Verslag van Expeditie Robinson #15: Klaas mist finale door megablunder

Oscar Aerts, Anna Speller en Amara Onwuka zijn de finalisten van Expeditie Robinson 2015. In de halve finale ging Klaas van der Eerden keihard de mist in.

“Eigenlijk heb ik er niet zo’n zin meer in,” zucht Klaas. Na 31 dagen in Expeditie Robinson is hij nog steeds niet zeker van een plekje in de finale. Vorige week zagen we namelijk dat Oscar het duel tegen de cabaretier won en daarmee de eerste finalist werd. En dus moet Klaas aantreden in de halve finale. Samen met Amara en Anna strijdt hij om de overige twee plekjes in de eindstrijd.

Stuk

Terwijl Oscar en Klaas een heftig duel uitvochten (lees: muntjes op elkaar stapelen), zaten Amara en Anna te chillen op Afvallerseiland. “We hebben echt een heel relaxed dagje gehad,” zegt Anna, van wie de mannen nog steeds niet weten dat ze nog in de race is. De dames analyseren: wat zou er gebeurd zijn bij de strijd tussen de heren? “Als Klaas verloren heeft, dan zit ‘ie stuk,” denkt Amara. Dat zou gunstig zijn in de halve finale. “Dan hebben we een tegenstander waar we beter van kunnen winnen.”

Maf

De dames krijgen hun zin: ze moeten inderdaad tegen Klaas. De proef vindt plaats in een moeras, waar de cabaretier als eerste aankomt. Van presentator Dennis Weening krijgt hij te horen dat er al die tijd een geheim eiland was waar de afvallers naar toegingen. Klaas vindt het heel ‘maf’, maar heeft niet veel tijd om erover na te denken, want daar zijn z’n tegenstanders al. Als naast Amara ook Anna tevoorschijn komt, roept Klaas ietwat gematigd: “Dag Anna! Wat goed van je!” Misschien had hij liever Sander of Kim teruggezien als beste afvaller. Maar hij is al lang blij dat nu niet Danny weer opduikt.


De halve finale

In het moeras moeten Klaas, Amara en Anna op zoek naar dolken. Er zijn er drie. De twee kandidaten die als eerste een dolk bij Dennis brengen, gaan door naar de finale. Klinkt als een simpele proef. Maar hoe zijn die dolken te vinden? Vlakbij elke dolk ligt een koker, die de BN’ers eerst moeten spotten. De eerste koker ligt bij een boom met enorme wortels, de tweede bij een ‘jackfruit’ en de derde bij een klein eilandje met een palmboom. De kandidaten krijgen een plattegrondje, een kompas en de richtingen waar ze de kokers moeten zoeken.

Windrichtingen

Op elke koker staat een kleur en een getal, bijvoorbeeld geel en 25. Wie de kleur van een koker weet, moet eerst even terug naar Dennis om op een tafel met de kleurcodes te kijken welke windrichting bij die kleur hoort. In dit voorbeeld: geel betekent west. Dan moet je weer terug naar de plek van de koker en in dit geval 25 stappen naar het westen zetten. Daar ligt dan eindelijk de dolk. Breng die dolk naar Dennis en klaar is Kees. (O nee, Kees viel als eerste af.) “Dit is absoluut niet mijn proef,” denkt Anna. Voor weervrouw Amara ligt dat heel anders: “Ik ben meteoroloog. Windrichtingen hoef je mij niet uit te leggen.”


Mieren

De halve finale gaat van start. Anna en Klaas gaan allebei meteen het water in, op zoek naar de koker bij het eilandje met de palmboom. “Ga je me volgen?” sneert Klaas naar Anna. “Daar heb ik geen zin in.” Anna: “Ik zit gewoon in hetzelfde spel, dude. Ik ga gewoon naar die palmboom toe. Laat me met rust.” Ondertussen zoekt Amara de koker bij de oude boom met de megawortels. Iedereen faalt een beetje. En Amara wordt ook nog eens ‘helemaal kapot gestoken door de mieren’. Arme meteoroloog!

Amara

“Ik raak Klaas op een gegeven moment kwijt,” vertelt Anna, nadat Klaas de palmboom heeft opgegeven en voor de jackfruit gaat. Opeens vindt Amara wél de koker bij de palmboom op het eilandje: ze onthoudt de kleurencombi donkerblauw/lichtblauw met cijfer 21, en snelt terug naar Dennis. Daar krijgt ze te zien dat donkerblauw/lichtblauw staat voor noord/noordwest. Als Amara terug is bij het eilandje, neemt ze 21 stappen in die richting. “En in één keer zie ik iets glimmen. Yes!” De weervrouw brengt de dolk bij Dennis en is naast Oscar de tweede finalist!


