Victor Mids over zijn Oudejaars Teleportatie-stunt voor Mindf•ck

29 december 2016 13:33 | amusement | Door Televizier

© Marc Deurloo

Een langgekoesterde wens gaat in vervulling: illusionist Victor Mids teleporteert op Oudejaarsavond een mens van de ene naar de andere plek. Een jaar lang is hij bezig
geweest met de voorbereidingen.

Op 31 december is het grote teleportatie-experiment. Wat ga je doen?

“Ik ga iemand uit Nederland teleporteren naar een andere plek op aarde. Ik laat nog in het midden wie het is en waar diegene naartoe gaat. Die persoon heeft ook nog geen idee wat er met hem gaat gebeuren. Het is in ieder geval iemand die ervan droomt om eens geteleporteerd te worden. Ik wil bewust dat hij niet op de hoogte is van wat hem gaat overkomen. Het is een enorme gok of hij er uiteindelijk blij mee is, maar ik denk dat hij de ervaring zo gaaf vindt, dat ik dat risico wel aandurf.”

Hoe kwam je op het idee om zo’n grote truc te doen?

“Anderhalf jaar geleden hebben wetenschappers van de Technische Universiteit in Delft voor het eerst iets geteleporteerd. Het ging om data, die van het ene punt naar het andere punt werd verplaatst. De wetenschap heeft raakvlakken met magie en illusies. Dat zette mij aan het denken: als dit echt kan, hoe kan ik er dan een illusie omheen bouwen? Vervolgens ben ik gaan broeden op een manier om het onmogelijke te doen: een mens teleporteren.”

En hoe doe je dat?

“Dat ga ik je helemaal uitleggen in de uitzending. Anders dan in Mindf*ck neem ik je mee op mijn zoektocht. Ik claim dat ik een mens kan teleporteren en neem je mee van idee tot uitvoering, wat in totaal een jaar aan voorbereidingstijd kostte. Voor deze opzet heb ik bewust gekozen omdat het zoiets onmogelijks is, dat mensen anders denken dat het nep is. Maar dat is het niet. Het is een ambitieus project en ik durf te beweren dat er nooit zoiets op televisie is geweest.”

Heb je er last van dat mensen willen ontdekken hoe je illusies werken?

“Nederlanders willen dat heel graag. Maar het leuke is: als je het verhaal van de illusie maar mooi genoeg brengt, kun je zelfs bij de meest analytische persoon wel een momentje van magie kweken. Ik vind het heel mooi als iemand zijn brein even kan loslaten. Het gekke is dat we dat tijdens het kijken van een speelfilm wél kunnen. Daarvan weten we ook dat het niet echt is, maar toch geloven we in dat verhaal zolang we kijken. Dat zou toch ook bij illusies moeten kunnen. Japanners hebben dat bijvoorbeeld wel. Als ik daar op een congres ben, zijn ze zó enthousiast. Voor hen kan het niet onmogelijk genoeg zijn.”

Wat zijn je plannen voor het nieuwe jaar?

“Kerst vier ik met mijn ouders bij mijn zus en haar gezin. We eten ieder jaar samen. Op Oudejaarsavond steek ik geen vuurwerk af, want voor mijn werk is het belangrijk dat ik
mijn handen heel houd. Er komt immers een nieuw seizoen van Mindf*ck aan en vanaf februari ben ik ook in Duitsland te zien met het programma. Daarnaast heb ik nog veel congressen en bedrijfsfeesten gepland waar ik optreed.”

Mindf*ck special: Het Teleportatie Experiment is op zaterdag 31 december 2016 om 21.20 uur te zien op NPO 1.

Lees verder:
Victor Mids wordt ook in Duitsland een ster

Meer over