Verslag van Expeditie Robinson #14: Danny in tranen na duel

Expeditie Robinson nadert z'n ontknoping. Na elf dagen afzien op Afvallerseiland moet Danny Ghosen nog één keer duelleren voor een plekje in de halve finale.

“En toen waren we nog maar met z’n drieën,” zucht Oscar. Hij is samen met Klaas en Amara overgebleven in Expeditie Robinson, nadat zijn maatje Anna vorige week de proef verloor, twee zwarte stemmen kreeg en niet meer te redden was op de eilandraad. Hoe het spel nu verder verloopt, weten Oscar, Klaas en Amara niet. “We zitten continu in onzekerheid,” legt Oscar uit. “Het einde is in zicht, maar we weten totaal niet waar we aan toe zijn.”

Eenzaamheid

Wat de drie expeditieleden ook nog steeds niet door hebben, is dat sinds de samensmelting alle afvallers na de eilandraad het aanbod kregen om naar Afvallerseiland te gaan. Wie daarop inging, mocht strijden tegen de vorige afvaller. Na elk duel bleef er één iemand over, die alleen moest overleven tot aan de halve finale. Inmiddels zit Danny al elf dagen op het eiland: hij versloeg zowel Sander als Kim. Maar nu heeft hij het zwaar. “Eenzaamheid is een probleem. Ik praat de hele tijd in mezelf en zing liedjes om ergens anders op te focussen.”

Holy shit

“Nee! Shit!” roept Danny als hij Anna aan ziet komen varen. Hij had gehoopt te duelleren tegen Klaas of Amara, zodat hij nog tegenover Oscar en Anna kon staan in de finale. “Holy shit! O my God!” gilt Anna als ze ontdekt dat het Danny is tegen wie ze moet strijden. “Hoe fucking goed man! Ben jij nog hier? Dat kon ook gewoon niet anders!” “Ik ben niet weg te krijgen,” zegt Danny, die zijn bondgenootje stevig omhelst. “Ik zit gewoon in een of andere trip man!” vindt Anna. “Het is zo crazy!”


Rekening vereffenen

Tijd voor het duel. Ook al is hij al geoefend, Danny denkt dat het nog best wel eens lastig kan worden. “Ik vind Anna niet een sterkere tegenstander dan Kim of Sander, maar bij die twee was ik extra scherp,” verwijst hij naar degenen die hem uit het spel knikkerden. “Ik had nog een rekening openstaan die ik wilde vereffenen.” Ook tegen Anna moet hij weer op de evenwichtsbalk gaan staan en met een touw een ring van een spiraal af slingeren. Wie van de balk valt, verliest. Wie de ring loskrijgt en aan een haakje hangt, wint.

HO-LY SHIT

Danny en Anna zijn beide goed in evenwicht. Ook na het reclameblok staan ze nog keurig op de balk. Als de zandloper eenmaal leeg is, mogen ze de ring los gaan slingeren. Hier kon Danny altijd shinen, maar nu is het Anna die hier als een speer gaat. Ze heeft de ring veel eerder los en hangt hem aan het haakje. “HO-LY SHIT”, roept ze, als ze beseft dat ze Danny naar huis heeft gestuurd. “Ik sta helemaal te shaken gewoon.” Ze zegt sorry tegen Danny, maar hij lijkt in een soort trance en probeert – ook al heeft het geen zin meer – z’n touw nog los te slingeren. Tevergeefs. Het touw blijft zitten en Danny moet gaan.


Off day

“Dat was het dan,” zegt Danny. “29 dagen heeft m’n Expeditie geduurd. Ik heb alle kansen gegrepen. Alleen vandaag had ik een off day.” Hij huilt. Anna troost hem, zoals alleen zij dat lijkt te kunnen in deze expeditie. “Je hebt het zo fucking goed gedaan Dan!” Ze nemen afscheid van elkaar. Als Danny vertrekt, krijgen we een flashback voorgeschoteld. Op de beelden van het begin ziet de EO-reporter er nog heel anders uit: geen baard, een iets voller hoofd… En is nou ook die blik in z’n ogen veranderd? Wát een doorzetter is hij gebleken. Anna zwaait Danny uit. Ze maakt radslagen op het strand.

