Victor Mids over het nieuwe seizoen van Mindf*ck

30 maart 2017 11:18 | amusement | Door Televizier

© William Rutten

Victor Mids blijft iedereen verbazen met zijn illusies. Maar dat zijn programma Mindf*ck is gepromoveerd naar NPO 1, is geen wonder!

Door: Vanessa Vunderink

'Een grote eer', vindt Victor Mids de verhuizing van Mindf*ck naar NPO 1. Primetime op zaterdag nog wel. “Dat is toch de Champions League van de Nederlandse tv!” Goed nieuws voor de fans: het programma duurt nu dik een kwartier langer. “Daarom hebben we er twee ­elementen aan toegevoegd. Zo doen we elke week experimenten met een testpanel en geven we een kijkje achter de schermen. Door optische illusies vanuit een andere hoek te filmen, laten we zien hoe ze werken.”

Mindf*ck-app

Ook de kijkers kunnen weer meedoen in dit nieuwe seizoen. “Om mensen thuis nog meer te laten genieten van de illusies, hebben we nog meer interactieve experimenten. Zo laten we de kijkers ontdekken dat je je brein wel degelijk kunt beïnvloeden. Omdat mensen het leuk vinden dat zelf te ervaren, hebben we nu ook de Mindf*ck-app. Daarmee kun je nog meer illusies bij jezelf en anderen uitproberen.” Ook doen er weer bekende Nederlanders mee; onder anderen Wendy van Dijk, Armin van Buuren en Mark Rutte laten zich door Victor verrassen.

BN'ers

Victor maakt Mindf*ck met zijn vaste compagnon en regisseur Oscar Verpoort. De twee kennen elkaar sinds de middelbare school en zijn goede vrienden. Oscar: “Samen bedenken en ontwikkelen we de trucs. Dat begint met een brainstorm. Soms verzinnen we iets vanuit de persoon. De experimenten met de BN’ers zijn speciaal voor hen bedacht. Zo hebben we dit seizoen dj Armin van Buuren in een geluidsarme ruimte gezet. Of we bedenken iets vanuit een setting; wat voor truc kunnen we op die locatie verzinnen? Ook verhalen van mensen zijn een inspiratiebron.”

Wetenschap

De wetenschappelijke experimenten komen meestal uit de hoed van Victor. Als afgestudeerd basisarts gebruikt hij zijn kennis over de zintuigen en hersenen voor zijn illusies. “Bij het bedenken van trucs laat ik me vooral inspireren door de wetenschap. Ik heb een enorme database aan wetenschappelijke nieuwsbladen en geneeskundereviews. Ook lees ik veel populairwetenschappelijke boeken.” Dit seizoen laat hij bijvoorbeeld zien hoe je aan de hand van iemands oogbewegingen en manier van knipperen een pokerface kunt detecteren. “Dat idee is ontstaan nadat ik een ­artikel over oogbewegingen en knipperen las.”

Armin van Buuren

De bodem van de ideeënput is nog lang niet bereikt. Oscar: “We hebben een ideeënboek dat steeds wordt aangevuld. Natuurlijk ontstaan trucs niet altijd in één keer; soms zitten we dagen of maanden te broeden op hoe we iets gaan uitvoeren. Je wilt ook voldoende variatie hebben. Maar juist dat proces is zo leuk.” Victor: “Dat idee om met Armin van Buuren ‘iets’ te gaan doen in een geluidsarme ruimte zat al vrij lang in onze gedachten. Gaandeweg komt er altijd een moment – tijdens een autorit of onder de douche – waarop het gouden ei valt.”

Bijzondere ervaring

Vervolgens gaat Victor met de trucs aan de slag. “Thuis oefen ik mijn vingervlugheid. Op kantoor testen we de interactieve experimenten en oefenen we trucs op technisch niveau. Tijdens mijn optredens door het land, meestal zakelijke evenementen, probeer ik ze uit bij een publiek. Zo ontdek ik hoe erop wordt gereageerd.” Want de reactie, daar gaat het om, benadrukt Victor: “Technisch lukken de illusies altijd. Voor mij is veel belangrijker: bereikt een illusie de impact die ik ermee had willen bereiken? Op het moment dat mensen niet reageren zoals ik had gehoopt, denk ik: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik ze wel een bijzondere ervaring bezorg? Dan moet ik de truc beter doen of mensen meer meenemen in m’n verhaal. Voor mij is een illusie geslaagd als ik een emotie teweegbreng.”

Straatexperimenten

Een belangrijk onderdeel van Mindf*ck zijn de straatexperimenten. Worden die niet steeds lastiger om te doen nu Victor bekend is? Oscar: “Als we bij iemand een truc doen, willen we niet dat mensen op de achtergrond meekijken. Het moet wel spontaan ogen, want anders wordt het een straatoptreden. Om dat te voorkomen, kiezen we bewust niet al te drukke locaties uit. Je kunt een truc immers maar één keer bij die persoon doen.” Tussen de ‘slachtoffers’ zitten ook sceptici. Victor: “Het leuke is dat wij ook hen kunnen verbazen. Ik hoor vaak van mensen: ‘Toen ik het op tv zag, was ik ervan overtuigd dat het een cameratruc was. Maar nu zie ik het voor mijn ogen gebeuren.’ Dat vind ik te gek. Verwondering is toch de mooiste emotie.”

Mindf*ck, wekelijks vanaf zaterdag 1 april, 20.25 uur ● NPO 1

Meer over