Weg kwijt

Als Klaas en Anna in de verte de vreugdekreet van Amara horen, raken ze nog meer in de stress. “Eigenlijk denk ik: ik gooi de handdoek in de ring,” zegt Anna, die niet eens meer weet of ze de boom of de jackfruit aan het zoeken was. “Het is echt zó geen spel voor mij dit. Ik raak al de weg kwijt in m’n eigen straat.” “Laat maar zitten,” denkt ook Klaas. “Want ik ben nog niet eens ergens in de búúrt geweest.”

Smile

Maar plotseling vindt Klaas bij de jackfruit een koker: geel, 25. Hij rent naar Dennis en komt onderweg Anna tegen. “Klaas heeft zo’n smile op z’n gezicht dat ik denk: neeeee!” Op de tafel met de kleurcodes ziet Klaas dat geel staat voor west. Hij snelt terug naar de koker bij de jackfruit en begint 25 stappen te tellen naar het… zuiden?! In alle haast heeft Klaas compleet de verkeerde windrichting in zijn hoofd geprent. En dan kun je lang naar die dolk zoeken.


Jackfruit

Bij de oude boom met de enorme wortels vindt Anna intussen eindelijk de laatste koker. “Thank God, echt Jesus Lord.” De kleur is oranje en het cijfer is 8. Nadat ze nog even met haar schoen in de modder is blijven steken, komt ze bij Dennis, waar Amara al aan het relaxen is. “Wat goed, Amara!” zegt de altijd schattige Anna. “Ik kom er ook aan, oké?” Oranje blijkt bij zuidoost te horen en Anna snelt terug naar haar koker. Klaas heeft nog steeds zijn dolk niet gevonden ten zuiden van de jackfruit.

Dolk

Anna staat te ‘kutten met het kompas’ en Klaas twijfelt of zijn passen te groot zijn. “Zuid, 25 stappen. Jezus Christus, hoe kan dat nou?” Omdat geel west betekende, Klaas! Anna zet acht stappen in de goede richting en vindt daar eindelijk haar dolk. Als een malle rent ze naar Dennis. Anna is de derde en laatste finalist! “Dat is zo’n geluksmoment. Maar ik was ook flabbergasted. Omdat ik bijna had willen opgeven.” Klaas moet door zijn megablunder één dag voor de finale naar huis…


Verstoppen

Na het afscheid van Klaas varen Amara en Anna terug naar Oscar, die denkt dat Klaas óf Amara zich nu bij hem voegt en dat de finale een tweestrijd is. “Ik kan niet wachten om tegen Oscar te zeggen: hoi, ik ben er nog steeds!” glundert Anna. "Want zo voelt het: ik ben er nog steeds.” De dames verstoppen zich op de bodem van het bootje en Oscar ziet dus eerst helemaal niemand. Dan springt Amara naar boven. “Je hebt Klaas gewoon verslagen?!” roept Oscar. Maar helemaal verbaasd is hij als zijn maatje Anna tevoorschijn komt.

Bobbels

“What the fuck,” zegt Oscar als hij eenmaal weet dat alle afvallers de kans kregen om te duelleren op Afvallerseiland. “Dat er nog een hele wereld naast mijn eiland bestond! Dat had ik echt nooit zien aankomen! Ik had gewoon verwacht dat we met z’n tweeën de finale zouden spelen. En nu zijn we met z’n drieën.” De ex-GTST-hunk noemt zichzelf de ‘last man standing’. Amara, die een trui aan heeft waar GOOD VIBES op staat, vat Expeditie Robinson samen zoals het leven: “Het is zo’n rare, lange reis geweest met bobbels, kuilen, omwegen, ups en downs…”


De finale

Na een afscheid van Sabitan Laya (Anna: “Het was me een waar genoegen, eiland!”) begint de finale. Of zoals Dennis die noemt: ‘de langste en zwaarste proef van de expeditie’. Presentatrice Nicolette Kluijver voert de spanning op: “Dit is het moment waar jullie 32 dagen op hebben gewacht.” Zoals altijd bestaat de finaleproef eigenlijk uit allerlei losse onderdeeltjes. Dennis: “Een slopend parcours vol hindernissen. Op het land, in de rivier en zelfs in een grot.”