Misselijk

“Iedereen zit er een beetje doorheen,” beschrijft Oscar de situatie intussen op Sabitan Laya. Nou, inderdaad, vooral Klaas voelt zich al dagen ‘ziek, zwak en misselijk’. Amara ruikt haar kansen: “De mannen zitten een beetje in een down. Ik krijg zo langzamerhand wel zin om dit te winnen.” Opvallend genoeg heeft de would-be-winnares absoluut geen zin in de proef. En het zijn juist die proeven waarmee je Expeditie Robinson kunt winnen…


Bamboeballen

Deze week draait de proef om ballen en water. Met een hengel moeten Oscar, Klaas en Amara vanaf een platform bamboeballen proberen op te vissen. Die ballen moeten ze in een basket gooien. Wie als eerste drie ballen raak gooit, wint de proef. Maar ondertussen hebben de kandidaten ook ieder een bak met water, die langzaam leegloopt. Met de hengel kunnen ze naast de ballen ook bekers water binnenhalen om hun bakken bij te vullen. Noodzakelijk, want wiens bak water leeg is, verliest het spel meteen.

Directe finaleplaats

De nummers 1 en 2 van de proef mogen naar Winnaarseiland en strijden vervolgens in een duel om een directe finaleplaats. De nummer 3 krijgt die kans niet en moet sowieso aantreden in de halve finale. “Het is een proef die je niet moet verliezen,” vat Amara het samen. Dus, tja, ze gaat er toch maar voor. Na het startschot is Oscar als eerste bij z’n hengel. Hij wil een bal pakken, maar slaat een beker water aan de haak. “Die haal ik toch maar binnen,” zegt hij. Hij vult zijn bak bij en racet terug.


Geoefende visser

Ondertussen gaan Klaas en Amara vooral voor de ballen. Geoefende visser Klaas heeft er al vrij snel twee binnengehengeld, maar werpt beide naast de basket. De derde poging is wél raak en ook Amara gooit even later een bal goed. Al die tijd blijft Oscar steeds maar water pakken. “Terwijl ik met die beker naar beneden ga, denk ik: het is helemaal niet zo’n slecht idee om alleen maar op dat water te gaan.” Oscars tactiek: gewoon geen ballen proberen, maar wachten totdat de bak van Klaas of Amara leeg is. Dramatisch zoomt de camera in op de bakken van Klaas en Amara, die nog maar een bodempje water bevatten.

Druppels

“Ik zie Oscar alleen maar water pakken,” aldus Klaas. “En ik denk: wat een slimme tactiek! Want wie weet gooi ik alleen maar mis.” Hij besluit ook water te gaan tanken. Amara sluit zich daarbij aan. Toch hengelen beide even later weer een bal binnen, die ze vervolgens allebei mis gooien. Amara: “En dan begin ik hem toch te knijpen, want m’n water is bijna op.” Presentator Dennis Weening roept: “Het waterpeil van Amara en Klaas blijft dalen. Zodra het straaltje begint te druppelen, ben je af.” Amara heeft snel een beker water te pakken, maar… Ze is te laat. Haar bak is leeg. “Dat betekent dat Oscar en Klaas gaan duelleren!”


Ellendig

Amara stort helemaal in. “Ik wil naar huis,” jammert ze als de mannen naar Winnaarseiland zijn vertrokken. Dennis gaat er niet op in. Hij onthult dat de afvallers naar een geheim eiland mochten en dat er nu nog één iemand over is, bij wie Amara nu terechtkomt. “Ik sta daar zo ellendig te wezen,” aldus de weervrouw. “De helft gaat langs me heen.” Even lijkt ze serieus het bijltje erbij neer te gooien, maar Dennis geeft haar een stevige peptalk. “Je kan toch niet net voor de halve finale opgeven?”

Klaar mee

En dus vaart Amara naar Afvallerseiland, waar Anna erop rekende dat ze nog wel even alleen zou zijn. “Dan zit ik net te badderen, te genieten van het mooie uitzicht… En dan komt er een ander mooi uitzicht: Amara!” Anna begroet haar enthousiast, maar het eerste wat Amara zegt, is: “Ik ben er zo klaar mee.” Eh, OK. Van Dennis kreeg ze nog wel een brief mee voor Anna. Daarin staat: “Gefeliciteerd, je hebt de halve finale gehaald. Amara is een van je twee tegenstanders.” De andere BN’er in de halve finale is Klaas of Oscar: degene die het duel verliest en dus niet meteen in de finale zit.

