Zeilen

Victor Reinier over Alle Hens aan Dek

9 november 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© SBS

Ook zonder zeebenen genoot Victor Reinier enorm van de zeiltocht met vier andere bekende Nederlanders in Alle hens aan dek. ‘Even leven zonder vast stramien en afleidingen was verrassend relaxed.’

Tekst: Carlijn Schepers

Kotsmisselijk was Victor Reinier de eerste dagen op het schip. “Ik was getrouwd met de emmer”, vertelt de acteur over zijn avontuur in Alle hens aan dek.

Hondsberoerd

Daarin maken vijf bekende Nederlanders zonder zeilervaring (naast Reinier oud-schaatser Rintje Ritsma, Chateau Meiland-huisvriendin Caroline van Eeden, actrice Imanuelle Grives en militair Marco Kroon) een spannende vaartocht van drie weken. “Ik ben vaker zeeziek, maar nu duurde het erg lang. Op de derde dag was de kapitein zo bezorgd dat hij me van boord wilde laten. Maar dat is het mooie van zeeziekte: het ene moment was ik nog hondsberoerd, het volgende was het weg.”

Las Palmas

Hans Bouscholte, vijfvoudig wereldkampioen zeilen, neemt de BN’ers onder zijn hoede. Op het historische raceschip Kings’ Legend varen ze van Las Palmas over de Atlantische Oceaan, de Ierse Zee en het Kanaal naar Nederland.

Waarom doe je mee?
“Het was een impulsaankoop. De oceaan over zeilen staat al lang op mijn verlanglijst. Ik hou van avontuur en de zee, ondanks die zeeziekte. Vroeger was mijn lievelingsboek al De scheepsjongens van Bontekoe. Voor zo’n lange tocht heb ik nooit tijd; ik werk of ben thuis bij m’n vriendin en kinderen. Deze combinatie was ideaal: iets doen wat ik altijd al wilde doen én geld verdienen voor m’n gezin. Dus ik zei ja voordat ik het thuis had verkocht. Vervolgens ging de tocht niet door én kreeg ik corona. Dat hoorde ik op de dag voor vertrek, dus dat had flink fout kunnen lopen.”

Hoe kon het uiteindelijk toch doorgaan?
“We hebben de plannen omgegooid. We zouden eerst vanuit Nederland de oceaan oversteken, maar ik wilde wel vooraf weten of we dan aan de overkant aan wal mochten en konden terugvliegen. Dat was te onzeker, dus besloten we – na een coronatest – vanaf Las Palmas naar huis te varen. Dat maakte de route extra spannend: van Europa naar Amerika heb je de passaatwind mee, wij maakten nu een boog op de oceaan, dus kregen we ingewikkelde winden en ruigere golven.”

Hoe ervaarde je de reis?
“Na de eerste zeezieke dagen vooral als iets heel bijzonders. Je kunt niet terugvallen op je vertrouwde basis van werk, gezin, telefoon, internet. Maar even leven zonder vast stramien en afleidingen was verrassend relaxed, echt een openbaring. Ik merkte dat mijn gedachten niet werden onderbroken en dagen konden duren.”

Wat kwam er toen opborrelen?
“Vooral een gevoel van rust. Ik kwam als een ander mens van boord. Ik ben nu een stuk minder ongeduldig, zegt ook mijn omgeving. Ik gun mensen de tijd om tot iets te komen. En ik durf grote beslissingen te nemen zonder lang te draaikonten.”

Hoe was het om met onbekenden op een boot te zitten?
“Dat viel me niet tegen. Iedereen draait diensten, dus je zit minder op elkaars lip dan je denkt. Natuurlijk is er geen privacy, maar die vind je wel in je hoofd. Nadenken terwijl je uitkijkt over de altijd veranderende oceaan: van ruig met korte golven naar spekglad of glooiend als een woestijn. Buiten die momenten vond ik het leuk de rest te leren kennen. Ik genoot van hoe Rintje Ritsma de boot naar zijn hand zette. En ik hing aan de lippen van Hans Bouscholte als hij vertelde over zijn zeilavonturen.”

Bleek je een goede zeiler?
“Ik ben een goede matroos. Ik weet wat ik moet doen en kan m’n bek houden wanneer nodig. Hans leerde me navigeren, dus uiteindelijk zat ik ’s avonds gebogen over kaarten de koers uit te zetten. Erg leuk.”

Wat was je hoogtepunt?
“De dieren onderweg waren ongekend mooi: walvissen, zwaardvissen, honderden kwallen. Met als absoluut hoogtepunt dolfijnen die ’s nachts door lichtgevend plankton zwommen en daardoor zelf ook licht gaven. Ik krijg weer kippenvel als ik het vertel. Zelfs de ervaren zeiljongens die mee waren hadden dat nog nooit gezien. En terugkomen was fantastisch. Mijn vriendin en jongste dochter stonden te zwaaien op de pier. Dat hoort wel bij zo’n vaartocht: dat je geliefde je opwacht aan land. Een prachtig einde van dit avontuur.”

Alle hens aan dek | maandag | SBS 6 | 20.30 uur

Meer over