Verslag van Expeditie Robinson #16: Hoe Amara de finale nipt won

17 December 2015 23:30 | amusement | Door Televizier

Amara Onwuka is de winnaar van Expeditie Robinson. Maar wat was het nog spannend in die laatste proef! (En wat moesten we lang wachten op de ontknoping!)

De finale van Expeditie Robinson is altijd maar een vreemde gewaarwording. Opeens zien we al die BN'ers met hun chicste kleding aan. Opeens zitten presentatoren Dennis en Nicolette aan een soort talkshowtafel. En opeens bestaat de aflevering voor anderhalf uur uit terugblikken en tien minuutjes proef.

Wc

Eerst komen finalisten Anna, Amara en Oscar aan tafel. Nicolette probeert een beetje te stoken als Amara wil uitleggen waarom ze eerder in het spel op Anna heeft gestemd. “Moet er nog wat uitgevochten worden?” “Doen we zometeen wel op de wc,” lacht Amara. Inmiddels snapt de RTL-weervrouw niet meer waarom ze ooit voor Anna ging bij de eilandraad. De finalisten laten nog niets los over de afloop van de eindstrijd.

Rendier

Vervolgens mag Ronnie Flex aanschuiven en vertelt Dennis hoe de rapper - toen hij eenmaal uit het spel was gestemd - in een internetcafé ontdekte dat zijn nummer Drank & Drugs in Nederland opeens zo'n enorme hit was. Goed nieuws voor Ronnie, die het nogal moeilijk had in de expeditie. “Hij heeft altijd iemand nodig in een groep die hem meesleurt,” vertelt zijn moeder in een aandoenlijk filmpje in Ronnies ouderlijk huis. We krijgen ook de lievelingsknuffel van de rapper te zien: een rendier. “Toen ik 14 was, chillde ik er nog steeds mee.” Geen probleem hoor Ronnie.


Regeren

Na al deze onthullingen is het de beurt aan Wietze en Kees. Volgens Dennis “de sterspelers, die door hun vertrek het spel op scherp hebben gezet”. Maar de sterspelers mogen niet aan tafel komen: ze mogen hun verhaal even doen vanaf twee krukjes. Wietze blijkt nog regelmatig te worden aangesproken op zijn ietwat hooghartige optreden. “Dan roepen ze: ga je lekker regeren?” Kees, die als eerste naar huis moest, weet niet wat er misging. “Het was plezierig en we hadden het fijn. Voor ik het door had, was het voorbij.”

Sociale aspect

Ook voor Teske was de expeditie opeens heel snel voorbij. Samen met Sandra, Marian, Jaap en haar neuspiercing mag ze aanschuiven bij Dennis en Nicolette. “Ik dacht dat ik makkelijker contact zou maken, maar dan blijken het opeens allemaal heel gezellige mensen.” De conclusie van dit groepje: het sociale aspect is het zwaarst. Marian, die als eerste ervoor koos om zich af te zonderen op het aparte eiland: “Toen ik eenmaal op Tayak was, vond ik het sociale niet meer zo zwaar.”


Lekker voor ze!

Wat volgt, is een filmpje dat werd geschoten bij Ryanne thuis, waar 'Kamp Noord' bij elkaar komt. Oscar, Danny, Anna, Sharon en Ryanne blijken 'vrienden voor het leven' te zijn geworden. Ze eten samen pannenkoeken en kijken Expeditie Robinson. Iedereen zit uiterst fanatiek voor de buis en er zijn felle discussies. Bij een nederlaag voor Kamp Zuid is er maanden later nog altijd grote voldoening. Sharon: “Ik denk nog steeds: lekker voor ze! Lekker voor ze!”

Zwanger

Ryanne en Danny mogen aan tafel vertellen wat het geheim was van Kamp Noord. (Waarom mag Sharon er niet bij?) “Strijdlustigheid, standvastigheid,” begint Ryanne resoluut. “Liberté, fraternité, egalité!” Ryanne en Danny steken de loftrompet over elkaar af. Dennis: “Toch was er een moment dat jullie elkaar niet meer vertrouwden.” Ryanne: “Ja, dat was toen ik zwanger werd.” Lol alom. Of er veel veranderd is voor Ryanne sinds de expeditie? “Nee. Nou, ik krijg nu fucking veel klusjes, ik kan heel veel geld verdienen.” Tot slot laat ze de cassavewortel zien die ze op haar been heeft laten tatoeëren. Wow.


