Laat Francis maar schuiven

Vijf redenen waarom Francis van Broekhuizen de finaleweek van De Slimste Mens haalt

30 Juli 2020 16:38 | amusement | Door Jef Willemsen

© KRO-NCRV

Francis van Broekhuizen is nu al dé smaakmaker van het zomerseizoen van De slimste mens. Wij weten vijf goede redenen waarom de Rotterdamse sopraan zomaar eens de finaleweek kan halen.

In de winterreeks kwam journaliste Marieke van de Zilver als winnaar uit de bus, maar vrouwen hebben het dit seizoen niet makkelijk bij De slimste mens. In de eerste drie weken sneuvelden al zeven vrouwelijke deelnemers. Francis van Broekhuizen blijkt echter een uitbinker

5. Francis is fan van Maarten

Francis maakt er geen geheim van dat ze dol is op Maarten van Rossem. Dit levert haar geen voordelen op bij het onvermurwbaar onpartijdige jurylid, maar de dynamiek tussen Broekhuizen en Van Rossem bereikt bij vlagen sitcom-waardige proporties. Francis stelde al voor om samen met Maarten mee te doen aan quizconcurrent 2 voor 12. Van Rossem twijfelt nog, dus Francis moet wel in het spel blijven om haar held te overtuigen.

4. Francis zorgt voor de vrolijke noot

In één van haar eerste afleveringen omschreef de 45-jarige Rotterdamse zich als ‘een soort vrouwelijke André van Duin’. Die vergelijking klopt meer dan aardig: haar gezicht heeft eenzelfde rubberen mimiek als de raskomiek en ze heeft het talent om dingen grappig te zeggen. Met Francis wordt het zelden saai, zeker niet als ze haar indrukwekkende stemgeluid laat klinken. 

3. Francis wordt onderschat

Francis is een onnavolgbare wervelwind vol geintjes, gebbetjes en gekkigheden en dat zet haar concurrentie steevast op het verkeerde been. Men is nog niet uitgelachen om haar zoveelste kwinkslag of ze slaat je alweer om de oren met het volgende goede antwoord. Je wordt ingemaakt waar je bijzit, maar er is gelukkig wel gelachen.

2. Francis is intens intimiderend

Van Broekhuizen lijkt zo’n onschuldige, achteloze flapuit, maar ze weet precies wat ze doet. Dat bleek al meermaals in de finale waar ze haar tegenstanders met een priemende blik aanstaart als de ander de beurt heeft. Als getraind artiest gebruikt ze moeiteloos haar aanzienlijke stage presence als getraind artiest om het zelfvertrouwen van de ander te ondermijnen.

1. Francis weet gewoon heel veel

Intimidatie, grappen, grollen en een gouden strot zijn mooi meegenomen, maar uiteindelijk draait het bij De slimste mens om keiharde kennis. In haar vijf afleveringen laat Francis zien dat ze heel wat feitjes onder de knie heeft. In haar derde aflevering verbaasde en frustreerde ze haar tegenstanders door in de openingsronde alle mogelijke punten bijeen te sprokkelen. Van Broekhuizen leest graag en veel en luistert zelfs onderweg naar alle digitale hoorcolleges van Maarten van Rossem. Zo levert haar voorliefde voor de brombeer toch nog nog voordeel op! 

Meer over