Hekel aan wedstrijden

“Ik zit in een neerwaartse spiraal,” klaagt Amara. Anna probeert: “Je zit in de halve finale!” Amara: “Maar ik heb gewoon geen zin meer!” De dames voeren diepe gesprekken over de reden dat Amara er zo doorheen zit: ze zegt zich te hebben verkeken op de stress van de wedstrijdspanning. “Ik heb gewoon een hekel aan wedstrijden,” aldus de RTL-weervrouw, die nu al 28 dagen op de Filipijnen wedstrijdjes aan het spelen is. “Doorpakken, nog een paar dagen en dan ben ik er vanaf.”


Doorzetter

Anna vertelt dat ze tot nu toe ‘gewoon een beetje op de flow’ is meegegaan. “En dat is heel goed bevallen. Misschien lijkt het alsof ik alleen maar zit te dromen, alsof ik naïef ben, maar ondertussen… Als ik moet bikkelen, dan bikkel ik. Ik ben een doorzetter.” Ze zit met haar gedachten stiekem al verder dan de halve finale. “Als ik nog iets verder doordenk, als ik in de finale sta en ik zou winnen…” Even wordt het haar te veel. “Dat zou me heel veel kracht geven om door te gaan, te weten dat je zo sterk bent.” Wat is het haar gegund! 

IJs

Ondertussen krijgen Klaas en Oscar op Winnaarseiland een chocolade-fondue en een karretje met ijs. Bij aankomst storten ze zich meteen op de ijscokar. Klaas: “Bij het vierde ijsje denk ik eigenlijk al: dit moet je niet doen. Maar Oscar gaat ook voor een vijfde en dan wil ik niet achterblijven.” Al etend bespreken ze hoe sneu het is voor Amara. “Dat ze nu ook alleen op dat eiland zit,” zegt Oscar. “Ik denk dat ze het niet eens trekt,” aldus Klaas. De mannen weten natuurlijk niet dat Amara naar Anna is. Daarom vinden ze het ook heel gek dat ze in de verte niemand zien op Sabitan Laya.


Domme mannen

Klaas en Oscar blikken wat terug op de expeditie. Hoe ze eerst een ‘domme-mannen-clubje’ vormden met Wietze, Tim en Sander. Hoe Klaas toen op het aanbod inging om zich af te zonderen op een apart eiland. Hoe het clubje toen uit elkaar viel. Hoe Oscar terechtkwam in Kamp Noord en Klaas in Kamp Zuid. En hoe ze nu toch weer samen zitten. De mannen bakken pannenkoekjes. “Het was vandaag eigenlijk een heel relaxte dag,” zegt Klaas. Amara is nog steeds niet te zien aan de overkant. Op de melodie van de zomerhit Dragostea din tei zingen de mannen “Amara hier, Amara daar”. Klaas hoopt dat ze heeft opgegeven. Keihard.

Muntjes

Maar nee, Amara is doorgegaan. En dus moeten Klaas en Oscar duelleren. Wie gaat direct door naar de finale en wie moet nog tegen Amara en Anna strijden in de halve finale? De bloedstollend spannende, ze-nuw-slo-pen-de, alles bepalende proef is… muntjes stapelen! Op een staf! Wiens muntjestoren omvalt, verliest. De ander is automatisch de winnaar. Steeds als presentatrice Nicolette Kluijver aftelt, leggen Klaas en Oscar een houten muntje op hun staf. Beide houden hun staf heel stil.


Denk aan die finale

Meer dan twintig muntjes stapelen ze en al die tijd blijven de torens staan. Die van Oscar lijkt wel iets schever dan die van Klaas. Maar dan wankelt Klaas een beetje. Oscar ook. Nicolette zegt precies waar de kandidaten géén behoefte aan hebben nu: “Denk aan die finale.” En dan… valt de toren van Klaas. “Yes! O my God!” Oscar is de eerste finalist van Expeditie Robinson 2015.

Lees ook:
Ons verslag van aflevering 13 van Expeditie Robinson

Reageren