Sandra-gate

Danny mag nog even aan tafel blijven zitten terwijl zijn grote rivalen Kim, Sander en Tim aanschuiven. Mede door die drie kandidaten kreeg Danny maar liefst 22 stemmen op de eilandraad. Hij had al door dat er iets stond te gebeuren toen hij zelf zijn stem in de urn wilde stoppen: het briefje paste er bijna niet meer bij. Tim wordt nog even ondervraagd over 'Sandra-gate'. Zonder blikken of blozen kickte hij met zijn bondgenoten Sandra van Nieuwland uit het spel. Dennis: “Heb je het al goed gemaakt met Sandra?” We zien Sandra nee schudden, maar wel met een knipoog.

Record

We wachten nog steeds op de ontknoping, maar naast alle terugblikjes hebben Dennis en Nicolette nog iets geregeld om de spanning op te bouwen: live muziek. Buurman zingt het nummer 'Andere kant'. Vervolgens mag Klaas nog even aan tafel vertellen dat vissen voor hem een 'escape' was en vertelt Dennis nogmaals dat hij een recordaantal vissen heeft gevangen tijdens de Expeditie. (Even serieus: hoe kun je dat meten?)


Ontknoping

En dan komt het moment waarvoor we alle gesprekken en reclameblokken hebben uitgezeten: de ontknoping van de finale. Vorige week zagen we in het eerste deel dat Oscar een voorsprong had na het vuur maken, maar dat Anna en Amara hem op de hielen zaten. Nu volgen er nog wat onderdelen. De kandidaten moeten een som oplossen met getallen die ze kunnen vinden in een grot. De getallen staan op bordjes bij de antwoorden op vijf quizvragen. Oscar weet de antwoorden op de vragen en zwemt naar het platform waar hij de som moet maken. Pas daar komt hij erachter dat hij niet weet welke getallen bij de antwoorden horen.

Rekenen

“Je verpest je hele spel,” spreekt Oscar zichzelf toe. Toch heeft hij uiteindelijk als eerste het antwoord op de som: 2015. “Ik denk: ja tuurlijk, zo obvious.” Hij vult het als cijfercode in op het slot en kan zo zijn kist openmaken. Met een tas met blokjes zwemt hij naar het laatste plateau. Even later volgt Amara en tot slot ook Anna (“Ik zei vroeger altijd: rekenen, dat heb je toch helemaal niet nodig?”).

Schuine vlakken

Bij het laatste plateau moeten de kandidaten eerst een ladder maken met bamboestokken. Amara: “Oscar heeft een kleine voorsprong, maar de strijd is zeker nog niet gestreden.” Toch is Oscar ook op dit onderdeel het snelst klaar. Hij mag naar boven klimmen en daar begint het eindspel: hij moet van vijftien houten blokjes een torentje maken. “Dat bouwen lijkt best wel makkelijk, maar er zitten rare schuine vlakken in de blokjes.” Als de toren omvalt, vallen er blokjes naar beneden in het water en moet Oscar de ladder af om die op te halen.


Robinson-R

Intussen hebben Amara en Anna hun ladder zo goed als tegelijk af. Oscar krijgt het er warm van: “Ik dacht dat ik fluitend ging winnen, maar nu zijn we gewoon met z'n drieën daar.” Wéér laat de ex-GTST-hunk een blokje naar beneden vallen. “In één keer is het spel weer helemaal gelijkgetrokken,” aldus Amara. Net als Anna doet ze haar razende best om Oscar in te halen. En ja... de weervrouw slaagt daarin: ze maakt als eerste een toren van vijftien blokjes en steekt de Robinson-R in vuur en vlam.

Feest

Amara heeft Expeditie Robinson 2015 gewonnen! We keren meteen terug naar de studio waar het feest losbarst. “Het was te gek,” is Amara's eerste reactie. “Ik heb zo genoten.” Zo lang als het deel vóór de ontknoping duurde, zo kort duurt het deel erna. De uitzending is meteen afgelopen. BOEM. Zwart gat op de donderdag. Tot volgend jaar, Expeditie Robinson! (Kan Ryanne nog een keer meedoen?)

Lees ook:
Amara Onwuka wint Expeditie Robinson 2015

Meer over