Kokosnoten

Eerst moeten Oscar, Amara en Anna kokosnoten kapot hakken. Het sap dat daaruit komt, gieten ze in een bekertje. Als dat vol is, zakt het naar beneden en komt er een sleutel omhoog. “Ik ga volle bak erin,” zegt Oscar. “Zodat ik meteen een voorsprong heb.” Maar Anna gaat nog harder. Oscar: “Eerst ga ik mee met Anna’s tempo, maar daarna denk ik: je maakt jezelf helemaal kapot. We moeten hierna nog zeven andere onderdelen. Dus ik neem even gas terug.” Zo wordt Anna de eerste die de sleutel bemachtigt. “Dat voelt goed!”


Hengel

Met die sleutel kunnen de kandidaten een kistje openmaken. Daarin zit een tasje met touwtjes, waarmee ze naar een platform moeten zwemmen. Daar liggen bamboestokken die samen met de touwtjes een hengel moeten worden. Anna begint als eerste een hengel te maken. Oscar was als tweede klaar met de kokosnoten en volgt snel. Als laatste komt Amara op het platform. Met de hengel moeten de expeditieleden een nieuwe sleutel opvissen om een poort te openen.

Drie keer niks

Anna is als eerste met de hengel bij het hek. “Het ziet er niet echt uit als een hengel, dat geef ik toe. Maar het gaat erom dat ik die sleutel pak.” Helaas valt die sleutel in het water. Intussen heeft Amara Oscar ingehaald. Ze is als tweede bij het hek, maar net als Anna met een slechte hengel. “Het is echt drie keer niks.” Oscar komt als laatste aan maar weet met zijn stevige constructie in één keer de sleutel binnen te hengelen.


Vuur

Oscar gaat door de poort en komt bij het derde onderdeel: vuur maken. “Het moment van de waarheid. Ik ben al een keer afgegaan op vuur, dus ik vind het heel spannend. Op hoop van zegen.” Voor de gelegenheid trekt hij zijn shirt uit. Even later komt Anna aan bij dit onderdeel. “Ik hoop dat Oscar gewoon nog steeds geen vuur kan maken.” Maar net als ook Amara arriveert, heeft Oscar vlam in de pan.

Vegetariër

Met een fakkel zwemt Oscar naar de grot. Daar krijgen de finalisten vijf vragen met elk een kleur. Op iedere vraag is het antwoord een van de kandidaten die eerder is afgevallen. Bijvoorbeeld: bij de oranje vraag ‘Wie was vegetariër?’ hoort het antwoord Teske. In de grot hangt ergens een bordje met Teske en het getal 155. De kandidaten moeten dan op een stellage ‘155’ invullen op het oranje bordje. Uiteindelijk vormen de getallen een som. Als ze het antwoord daarop weten, mogen ze verder.


Bach

Anna heeft als tweede vuur en begint net als Oscar met de vragen in de grot. Ze lijkt meer antwoorden te weten dan Oscar. Die maakt meteen gebruik van de mogelijkheid om antwoorden ‘af te kopen’. In ruil voor wat extra tijd (een schroef losdraaien) kunnen de kandidaten de antwoorden op de vragen te zien krijgen. Zo ziet Oscar dat het Kees was die graag Bach luistert, dat Tim een brief voorlas op de tweede dag en dat Wietze uit een gezin van 7 komt.

‘Domme lul’

Als Amara ook vuur heeft gemaakt, begaat ze een grote fout in de grot door ervan uit te gaan dat Jaap uit een gezin van 7 komt. “Vroeger hadden ze grotere gezinnen.” Dan vult ze dus een verkeerd getal in in de som. Maar ook Oscar gaat de mist in. Hij prent zijn ‘afgekochte’ antwoorden in zijn hoofd en zwemt naar het platform waar hij de som moet maken. Eenmaal daar aangekomen beseft hij dat hij nog in de grot had moeten kijken welke getallen bij die namen horen. Nu moet hij helemaal terugzwemmen. “Domme, domme lul dat je bent.”


En dan: BOEM. Bruut komt er een einde aan deze aflevering. De finale is in tweeën geknipt en volgende week zien we pas hoe het verdergaat.

 

Wie wordt Robinson 2015: Oscar, Anna of toch Amara? In de rest van de megaproef moeten ze nog een trap bouwen en als klap op de vuurpijl (guess what?) blokjes opstapelen!

En Klaas? Die zit lekker thuis:


Lees ook:
Ons verslag van aflevering 14 van Expeditie Robinson

Reageren