp zitten. We gaan er met gestrekt been in.” Sander: “We gaan all in.”

Jungle-Sharon

Een zenuwslopende eilandraad dus. Eerst arriveert ex-Kamp-Noord bij Dennis en Nicolette. Dennis grapt: “Heeft iemand Sharon gezien?” De zangeres heeft haar nepvlechten uit haar haar gehaald en ziet er met haar ‘suikerspin’ aan krullen opeens heel anders uit. “Ik was het wel een beetje zat. Misschien heeft het er mee te maken dat ik me beter voel. De jungle-Sharon is er niet meer.” Als ex-Kamp-Zuid zich bij hen voegt, blijkt Amara ook humor te hebben. Tegen de onherkenbare Sharon: “Ik zal me even voorstellen.”


Snitch

Maar het is al snel uit met de pret. Tijd voor het stemmen. Als de kandidaten één voor één naar de urn lopen, zien we al dat er ontzettend veel stemmen op Kim en Danny worden ingezet. Alleen Ryanne stemt helemaal niet. Klaas laat zijn stemmen op Danny los van elkaar zien. Bij de eerste fluistert hij in de camera: “Je bent een snitch.” Bij de tweede: “Je bent een rat.” Bij de derde: “Ik wil niet langer met jou op een eiland.” Tjonge jonge, Klaas, laat je niet zo kennen!


35 stemmen

Na de zwarte stem die Ryanne kreeg in de proef, haalt Dennis maar liefst 35 stemmen tevoorschijn uit de urn. Uiteindelijk blijken Sander, Klaas, Kim en Amara genoeg briefjes te hebben ingezet om Danny te dumpen: 22 (tegenover 13 voor Kim). “Een bloedbad,” noemt Nicolette de situatie. Ze wil het oude Kamp Zuid de kans geven al die stemmen te verklaren. “Wil er iemand wat zeggen?” Er volgt een oorverdovende stilte. Au.

Verrassen

Als Danny afscheid heeft genomen van de groep, zegt hij tegen Dennis en Nicolette dat zijn sluwe gedrag niet in z’n karakter zit. “Het is gewoon een spel. Als ze mij in het echte leven zouden kennen, zouden we me een prima jongen vinden.” Maar zoals we door de vorige aflevering al wisten, is dat spel nog niet over voor Danny. Hij krijgt de kans om naar Afvallerseiland te gaan, waar hij steeds tegen de volgende afvallers zal strijden en waardoor hij dus toch de halve finale kan halen. De rat twijfelt geen moment: “Natuurlijk zeg ik ja. Ze hebben heel veel moeite gedaan om me weg te stemmen. Dan ga ik ook veel moeite doen om hen weer te verrassen.”

Lees ook:
Ons verslag van de achtste aflevering van Expeditie Robinson 

Reageren